Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Να μη ζήσουν οι Σάπες μαύρες… Παρασκευές



Σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κυμάνθηκαν οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων κατά την Black Friday («Μαύρη Παρασκευή») και ανέβασαν τους τζίρους των καταστημάτων τους από ελάχιστα έως αρκετά, σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών από τις γειτονικές πόλεις.
Και ενώ ο επαγγελματικός κόσμος άλλων περιοχών εφαρμόζει διάφορες μεθόδους για να αυξήσει τον τζίρο του, ακόμη και με τις «Μαύρες Παρασκευές», η Παρασκευή στις Σάπες τείνει να γίνει από μόνη της πραγματικά «μαύρη», για τους επαγγελματίες της πόλης.

Ως γνωστόν εδώ και πολλές δεκαετίες ο τζίρος των καταστημάτων των Σαπών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κίνηση της Παρασκευής που συνδέεται με τη λαϊκή αγορά στην πόλη.
Δυστυχώς τελευταία η κίνηση των Παρασκευών στις Σάπες μειώνεται συνεχώς και από χρόνο σε χρόνο ελαττώνεται ένα σημαντικό έσοδο για τα τοπικά καταστήματα.
Το γεγονός έχει να κάνει βέβαια και με τη γενικότερη οικονομική κρίση που επικρατεί, αλλά πολύ περισσότερο είναι αποτέλεσμα της μεγάλης κρίσης που διέρχεται ο τόπος μας.
-Το κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών.
-Η μη ένταξη σε προγράμματα και δράσεις που θα έφερναν κίνηση.
-Η εκτίναξη του μεταναστευτικού ρέματος.
-Τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας.
-Η ακμή του παραεμπορίου
-Η δίοδοι προς τη Βουλγαρία με φτηνότερα προϊόντα
-Και διάφοροι άλλοι λόγοι οδηγούν συνεχώς τον τόπο σε οικονομικό μαρασμό και σε πλήρη υποβάθμιση.
Φυσικά δεν θα αρκούσε στις Σάπες μια  Black Friday («Μαύρη Παρασκευή»), για να αντιστρέψει την κατάσταση.
Χρειάζονται πολύ περισσότερα για να ενισχυθεί η περιοχή να στηριχθεί η τοπική οικονομία και να δυναμώσουν και πάλι οι Παρασκευές στην πόλη.
Παράλληλα κάποιες στοχευόμενες πρωτοβουλίες από τούς διοικούντες οι οποίες θα αξιοποιούσαν θεσμούς, εργαλεία και δομές, ίσως εξυπηρετούσαν λίγο την κατάσταση.
Κινήσεις και πρωτοβουλίες πριν χαθεί και η τελευταία ευκαιρία για οικονομική κίνηση στις Σάπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: