Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου: Στο σχεδιασμό της νέας χωροταξίας των Διοικητικών Εφετείων είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής;


 Ο  βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου φέρνει στη Βουλή το σοβαρό θέμα του σχεδιασμού της νέας χωροταξίας των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, όπου αποκαλύπτεται η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Σε ερώτηση που κατέθεσε χθες στον υπουργό Δικαιοσύνης και υπογράφουν 20 βουλευτές, ανάμεσά τους και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρει ότι ο σχεδιασμός αυτός πρόσφατα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, ένας σχεδιασμός που η υλοποίηση του είναι σε εξέλιξη.

Στην σχετική εισήγηση-μελέτη που εκπονήθηκε  πριν λίγα χρόνια η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής στηρίζεται στο ότι δε συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κυρίως αναφορικά με τον αριθμό των υπηρετούντων δικαστών. Την ίδια στιγμή η διατήρηση Διοικητικών Εφετείων άλλων περιοχών που προβλέπει η εν λόγω εισήγηση,  γίνεται  με την επίκληση εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών κριτηρίων.  Όπως σημειώνει ο βουλευτής, αν υπάρχει μια δομή δικαιοσύνης που οφείλει  να διατηρηθεί βάση αυτών των κριτηρίων είναι το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής. Ενώ είναι βέβαιο ότι η τυχόν υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού και η υπαγωγή στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης όλων των διοικητικών υποθέσεων της περιοχής μας θα καταστήσει δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση των πολιτών στο δικαίωμα της δικαιοσύνης.

Ο βουλευτής ρωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης ποιος είναι ο επανασχεδιασμός του χάρτη των Διοικητικών Εφετείων της χώρας και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.  

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 15/03/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Κατάργηση Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής

 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της νέας χωροταξίας των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, που περιλαμβάνεται στην έρευνα του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις με τίτλο  «Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα-Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα», προτείνεται η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Η ανησυχία είναι έντονη γιατί δεν πρόκειται απλά για μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2019, αλλά για ένα σχεδιασμό που η υλοποίησή του είναι σε εξέλιξη, αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ως ειλημμένη απόφαση προς άμεση υλοποίηση.

Οι λόγοι των οποίων γίνεται επίκληση για την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής,  είναι ότι δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κυρίως με τον αριθμό των δικαστών που υπηρετούν. Πρότυπα όμως που δεν λαμβάνονται υπόψη, όταν πρόκειται για άλλα Διοικητικά Εφετεία όπως των Ιωαννίνων, των Χανίων και της Λάρισας, με ανάλογο αριθμό δικαστών, τα οποία όμως διατηρούνται με την  επίκληση εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών κριτηρίων.

Είναι οξύμωρο σε μια περιοχή όπως η Θράκη, που όφειλαν κατεξοχήν να ληφθούν υπόψη τα παραπάνω κριτήρια, να οδηγείται το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής σε κατάργηση. Όταν μάλιστα εξυπηρετεί μια ευρεία ακριτική περιοχή με ιδιαίτερα γεωοικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, εξυπηρετεί περιοχές από τον Έβρο έως την Καβάλα και στεγάζεται στο νεόδμητο δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής με εξαιρετικές υποδομές.

Ο σχεδιασμός αυτός με βάση την διαίρεση της χώρας στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, με την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, θα σημάνει την υπαγωγή του στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης. Γεγονός που θα καταστήσει δύσκολη έως  ανέφικτη την πρόσβαση στη δικαιοσύνη πολιτών λόγω απόστασης και οικονομικής δυσπραγίας και ουσιαστικά θα αποτελέσει άρνηση δικαιώματος  για μια δίκαιη δίκη, όπως είναι η υποχρέωση της πολιτείας.

Επειδή, φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός της κατάργησης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής με αναφορά στα  ευρωπαϊκά πρότυπα.

Επειδή, αν υπάρχει μια περιοχή που όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά λόγω εθνικών, γεωγραφικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών, αυτό είναι το Διοικητικό Εφετείο της Κομοτηνής.

Επειδή, η υπαγωγή στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης όλων των διοικητικών υποθέσεων της περιοχής θα καταστήσει δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση στο δικαίωμα της δικαιοσύνης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιος είναι ο επανασχεδιασμός του χάρτη των Διοικητικών Εφετείων της χώρας και αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής

Δεν υπάρχουν σχόλια: