Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Διατήρηση ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για κατηγορίες γεωργών-κτηνοτρόφων


Για το έτος 2018 αποφασίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η έκτακτη ενίσχυση μέσω deminimis των αιγο-προβατοτρόφων της χώρας. Η ενίσχυση αυτή ήταν στην ουσία αποζημίωση για μέρος της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν οι αιγο-προβατοτρόφοι, λόγω των πολύ χαμηλών έως εξευτελιστικών τιμών στο αιγο-πρόβειο γάλα.
Να σημειωθεί ότι ενίσχυση μέσω deminimis δόθηκε τοπικά και για διάφορα είδη καλλιεργειών, όπως και για αιγο-προβατοτρόφους συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, για δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κυρίως λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και της μείωση της παραγωγής τους.
Μέσω του deminimis στην ουσία αποζημιώνονται άμεσα ζημιές ή προβλήματα στο ζωικό, στο φυτικό κεφάλαιο και στην παραγωγή, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ή μέσω των χρονοβόρων ΠΣΕΑ.
Στις φορολογικές δηλώσεις που κατέθεσαν φέτος, σε πολλές περιπτώσεις μικρών κτηνοτρόφων που λαμβάνουν επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ, προέκυψε να ξεπερνούν το όριο αυτό, λόγω του deminimis.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω όμως, το deminimis είναι ουσιαστικά αποζημίωση και δεν θα έπρεπε να προσμετράται στο άθροισμα των επιδοτήσεων. Ταυτόχρονα όμως η προσμέτρηση αυτή δημιουργεί αλυσιδωτά οικονομικά βάρη στον κτηνοτρόφο.Οι κτηνοτρόφοι που εμπίπτουν στην παραπάνω περιπτωσιολογία θα έχουν εφεξής την  υποχρέωση να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, να τηρούν δηλαδή βιβλία εσόδων εξόδων, με το ανάλογο κόστος προς το λογιστή τους, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει επιπλέον να καταθέσουν ετεροχρονισμένα και με πρόστιμα και τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ, όπως κι ό,τι άλλο γραφειοκρατικό προκύπτει από την ένταξή τους αυτή, ενώ  ταυτόχρονα θα είναι υπόχρεοι του τέλους επιτηδεύματος.
Το χαρακτηριστικό στην περίπτωση του deminimis είναι ότι κατά κόρων δίνεται για μία χρονιά κι αυτό σημαίνει ότι οι επιδοτήσεις του κτηνοτρόφου το επόμενο έτος, επανέρχονται λογικά κάτω από το όριο των 5.000 ευρώ και μπορεί να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς.
 Το συγκεκριμένο θέμα αφορά πάρα πολλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
Α) Προτίθεστε να προχωρήσετε στην λήψη απόφασης ώστε η συγκεκριμένη ενίσχυση να μην υπολογίζεται στο άθροισμα των επιδοτήσεων αλλά να προσμετράται ως αποζημίωση;
Β) Παράλληλα με τα παραπάνω, προτίθεστε να εκδώσετε διευκρινιστική οδηγία ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους λογιστές να προχωρήσουν σε διορθώσεις των ήδη κατατεθειμένων φορολογικών δηλώσεων, χωρίς την επιβολή προστίμων;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιλχάν Αχμέτ

Δεν υπάρχουν σχόλια: