Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ




Από το1996 στη χώρα μας, έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7), ως παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού.
Η φετινή εβδομάδα έχει ως θέμα : Προάγοντας το μητρικό θηλασμό ΜΑΖΙ
Ο αποκλειστικός θηλασμός συστήνεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως ιδανικός και απαραίτητος τρόπος σίτισης για τους πρώτους έξι μήνες ζωής.

Στα σημαντικά οφέλη του μητρικού θηλασμού σύμφωνα με αναφορές του διεθνούς οργανισμού περιλαμβάνονται ,η πρόληψη νόσων, παιδικού άσθματος, ατοπικής δερματίτιδας, λοίμωξης γαστρεντερολογικού, κατώτερου αναπνευστικού, ωτίτιδες, η πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη και της παχυσαρκίας σε βρέφη και παιδιά.
Τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού, ιδιαίτερα στο δυτικό κόσμο, από τα μέσα του 20ου αιώνα και μετά γνώρισαν κατακόρυφη πτώση.
Στη χώρα μας παρά το γεγονός υψηλού ποσοστού πρόθεσης για θηλασμό τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση που φτάνει το 89%, τα ποσοστά μειώνονται  στο 21% τον πρώτο, 11% τον τρίτο και 0,9% τον 6ο μήνα.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας θεσμοθετεί χώρους θηλασμού για το κοινό και στην εργασία, φιλικά προς τα βρέφη Νοσοκομεία, τις τράπεζες γάλακτος, το Μητρώο Επιμόρφωσης Επαγγελματιών Υγείας για την προαγωγή του Μητρικού Θηλασμού, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων προαγωγής Μητρικού θηλασμού σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
Για την υλοποίηση των παραπάνω, απαραίτητη είναι η συνεργασία Υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματιών Υγείας, φορέων, συλλόγων και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η παγκόσμια επικοινωνία.
Οι Μαίες του ΚΥ Σαπών προγραμματίζουν ενημερωτικές ομιλίες και οι ημερομηνίες θα αναρτηθούν σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: