Τρίτη 18 Μαΐου 2021

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝ.ΑΛ ΡΟΔΟΠΗΣ κ. ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ - ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ κα ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Να αρθεί άμεσα η ακατανόητη  απόφαση για την Νυμφαία 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΙΝ.ΑΛ ΡΟΔΟΠΗΣ κ.ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΗΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ

Την 1η Ιουλίου 2020 με αφορμή το κλείσιμο του σταθμού διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας-Μακάζα είχα κάνει την ακόλουθη δήλωση:    

«Την στιγμή που εκκρεμούν ακόμα τα αιτήματα που κατέθεσα, ήδη, από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με την μορφή επίκαιρων ερωτήσεων στις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, για την αναβάθμιση των υποδομών στον συνοριακό σταθμό διαβατηριακών ελέγχων Νυμφαίας -Μακάζα αλλά και για την άρση της απαγόρευσης διέλευσης τουριστικών λεωφορείων από αυτόν, προέκυψε σήμερα μία ακόμα αρνητική εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στο κουβάρι των ανεπάρκειας των μέτρων για την οικονομική ανάταξη της Θράκης.  

Η απόφαση για την αναστολή της δυνατότητας διέλευσης ευρωπαίων πολιτών από την Νυμφαία δημιουργεί ένα τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και την οικονομία της Θράκης μέσα στην δίνη των επιπτώσεων από την πανδημία του covid 19.

Πρόκειται για απόφαση ακατανόητη, αιφνιδιαστική και πρόχειρη που θα μπορούσε με στοιχειώδη οργάνωση και άσκηση των επιβαλλόμενων ελέγχων να έχει αποφευχθεί.

Συντασσόμενος με τα αιτήματα των τοπικών παραγωγικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ζητώ από την κυβέρνηση την άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου μέτρου με την απαραίτητη υγειονομική θωράκιση του σταθμού διαβατηριακών ελέγχων Νυμφαίας-Μακάζα, πριν χαθεί οριστικά η φετινή τουριστική σεζόν για την Θράκη με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος για την περιοχή».

Δέκα μήνες μετά, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στην ίδια αφετηρία. Στις ίδιες παλινωδίες της κυβέρνησης, ενώπιον μιας ακόμα καταστροφικής διαχείρισης και διαγκωνισμού κυβερνητικών παραγόντων για το ποιος θα πρωτο-ανοίξει τη Νυμφαία που έκλεισε η δική τους κυβέρνηση!

Μη σπρώχνεσθε κύριοι. Θα την σώσετε την Θράκη με την σειρά σας.

Όπως το έπραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ουδέποτε πίστεψε στην αναγκαιότητα και την σημασία για την βορειοανατολική Ελλάδα του συγκεκριμένου κάθετου άξονα της Νυμφαίας και στις διαδοχικές ερωτήσεις μου για την λειτουργικότητα του κάθετου άξονα,άλλοτε ευθυνόταν η Βουλγαρία και άλλοτε η διπλωματία.  

Ζητώ, παράλληλα με την άμεση επαναλειτουργία του σταθμού διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας-Μακάζα  και την λήψη μέτρων για την στήριξη της οικονομίας της Θράκης τα οποία ζήτησα στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής από τους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών και συγκεκριμένα:

Ειδικό καθεστώς καυσίμων στη Ροδόπη

Μεταφορικό ισοδύναμο για τα προϊόντα της Θράκης

Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο 

Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για την Θράκη

Ειδική πρόνοια για αγροτικά εισοδήματα

Άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας –Μακάζα για τουριστικά  λεωφορεία

Άμεση δημιουργία υποδομών στον σταθμό διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας επί ελληνικού εδάφους.

Ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού των προσωπικού του αστυνομικών υπαλλήλων Ροδόπης που καλείται να διεκπεραιώσει δυσβάσταχτο βάρος από την αυξημένη ροή που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος κάθετος άξονας σε ετήσια βάση.

Η Θράκη και η Ροδόπη είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για μικροπολιτικά παίγνια που μπορεί να υποκρύπτουν και ανομολόγητα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επιτέλους, τέλος.    

 

 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ κας ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΘ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσε πριν από λίγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά για πρόσθετα μέτρα για τον τουρισμό ενόψει ανοίγματος για το 2021.
Μεταξύ άλλων γίνεται σαφής αναφορά από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής στα όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή  και στην Νυμφαία, μετά και την δήλωση καταπέλτη του βουλευτή Ροδόπης , Ιλχάν Αχμέτ το Σάββατο που προηγήθηκε.     
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται:

"Δεύτερον: Για τις πύλες εισόδου της χώρας, ιδιαίτερα στα βόρεια σύνορά μας.

Τόσο όσον αφορά στον έλεγχο της τήρησης των κανόνων προστασίας, όσο και για την ταχεία διέλευση των επισκεπτών. Δεν είναι δυνατόν να αντικαθίσταται ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες από πελατειακού τύπου παρεμβάσεις του Πρωθυπουργικού γραφείου, «κατόπιν ενεργειών» Βουλευτών της ΝΔ".

 

Αθήνα, 17 Μαΐου 2021

 

 

Επίκαιρη Ερώτηση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, προς

τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Θέμα: Πρόσθετα Μέτρα για τον Τουρισμό

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το 2021 για τον Ελληνικό Τουρισμό θέλουμε να είναι μια «κερδισμένη χρονιά».

Αυτό επιβάλλουν οι σημερινές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, ιδιαίτερα μετά την αρνητική πορεία του 2020.Όμως και φέτος το «άνοιγμα» της τουριστικής περιόδου γίνεται με μεγάλες δυσκολίες και πολλά κενά. Η δήθεν ειδυλλιακή εικόνα, που προσπαθεί επικοινωνιακά να δημιουργήσει η Κυβέρνηση, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Όπως δεν είχε και την περασμένη χρονιά.

Τα μεγάλα προβλήματα από την πανδημία, εντείνονται με τις ανεπάρκειες και τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης. Τόσο στον υγειονομικό τομέα, όσο και στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.Είναι χαρακτηριστικές οι δυσκολίες που προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, να μας εντάξει στις «πορτοκαλί» χώρες.

Απαιτούνται σίγουρα πρόσθετα μέτρα.

Πρώτον: Για να εγγυηθούμε την προστασία της υγείας των επισκεπτών και των εργαζομένων.

Παρά τις εξαγγελίες περί «γαλάζιας ελευθερίας», πολλές περιοχές της χώρας με μεγάλη τουριστική κίνηση έχουν μείνει εκτός του Κυβερνητικού προγραμματισμού.Ο καθολικός εμβολιασμός των εργαζομένων στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων-όπως έχουμε προτείνει-δεν έχει προχωρήσει.Ενώ σύγχυση υπάρχει για το πώς θα γίνουν-και ποιους θα επιβαρύνουν- τα «τεστ αναχώρησης» που απαιτούνται από ορισμένες χώρες.

Δεύτερον: Για τις πύλες εισόδου της χώρας, ιδιαίτερα στα βόρεια σύνορά μας.

Τόσο όσον αφορά στον έλεγχο της τήρησης των κανόνων προστασίας, όσο και για την ταχεία διέλευση των επισκεπτών.Δεν είναι δυνατόν να αντικαθίσταται ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες από πελατειακού τύπου παρεμβάσεις του Πρωθυπουργικού γραφείου, «κατόπιν ενεργειών» Βουλευτών της ΝΔ.

Τρίτον: Για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα για την έναρξη της επαναλειτουργίας τους.Παρά τις κατά καιρούς Κυβερνητικές εξαγγελίες, τίποτε το συγκεκριμένο για την οικονομική στήριξή τους -ιδιαίτερα στα θέματα ρευστότητας-δεν έχει δρομολογηθεί.Όπως,επίσης, δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Τέταρτον: Για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό-επισιτισμό.

Ζουν μήνες με 534 ευρώ, βιώνουν την ανασφάλεια. Δεν έχει εξασφαλισθεί η επαναπρόσληψη πολλών από αυτούς, αλλά ούτε και η στήριξή τους μέχρι να ανοίξουν οι μονάδες.Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις μονομερών αναστολών των συμβάσεων, παραμένουν εκκρεμότητες όσον αφορά στα δικαιώματα και τα ένσημά τους.

Για τους λόγους αυτούς και με δεδομένο ότι τα προβλήματα στον Τουρισμό που αναφέραμε αφορούν το σύνολο της Κυβερνητικής δραστηριότητας,

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Πρωθυπουργέ:

1) Σχεδιάζει η Κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων στον Τουρισμό; Ποια συγκεκριμένα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

2) Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να διασφαλίσει την εικόνα ασφαλούς υγειονομικά Ελλάδας για τους επισκέπτες μας αποφεύγοντας λάθη που έγιναν το 2020 και οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής

ΦΩΤΕΙΝΗ (ΦΩΦΗ) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: