Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

H ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.



v  H παρέμβαση του βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου και η συζήτηση στη Βουλή άνοιξε παράθυρο ευκαιρίας για την επαναλειτουργία της Shelman
v  Μετά από ακινησία πολλών μηνών και αναβολών, υπάρχει κινητικότητα
v  Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε σε 15 ημέρες ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου


H ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου και η συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Μετά από ακινησία πολλών μηνών και αναβολών, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι σε 15 ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου. Την δέσμευση αυτή ανέλαβε έναντι του βουλευτή Ροδόπης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή.
Ο βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου στην παρέμβασή του ανέφερε ότι η βιομηχανία Shelman σχεδόν επτά χρόνια μετά το κλείσιμο της εξακολουθεί να αποτελεί μία σύγχρονη μονάδα με ισχυρό brand name. Έτοιμη να επαναλειτουργήσει και να αντέξει στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Τόνισε με έμφαση πως «η λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων αλλά και η ύπαρξη κρίσιμου αριθμού εργαζομένων με τεχνογνωσία και εμπειρία συνηγορούν ότι είναι σε θέση να επανεκκινηθεί άμεσα η γραμμή παραγωγής με ό,τι θετικές επιπτώσεις αυτό θα έχει σε νέες θέσεις εργασίας, στην τοπική οικονομία, σε μία περιοχή μάλιστα με ιδιαίτερη σημασία όπως είναι η Θράκη». Απευθυνόμενος στον υπουργό είπε «γνωρίζετε ότι υπάρχει βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman και κατατεθειμένο ενεργό επενδυτικό ενδιαφέρον. Όλες οι προϋποθέσεις που είχατε θέσει στη συνάντηση σας με όλους τους ενδιαφερόμενους στο Υπουργείο στα τέλη του 2019 έχουν εκπληρωθεί. Η μόνη, δυστυχώς, δέσμευση που καθυστερεί είναι αυτή που ανέλαβε το Υπουργείο σας, δηλαδή να ενεργήσετε ώστε η Αναπτυξιακή Τράπεζα να χρηματοδοτήσει κατά ένα μέρος την υλοποίηση αυτού του βιώσιμου επενδυτικού σχεδίου».
Ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει με σαφήνεια αν είναι στις προθέσεις του να επαναλειτουργήσει η βιομηχανία, τι ενέργειες έχει κάνει για να εκπληρώσει τη δέσμευση του προς τους ενδιαφερόμενους, αν η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα στηρίξει οικονομικά την υλοποίηση του βιώσιμου σχεδίου και ποιο είναι χρονοδιάγραμμα. Καθώς ο υπουργός δεν ανέφερε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ο βουλευτής είπε με έμφαση «Δεν αρκούν οι γενικές και απροσδιόριστες υποσχέσεις. Δεν μπορεί να κλωτσάτε το τενεκεδάκι από εβδομάδα σε εβδομάδα. Πρέπει γρήγορα να πάρετε αποφάσεις, γιατί η περιοχή της Θράκης έχει επενδυτική άπνοια και χρειάζεται γρήγορα επενδύσεις».
Ο υπουργός άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου επαναλειτουργίας της Shelman. Δεσμεύτηκε, όπως ανέφερε, ότι σε 15 ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου, ενώ αναγνώρισε τη συμβολή του βουλευτή Ροδόπης στην ανάδειξη και προώθηση του ζητήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: