Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου συναντήθηκε με τον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης

 

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί, στο έλεος των εταιρειών μεταποίησης χιλιάδες καπνοπαραγωγοί»

 


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου από κοινού με την συντονίστρια ΝΕ Αγγελική Κουγιουμτζόγλου, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Εσάτ Χουσείν και τα μέλη της διοίκησης του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, λόγω της αρνητικής εξέλιξης στις αγοραπωλησίες καπνού και της ανησυχίας για το μέλλον της καλλιέργειας.

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των καπνοπαραγωγών είπε: «Κατανοώ την αγωνία σας για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καπνοπαραγωγοί και την ανησυχία σας για το μέλλον της καλλιέργειας» και σημείωσε «έχω επίγνωση της έκτασης και του βάθους των προβλημάτων που βιώνουν με δραματικό τρόπο οι καπνοπαραγωγοί. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα η καλλιέργεια καπνού βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο, κυριολεκτικά ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι».

Με έμφαση τόνισε «η χρονιά είναι κρίσιμη, καθοριστική ή θα στηριχτεί οικονομικά η καλλιέργεια ή θα οδηγηθεί σε περαιτέρω φθίνουσα πορεία και τελικά στον αφανισμό της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους παραγωγούς, την κοινωνική συνοχή και την τοπική οικονομία».

Συνέχισε λέγοντας «όπως ενημερωθήκαμε οι τιμές του καπνού στις αγοραπωλησίες που είναι σε εξέλιξη είναι εκτός πραγματικότητας. Όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες για ένα ελάχιστο εισόδημα στους παραγωγούς, στις υποχρεώσεις τους σε ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, αλλά δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Την  ίδια στιγμή, όπως αναφέρθηκε, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγής καπνού δεν δικαιολογούν τέτοια μείωση τιμών εκ μέρους των εταιρειών μεταποίησης, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παρακολουθεί με αδιαφορία όσα διαδραματίζονται».

Ο βουλευτής τόνισε «επιτέλους πρέπει και οι εταιρείες να αναλάβουν την ευθύνη και το οικονομικό βάρος που τους αναλογεί, ώστε να στηριχτεί η καπνοκαλλιέργεια και να έχει μέλλον, γιατί αυτό το βάρος δε μπορούν πλέον να το επωμίζονται μόνο οι καπνοπαραγωγοί».

Ο βουλευτής υπενθύμισε στον πρόεδρο και τα μέλη της διοίκησης ότι έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη από το βήμα της Βουλής την ανάγκη οικονομικής στήριξης της καπνοκαλλιέργειας, φαίνεται όμως ότι δεν ιδρώνει το αυτί των κυβερνώντων της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, το βάρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δε μπορεί να το σηκώσει μόνο ο Συνεταιρισμός. Οφείλουν να βάλουν πλάτη όλοι οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί φορείς, όσοι έχουν θέση ευθύνης, για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση για την άμεση οικονομική ενίσχυση της καπνοκαλλιέργειας, ώστε να μπορούμε να μιλάμε αύριο για την ανάπτυξη της.

Ο βουλευτής εξέφρασε τη διαθεσιμότητά του και την ετοιμότητά του να είναι αρωγός στις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: