Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΜΘ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ                                          ΚΟΜΟΤΗΝΗ 31 - 10 -2017
ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ                                                
ΤΗΛ. 6972409960
e-mail : dimopouloskavala@gmail.com                                                                                


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
·         Να επανέλθει το αφορολόγητο στις 12.000€, για να μη φορολογούνται τα πενιχρά εισοδήματα των κτηνοτρόφων.
·         Ανώτερο ποσοστό φόρου καθαρού αγροτικού εισοδήματος 10%, για να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να είναι συνεπής στην πληρωμή των φόρων τους και ανταγωνιστικοί με τις γειτονικές  χώρες.

·         Αναλογική μείωση φόρου σε σχέση με την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (όταν αυτή υπάρχει), για να δοθεί κίνητρο στους κτηνοτρόφους και να αντιστραφεί το κλίμα μείωσης του ζωικού κεφαλαίου που υπάρχει σήμερα.
·         Αφορολόγητες και ακατάσχετες από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κτηνοτρόφων, όλες οι κοινοτικές ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις, γιατί το υψηλό κόστος παραγωγής, η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές, έχουν κάνει τις κοινοτικές ενισχύσεις δυστυχώς, το εισόδημα βιοπορισμού των κτηνοτρόφων.  
·         Ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών 1250€ επί 12 μήνες, δηλαδή 15000€ ετησίως, γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν είναι μισθωτοί για να πληρώνονται μηνιαίως.
·         Δημιουργία τράπεζας για τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, λόγω της δυσκολίας δανειοδότησης από τις ιδιωτικές τράπεζες και των υψηλών επιτοκίων δανεισμού.
·         Μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για τον πρωτογενή τομέα και η θεσμοθέτηση φθηνού αγροτικού πετρελαίου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΑΑΤ
 • Άμεση διόρθωση από το ΥΠΑΑΤ της άδικης κατανομής των κοινοτικών ενισχύσεων (λόγω βοσκοτόπων) από το 2015 και μετά σε σχέση με τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων περιφερειών της επικράτειας, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το εισόδημα των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ. Άδικη κατανομή σε βασική ενίσχυση, πρασίνισμα, εξισωτική αποζημίωση, νέους κτηνοτρόφους και βιολογική κτηνοτροφία (αναμένουμε την επαναπροκήρυξη του μέτρου με κατανομή των ποσών ενίσχυσης με ίδιους όρους σε όλους τους κτηνοτρόφους της επικράτειας).
 • Υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που καθυστερούν αδικαιολόγητα από το 2015.
·         Αυστηρός έλεγχος όλων των εισαγωγών σε γάλα και κρέας με ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού (ΕΛΟΓΑΚ, περιφερειακές υπηρεσίες που εμπλέκονται στις εισαγωγές), όπως και αυστηρή τήρηση των ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων, εμπόρων, μεταποιητών και λιανεμπόρων, με ταυτόχρονη ενημέρωση για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων από την παραγωγή μέχρι την πώλησή τους. Στόχος η προστασία των καταναλωτών και της παραγωγής των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
·         Ενίσχυση με κτηνιάτρους των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας ΑΜΘ και του κέντρου εξωτικών νοσημάτων στον Έβρο.
·         Προστασία όλων των ΠΟΠ και ΠΓΕ κτηνοτροφικών προϊόντων της χώρας μας, με κυριότερο προϊόν τη φέτα στις εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. με τρίτες χώρες.
·         Δημιουργία, βελτίωση και συντήρηση των υποδομών για την κτηνοτροφία. Έργα βελτίωσης βοσκοτόπων εξαιτίας της υπερβόσκησης και της διάβρωσης. Τα έργα αυτά θα περιλαμβάνουν σπορές με γηγενή βοσκήσιμα είδη, καθαρισμό βοσκοτόπων, αντιδιαβρωτικά έργα, δεξαμενές, ποτίστρες, κατασκευή στεγάστρων για χειμερινή διαμονή, κατασκευή δρόμων σε κτηνοτροφικές μονάδες και βοσκοτόπους αλλά και 100% χρηματοδότηση για τη χρήση φωτοβολταϊκών στην ηλεκτροδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Σημαντική επίσης και η χρηματοδότηση των δήμων για την υδροδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονται στα διοικητικά τους όρια.
·         Δεν δεχόμαστε τον πολιτικάντικο και επικοινωνιακό τρόπο, τον οποίο χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν το χειμώνα του 2017 από χιόνια και παγετό. Απαιτούμε την ενίσχυση όλων όσων επλήγησαν οι εκμεταλλεύσεις τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και όχι την ενίσχυση ενός μόνο μικρού μέρους των κτηνοτρόφων. Άμεση δημιουργία επιτροπής έκτακτων καταστάσεων για τον πρωτογενή τομέα ανά περιφερειακή ενότητα για την αξιολόγηση, διαχείριση και πιστοποίηση των προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως χιονοπτώσεις, παγετός, έντονες βροχοπτώσεις, πλημμυρικά φαινόμενα, παρατεταμένη ξηρασία κ.α. 
 • Αύξηση της  μοριοδότησης για ένταξη στα σχέδια βελτίωσης των βοοτρόφων της ΑΜΘ τουλάχιστον στο επίπεδο των αιγοπροβατοτρόφων, λόγω των απωλειών στον πληθυσμό των βοοειδών που είχε η περιφέρειά μας,  από την οζώδη δερματίτιδα.
·         Καμία κατάσχεση στις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων λόγω χρεών σε ΟΤΑ, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των εκμεταλλεύσεών τους. Ταυτόχρονη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε 120 δόσεις με βάση τα σημερινά πραγματικά τους εισοδήματα, όπως και για τα δάνεια (κόκκινα) που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν.
·         Απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οργάνωση για την συνεργασία των υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων, για να μειωθεί ο χρόνος εκδόσεως των αποφάσεων.
·         Διαχωρισμός του ΕΛΓΑ σε ζωικής και φυτικής παραγωγής. Δημιουργία πακέτων ασφάλισης κατά είδος κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης από τον ΕΛΓΑ για την αντικειμενικότερη και δικαιότερη αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Συμψηφισμός των αποζημιώσεων με τις εισφορές των κτηνοτρόφων για τους ασφαλιστικά συνεπής των προηγούμενων ετών.
·         Σύσταση επιτροπής ανά Περιφερειακή Ενότητα για την παραχώρηση κοινόχρηστων εκτάσεων που δεν προορίζονται για κτηνοτροφική χρήση, ανεξαρτήτου έκτασης παραχώρησης, στην οποία θα συμμετέχει κι εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων. Στόχος να εξαλειφθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται μέχρι σήμερα, με την ανεξέλεγκτη παραχώρηση εκτάσεων εις βάρος της κτηνοτροφίας.
·         Πρόγραμμα ενίσχυσης για επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, σε περιοχές που υπάρχει μείωση του αριθμού των ζώων, λόγω των ζωονόσων που έπληξαν το ζωικό κεφάλαιο της περιφέρειάς μας.    
·         Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό.
·         Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που υποχρεώθηκαν σε εγκλεισμό των ζώων τους (καραντίνα) λόγω της ευλογιάς των προβάτων και έχουν μείνει απλήρωτοι.
·         Άμεση εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους κτηνοτρόφους από παλιότερα έτη, εξισωτικών αποζημιώσεων, συνδεδεμένων ενισχύσεων, βιολογικής κτηνοτροφίας και κάθε ενίσχυσης και αποζημίωσης.
·         Στήριξη των κτηνοτρόφων της Σαμοθράκης που επλήγησαν από τις τελευταίες ακραίες βροχοπτώσεις.
·         Στήριξη των κτηνοτρόφων της Θάσου που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά το Σεπτέμβριο του 2016.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

·         Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αποσύνδεση της ποσοστιαίας εισφοράς επί του καθαρού εισοδήματος για φαρμακευτική αγωγή και αγροτική εστία. Οι δυο αυτές εισφορές  πρέπει να υπολογίζονται  για όλους με συγκεκριμένο ποσό. Δημιουργία συγκεκριμένων κατηγοριών ασφάλισης κι ένταξη σε αυτές, ανάλογα με το καθαρό εισόδημα των κτηνοτρόφων. Οι εισφορές ανά κατηγορία, για τον κλάδο της σύνταξης, θα πρέπει να είναι ανταποδοτικές. 
·         Χρησιμοποίηση μόνο του εργοσήμου για τους απασχολούμενους στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους.
·         Προστασία των απομάχων του πρωτογενή τομέα, των συνταξιούχων του ΟΓΑ και των προστατευόμενων μελών τους, με συντάξεις που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να ζουν αξιοπρεπώς. 

Υλοποιώντας τα παραπάνω θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην κτηνοτροφία της ΑΜΘ, αλλά και της πατρίδας μας. Δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους είναι ήδη κτηνοτρόφοι να συνεχίσουν να παράγουν σε βιώσιμες εκμεταλλεύσεις, σε αυτούς που αποσύρονται λόγω συνταξιοδότησης να ζουν αξιοπρεπώς και σε αυτούς που θέλουν να γίνουν κτηνοτρόφοι, την προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη της εκμετάλλευσής τους.


ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α.Μ.Θ.
 1. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΤΗΛ.6972896984
 2. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ ΤΗΛ.6932759101
 3. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΗΛ.6972409960
 4. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ ΤΗΛ.6974813465
 5. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΡΟΔΟΠΗΣ ΤΗΛ.6989768662
 6. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ ΤΗΛ.6936924070
 7. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΗΛ.6973036466
 8. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ ΤΗΛ.6906899820
 9. ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ ΤΗΛ.6931000798

Δεν υπάρχουν σχόλια: