Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Δ. Χαρίτου - ΣΥΡΙΖΑ : "Έκθετη η κυβέρνηση για το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας"

 Μεγάλη η αντίδραση στην αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο της Νυμφαίας για τα ΙΧ αυτοκίνητα κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου, παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν την προηγούμενη περίοδο στις Ενώσεις Ξενοδόχων από τον Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη.


Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου προέβη στην ακόλουθη δήλωση : Έκθετη η κυβέρνηση για το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας

Με ερώτηση στη Βουλή είχα ζητήσει μαζί με τους βουλευτές της ΑΜ-Θ ήδη από τις 22 Μαρτίου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξει ο συνοριακός σταθμός Νυμφαίας το φετινό, ιδιαίτερα κρίσιμο, καλοκαίρι για τον τουρισμό της περιοχής. Προειδοποιήσαμε τους συναρμόδιους υπουργούς να μην επαναληφθεί το περσινό φιάσκο, καθώς φαινόταν η έλλειψη σχεδιασμού και οι σοβαρές καθυστερήσεις στην δημιουργία υποδομών, στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και στη στελέχωση του ΕΟΔΥ, απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα και τη λειτουργία του συνοριακού σταθμού.

Ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης απαντώντας στην ερώτηση μας μόλις τρεις μέρες πριν το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Νυμφαίας μας διαβεβαίωνε ότι φέτος όλα πάνε καλά ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού. Δυστυχώς, όμως, οι εξελίξεις τον διέψευσαν παταγωδώς. Αυτό σημαίνει είτε ότι ο υπουργός Τουρισμού κορόιδευε συνειδητά όχι εμάς αλλά την τοπική κοινωνία και τους επαγγελματίες του τουρισμού, είτε ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης είναι ανίκανοι να συνεννοηθούν για να αντιμετωπίσουν με σχέδιο το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού Νυμφαίας. Σε κάθε περίπτωση με την πολιτική τους ανευθυνότητα πλήττουν βαρύτατα τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές και υπονομεύουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.  

Τώρα τρέχουν εκ των υστέρων να καλύψουν τις πολιτικές τους ανεπάρκειες και τις ευθύνες τους. Όμως αυτές έχουν ήδη καταγράφει στη συνείδηση της κοινωνίας.

Ζητάμε να ανακληθεί η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και ν' ανοίξει άμεσα η πύλη εισόδου της Νυμφαίας.

Ακολουθεί η σχετική ερώτηση που κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόδιους υπουργούς 

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2021

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Υγείας
  • Τουρισμού

 

Θέμα: Υπάρχει σχεδιασμός για άνοιγμα του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας;

Εντείνεται η αγωνία των επαγγελματιών του τουρισμού σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των μεθοριακών σταθμών της ΑΜ-Θ και συγκεκριμένα της Νυμφαίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ, το 2019 περίπου 2,5 εκ. τουρίστες μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ταξίδεψαν οδικώς στην Ελλάδα (δεύτερη θέση πανελλαδικά σε αφίξεις), χρησιμοποιώντας, οι περισσότεροι από αυτούς το μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας (Μακάζα).

Η περσινή αντιμετώπιση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σε ό,τι αφορά τη διέλευση τουριστών από το μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, στοίχισε ανεπανόρθωτα στον τουρισμό της περιοχής-ο οποίος με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης άνοιξε με άναρχο τρόπο, επιβαρύνοντας τον τοπικό πληθυσμό, καθώς οι τουρίστες από τις Βαλκανικές χώρες προτίμησαν άλλους προορισμούς, αποφεύγοντας την πρόσθετη ταλαιπωρία των επιπλέων χιλιομέτρων που απαιτούνται για την προσέγγιση τουριστικών περιοχών όπως η Καβάλα, η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Αλεξανδρούπολη, το Φανάρι, η Μαρώνεια κ.α.

Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τα τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μεγάλες δυσκολίες, λόγω της έλλειψης σχεδιασμού, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές για την πραγματοποίηση υγειονομικών ελέγχων.

Επειδή, η περσινή άναρχη κατάσταση στον τουρισμό είχε τεράστια επίπτωση στον πληθυσμό της Βορείου Ελλάδος με την αύξηση των κρουσμάτων.

Επειδή, η μη λειτουργία του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας στοίχισε στον τουρισμό της περιοχής.

Επειδή, η διενέργεια εκτεταμένου αριθμού test  στα σύνορα απαιτεί τη στελέχωση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Επειδή, το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε χωρίς σχέδιο το προηγούμενο καλοκαίρι φέρνοντας απέναντι του τη συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών φορέων της περιοχής.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Έχετε προνοήσει ώστε να ανοίξει με υγειονομική ασφάλεια ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας το φετινό, ιδιαίτερα κρίσιμο καλοκαίρι για τον τουρισμό της περιοχής;

2.    Έχετε ζητήσει τη στελέχωση των κλιμακίων του ΕΟΔΥ , έχετε προνοήσει ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την έλευση των τουριστών , καθώς και ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός;

3.    Υπάρχει συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Β. Μακεδονίας ώστε αφενός μεν να υπάρξει το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών και του τοπικού πληθυσμού, αφετέρου να διασφαλιστεί η αποφυγή των περσινών εικόνων συνωστισμού, πολύωρης καθυστέρησης και ουρών χιλιομέτρων που παρατηρήθηκαν στα σύνορα της χώρας;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

 

 Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

 

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

 

Χαρίτου Δημήτριος

 

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: