Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Χορήγηση παράτασης και αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς την ΔΟΥ στους δημότες περιοχών της Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα


Με απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών δίνεται παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τις ΔΟΥ μέχρι τις 10-1-2020, στους δήμους που επλήγησαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές.
Πρόκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για τους δήμους Πολυγύρου, Νέας Προποντίδας, Σιθωνίας, Κασσάνδρας και Αριστοτέλη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τους δήμους Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας, της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Είναι μια οφειλόμενη και αυτονόητη ρύθμιση για τις συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή των συγκεκριμένων περιοχών», όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ευκόλως συμπεραίνεται από τα παραπάνω, ο υφυπουργόςμε την συγκεκριμένη απόφαση αγνόησε είτε εσκεμμένα είτε εκ λάθους περιοχές που επλήγησαν εξίσου, αν όχι περισσότερο, από την πρόσφατη θεομηνία, όπως είναι η Π.Ε. Ροδόπης. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο στατιστικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης& Τροφίμων, η Ροδόπη κατατάσσονταν στην πρώτη θέση αναφορικά με τα στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (100.000 περίπου).
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Μαρωνείας- Σαπών και Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης οι οποίοι δέχθηκαν και τα ισχυρότερα πλήγματα τόσο στις υποδομές όσο και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους από την θεομηνία του Ιουλίου του 2019.  
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
Α) Στην βάση ποιου σκεπτικού εξαιρέθηκε η Π.Ε. Ροδόπης από το ευεργετικό μέτρο της παράτασης και αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τις ΔΟΥ μέχρι τις 10-1-2020στους δήμους που επλήγησαν από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, όταν είναι αποδεδειγμένο ότι υπήρξε ο νομός με τις πιο εκτεταμένες καταστροφές τόσο σε υποδομές όσο και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις;
Β) Σκοπεύετε να άρετε αυτή την προφανή αδικία εις βάρος των πολιτών της Ροδόπης που υπέστησαν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών και να τους εντάξετε στην ευεργετική ρύθμιση, όπως προνοήσατε να κάνετε για πολίτες άλλων περιοχών, ειδικά της βόρειας Ελλάδας;     

Ο ερωτών βουλευτής
Ιλχάν Αχμέτ


Δεν υπάρχουν σχόλια: