Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΝΥΜΦΑΙΑΣ



ΚΑΛΩ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΥΜΦΑΙΑ
ü  Σημαντική από κάθε άποψη  η οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής   

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ (Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής) : Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Πριν τοποθετηθώ για το δεύτερο μέρος της Σύμβασης, θα ήθελα και εγώ από τη μεριά μου να καλέσω την Κυβέρνηση, για μία απόφαση που πάρθηκε σήμερα στη Θράκη και η οποία αφορά την απαγόρευση προσέλευσης Ευρωπαίων πολιτών από  το Νυμφαίας – Μακάζα, συνοριακό σταθμό, το οποίο θα έχει τραγικές συνέπειες για τον τουρισμό στη Θράκη.
Δεν είναι σωστό νομίζω και πρακτικά, όλος ο φόρτος του τουρισμού να πέσει στον Προμαχώνα, γιατί και εκεί, όπου θα κατέβουν όλοι από την Ευρώπη, θα γίνεται συνωστισμός. Ο έλεγχος, τα τεστ, θα γίνονται δυσκολότερα στον Προμαχώνα, οπότε έπρεπε, τουλάχιστον, να δοθεί η δυνατότητα, με τεστ φυσικά, και στο συνοριακό σταθμό Νυμφαίας  - Μακάζα, διότι όλοι οι ξενοδόχοι και όλη η Θράκη, αυτή τη στιγμή και οι τοπικοί φορείς, είναι ανάστατοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσον αφορά στη δεύτερη σύμβαση, για την οποία συζητάμε σήμερα, για την Κύρωση της Συμφωνίας με την Κεντρική Αμερική, είναι νομίζω πάρα πολύ ενδιαφέρουσα.
Κατ’ αρχήν, ο Παναμάς, είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου. Το 2018 το ΑΕΠ του αυξήθηκε κατά 3,7%, ενώ η γεωγραφική του θέση καθιστά τον Παναμά, όχι μόνο κόμβο θαλάσσιων και αεροπορικών συγκοινωνιών, αλλά και διεθνές κέντρο συναλλαγών τραπεζών και υπηρεσιών. Το κανάλι του Παναμά ξέρουμε ότι εξυπηρετεί περισσότερα από 144 ναυτιλιακά δρομολόγια, που συνδέουν 160 χώρες και εξυπηρετούν περίπου 1.700 λιμάνια στον κόσμο. Δηλαδή, έχουν μια ναυτική παράδοση, όπως εμείς οι Έλληνες στην Ελλάδα. Η Κόστα Ρίκα, βέβαια, διεκδικεί την παγκόσμια πρωτοπορία και στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, επιδιώκοντας να γίνει το 2021, ταυτόχρονα με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία της από τους Ισπανούς, η δεύτερη χώρα στον κόσμο με ουδετερότητα άνθρακα - μετά το Μπουτάν, βέβαια - ενώ έχει και ένα πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης των υπαρχόντων αυτοκινήτων, με υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Αναφέρω τώρα τα παραπάνω στοιχεία, ενδεικτικά, θέλοντας να δείξω, κύριε Πρόεδρε, τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται και προωθούνται από την Συμφωνία Σύνδεσης, που καλούμαστε να κυρώσουμε σήμερα. Οι διαπραγματεύσεις - για την ιστορία-  για την παρούσα Συμφωνία, ξεκίνησαν το 2007, ολοκληρώθηκαν στη Μαδρίτη το 2010 και στις 29 Ιουνίου του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κεντρική Αμερική, την υπέγραψαν στην Ονδούρα. Η σχέση  των παραπάνω κρατών με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη- μέλη, δεν είναι καινούργια φυσικά. Ουσιαστική η παρούσα Συμφωνία, αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη της Συμφωνίας που υπογράφηκε το 2003, καθώς και της Συμφωνίας που υπογράφτηκε το 1993.
Επομένως, στην πραγματικότητα υπάρχει, ήδη, μια θετική εμπειρία, σε ότι αφορά την προαγωγή των κοινών στόχων και συμφερόντων για όλες τις εμπλεκόμενες περιοχές, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Και ακριβώς αυτό, μας επιτρέπει και μας οδηγεί στο να περάσουμε σήμερα, σε μια νέα φάση βαθύτερων σχέσεων, που θα ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις που επιβάλλουν οι σύγχρονες διεθνείς πραγματικότητες.
Παράλληλα, οι παραδοσιακοί ιστορικοί, πολιτισμικοί, πολιτικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί των κρατών που συμμετέχουν, όπως επίσης και η επιθυμία τους να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους, που χαρακτηρίζονται από κοινές αρχές και αξίες, αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για την εν λόγω Συμφωνία.
Ο σεβασμός στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στις δημοκρατικές αρχές, στο κράτος δικαίου και στη χρηστή διακυβέρνηση, έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου και της οικονομικής συνεργασίας των μερών, που έχει εγκαθιδρυθεί, ήδη, από το 1984 στο πλαίσιο του διαλόγου του Σαν Χοσέ.
Επιπρόσθετα, μέσω της Συμφωνίας, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις αρχές και στους κανόνες που διέπουν το διεθνές εμπόριο, ενώ προωθείται η αειφόρος ανάπτυξη στις εμπλεκόμενες περιοχές, καθώς επιβεβαιώνεται πως τα κράτη- μέλη, κατά την άσκηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, για την αξιοποίηση των φυσικών τους πόρων μέσω των περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών τους πολιτικών, θα πρέπει να προάγουν την ανάπτυξη.
Ακόμη, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη του διαλόγου για μια ολιστική προσέγγιση του μεταναστευτικού ζητήματος, έτσι ώστε, να έχουμε, αφενός, μια αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και αφετέρου, την προστασία, ιδίως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η παρούσα Συμφωνία συνεισφέρει, κατά την άποψή μας, στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της ανάπτυξης πολιτικού διαλόγου, συνεργασίας και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των μερών, που θα βασίζονται πάντα στον αμοιβαίο σεβασμό και στο κοινό όφελος.
Με το συζητούμενο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επιβαρύνεται και ο Κρατικός Προϋπολογισμός, με δαπάνες που διαμορφώνονται από πραγματικά γεγονότα και που αφορούν τη συμμετοχή της χώρας μας σε διάφορους τομείς συνεργασίας που προκύπτουν από τη Συμφωνία. Η συμμετοχή, δηλαδή,  των ελληνικών εκπρόσωπων και αντιπροσώπων σε συναντήσεις για την επίλυση διαφορών. Βέβαια, αυτό  όπως ξέρετε, δεν είναι όρος για να επικυρωθεί από τη Βουλή, όμως, παρά ταύτα, το Γενικό Λογιστήριο το επισημαίνει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάποιοι λένε πως τα έθνη είναι σαν τους ανθρώπους. Μοιάζουν, όπως μοιάζουν οι άνθρωποι και βέβαια, δεν μοιάζουν επειδή είναι στην ίδια γειτονιά ή κάνουν το ίδιο επάγγελμα αλλά μοιάζουν, γιατί οι συνθήκες μέσα στις οποίες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν παρουσιάζουν, έντονα, κοινά στοιχεία που οδηγούν στη διαμόρφωση παρόμοιων ατομικών χαρακτήρων. Και λέω τα παραπάνω, γιατί για την πλειοψηφία των χωρών της Κεντρικής Αμερικής, το 1821, αποτελεί μια, ιδιαίτερα, σημαντική χρονιά όπως ακριβώς και για την Ελλάδα, αφού τότε απέκτησαν την εθνική τους ανεξαρτησία επηρεασμένες κι αυτές από τη Γαλλική και Αμερικανική Επανάσταση. Μιλώ βέβαια για την Κόστα Ρίκα την Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα και τον Παναμά. Επομένως, και το 2021 είναι για όλους μας μια εξίσου σημαντική χρονιά, ενώ είναι εντυπωσιακό πως και στη συνέχεια, η ιστορία των νέων ανεξάρτητων κρατών της Κεντρικής Αμερικής, παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με την ιστορία της Ελλάδος. Σε αυτό το πλαίσιο η παρούσα συμφωνία είναι, ιδιαίτερα, σημαντική για τη χώρα μας καθώς αναμένεται να ανοίξει ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσα από το αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών αγαθών, υπηρεσιών και κρατικών προμηθειών όπως και την ενίσχυση των επενδύσεων. Είναι βέβαιο πως μέσω της συμφωνίας θα έχουμε αύξηση του εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κεντρικής Αμερικής με ταυτόχρονη βέβαια μείωση των δασμών, γεγονός που συνεπάγεται ευκαιρίες και για τις δικές μας ελληνικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, τα συμφέροντα της χώρας μας προωθούνται και διασφαλίζονται με τη συμφωνία σύνδεσης αφού ενθαρρύνονται οι πολιτιστικές ανταλλαγές, η συνεργασία στον τουρισμό, τη ναυτιλία, αλλά και η δράση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος. Τέλος, και αυτό είναι, ιδιαίτερα, σημαντικό για τη χώρα μας, μέσω της παρούσας συμφωνίας υπάρχει προστασία και των γεωγραφικών ενδείξεων και επομένως, προστασία … και για την φέτα, αλλά και για την ενέργεια. Οπότε, είμαστε θετικοί και θα το υπερψηφίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: