Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Αν συνεχιστεί ο μαρασμός της τοπικής αγοράς κινδυνεύει με περαιτέρω υποβάθμιση ολόκληρη η περιοχή Σαπών


Η οικονομική πορεία των Σαπών είναι κατά τα τελευταία χρόνια συνεχώς φθίνουσα
Αυτό καταγράφεται από τους μειωμένους τζίρους των καταστημάτων, (κάθε πέρυσι και καλύτερα) και το συνεχές κλείσιμο των επιχειρήσεων, (αισθητά αυξημένος ο αριθμός τους κάθε χρόνο).
Πριν λίγες ημέρες έκλεισε κεντρικό καφενείο στην πλατεία της πόλης το οποίο ο τελευταίος ιδιοκτήτης του το λειτουργούσε επί 15 συνεχόμενα έτη.

Η μείωση του πληθυσμού (λόγω μετανάστευσης), η μεγάλη ανεργία (λόγω έλλειψης θέσεων εργασίας) η άσχημη οικονομική κατάσταση (λόγω κρίσης), η αισθητή ελάττωση των επισκεπτών (λόγω κλεισίματος των δημοσίων υπηρεσιών), η αύξηση φόρων και εισφορών, η μη ανανέωση του πληθυσμού και η συνολικότερη υποβάθμιση της περιοχής έχουν σαν αποτέλεσμα την αδυναμία εξασφάλισης ακόμα και των βασικών εσόδων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών μιας μικρής επιχείρησης, ακόμη και με διπλό ωράριο εργασίας από τον ιδιοκτήτη της.
Το γεγονός που οδήγησε το συγκεκριμένο επαγγελματία να βρει δουλειά (ευτυχώς) και να δουλέψει ως ιδιωτικός υπάλληλος δεν είναι μοναδικό.
Άρχισε να γίνεται μια συνεχής πραγματικότητα για την περιοχή μας και για την τοπική οικονομία που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσει.
Αν η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, που είναι ο επαγγελματικός κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες στις Σάπες, οδηγείται σε μαρασμό τότε είναι βέβαιο ότι σε μαρασμό θα οδηγηθούν η πόλη και ολόκληρος ο δήμος Μαρωνείας Σαπών.
Γι’αυτό το λόγο χρειάζονται άμεσες και καθοριστικές παρεμβάσεις, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα σταματήσει την διολίσθηση και θα σταθεροποιήσει την όλη κατάσταση.
Χρειάζεται αντιμετώπιση με εμπειρία, δυναμισμό, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα για να μπορέσει η περιοχή να βρει έναν σταθερό ρυθμό και ο τόπος να αποφύγει την πλήρη υποβάθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: