Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Η καρναβαλική παρέλαση ανήκει ιστορικά, εθιμικά και δικαιωματικά στην πόλη των Σαπών.




Η καρναβαλική παρέλαση ανήκει ιστορικά, εθιμικά και δικαιωματικά στην πόλη των Σαπών.
Αυτό θα πρέπει να το εμπεδώσουν πλέον οι διοικούντες και να μην οδηγούν τον τόπο σε μία ακόμη υποχώρηση, σε μία ακόμη οπισθοδρόμηση και σε μία ακόμη απεμπόληση κεκτημένων.
Η καρναβαλική παρέλαση έχει μεγάλη ιστορία σε τούτον εδώ τον
τόπο.
Οι Σάπες, για όσους δεν το γνωρίζουν, διοργάνωναν καρναβαλικές παρελάσεις κατά τα έτη 1975 έως 1982, 1990 έως 1993 , και 1995-2002.
Μια καρναβαλική παρέλαση που είχε τις καλύτερες φιγούρες φτιαγμένες με μεράκι και έμπνευση από τα χέρια του καλλιτέχνη Τάσου Σταυρίδη.
Μια καρναβαλική παρέλαση με τα καλύτερα άρματα, εκατοντάδες καρναβαλιστές, δεκάδες τμήματα, χορευτικά, φιλαρμονικές, και φορείς να συμμετέχουν σε αυτή.
Μία καρναβαλική παρέλαση που συγκέντρωνε χιλιάδες κόσμο από τη Ροδόπη, τη Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Μία καρναβαλική παρέλαση που συνοδεύονταν μέρες πριν αλλά και μετά από δεκάδες εκδηλώσεις που ψυχαγωγούσαν και αναβίωναν ήθη, έθιμα και παραδόσεις.
Μία καρναβαλική παρέλαση που σατίριζε, σχολίαζε και ήταν μέσα στην επικαιρότητα.
Μία καρναβαλική παρέλαση που δημιουργούσε οικονομική κίνηση, έφερνε χιλιάδες επισκέπτες και έδινε ζωντάνια στον τόπο.
Μία καρναβαλική παρέλαση που προσέδιδε φήμη και έκανε γνωστές τις Σάπες στο Πανελλήνιο.
Αυτή την καρναβαλική παρέλαση κανείς δεν έχει τι δικαίωμα να την διαπραγματεύεται και να την χαρίζει πουθενά, είναι κατάκτηση των πολιτών και των φορέων.
Οι διοικούντες έχουν υποχρέωση να την αναβιώσουν, να την αναδιοργανώσουν, και να την επαναφέρουν στις Σάπες ως κέντρο αναφοράς της αποκριάς σε ολόκληρο το νομό Ροδόπης.
Αυτό είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των  δημοτών του δήμου Μαρωνείας-Σαπών και οφείλουν να το σεβαστούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: