Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Αναζητώντας τον «χαμένο θησαυρό» του καρναβαλιού στις Σάπες




Η φετινή εκδήλωση του χαμένου θησαυρού στις Σάπες όπως φαίνεται έκανε τους ιθύνοντες να καταλάβουν ότι ένας θεσμός και μία παράδοση όπως το καρναβάλι σε μία περιοχή σαν τη δική μας, έχει βαθιές ρίζες έρχεται από μακριά και πάνω απ’ όλα έχει μέλλον.

Ένας θεσμός που πέρασε από 40 κύματα ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο, συνεχίστηκε το 1975 με τους 7 «τρελούς», το 1978 από τον Πολιτιστικό ‘Όμιλο, το 1990 από τον Λαογραφικό Σύλλογο και καθιερώθηκε τελικά το έτος 1995 να αποτελεί τον σημαντικότερο κύκλο  πολυήμερων εκδηλώσεων της περιοχής ο οποίος τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Σαπών.
Ένας θεσμός που προωθούσε τις συνεργασίες, που αναδείκνυε ταλέντα και αξίες, αναβίωνε και διατηρούσε ήθη και έθιμα. σατίριζε την τοπική και κεντρική επικαιρότητα, ενεργοποιούσε πολίτες και φορείς, έφερνε στο επίκεντρο τη νεολαία, βοηθούσε στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, έδεινε σ’ αυτή χρώμα και στίγμα, πρόβαλε σημαντικά τον τόπο και στήριζε την τοπική αγορά και οικονομία.
Ένας θεσμός «το Καρναβάλι Σαπών» που στη συνέχεια από το έτος 2003 έως και σήμερα λοιδορήθηκε, κατηγορήθηκε, απαξιώθηκε, υποβαθμίστηκε και στην ουσία καταργήθηκε.
Το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού φέτος φαίνεται ότι έδωσε ένα  σαφές μήνυμα απ’ όλους όσους συμμετείχαν, όλους όσους το παρακολούθησαν και απ’ όλη την τοπική κοινωνία : Ας αρχίσουν επιτέλους οι ιθύνοντες να αναζητούν τον «χαμένο θησαυρό» του Καρναβαλιού στις Σάπες… ποτέ δεν είναι αργά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: