Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Σημεία ομιλίας του Ιλχάν Αχμέτ Για την τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης που αφορούσε σε αλλαγές στον Κ. Πολ. Δ.



 

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες  και Κύριοι Συνάδελφοι,
Θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία 1247 για τις αλλαγές στον Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας με την οποία η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιχείρησαν να φανούν υπέρμαχοι των μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εμείς,ως Δημοκρατική Συμπαράταξη ευθύς εξαρχής ταχθήκαμε υπέρ της ουσίας της τροπολογίας στην λογική της υπεράσπισης των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και της αυτονόητης ανάγκης για την ευθυγράμμιση της χώρας μας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  

Είμαι περήφανος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για το γεγονός ότι στον πολιτικό μου βίο έχω δώσει μάχες πραγματικές για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα χωρίς να επηρεάζομαι από τις απειλές ακραίων και μισαλλόδοξων προσώπων που κάθε φορά βρίσκονται απέναντί μας.
Και θέλω να θυμίσω ότι αυτή σε αυτήν εδώ την αίθουσα, ότι με πρωτοβουλίες Δημοκρατικής Παράταξης, έγιναν μια σειρά από καθοριστικά βήματα στο επίπεδο των Μειονοτικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Θράκη.
Όπως για παράδειγμα, η πτώση της Μπάρας του Εχίνου το 1995,
η θέσπιση της ποσόστωσης του 0,5% για την είσοδο στα Πανεπιστήμια των παιδιών της Μειονότητας
και η κατάργηση του άρθρου 19 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας.
Αλλά και μέτρα που έτυχαν στην δεκαετία του 2000 ευρείας αποδοχής από τις πτέρυγες της Βουλής και αφορούσαν στην θέσπιση ποσόστωσης για την είσοδο στο Ελληνικό Δημόσιο μελών της Μειονότητας από την Θράκη και πολλά άλλα ακόμα. 
Και χαίρομαι ότι από αυτό εδώ το βήμα χθες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε την θετική τοποθέτηση επί της ουσίας του ζητήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ζήτημα της συγκεκριμένης τροπολογίας.
Μια τοποθέτηση που διαχωρίζει την Δημοκρατική Συμπαράταξη σαφέστατα από μισαλλόδοξες και ακραία φοβικές και συντηρητικές κραυγές που ακούστηκαν από άλλες πτέρυγες.
Αυτή την πολιτική της υπεράσπισης των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, εμείς στην Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αταλάντευτα και στο μέλλον. 
Κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης,
Xθες, κάνατε δύο μεγάλα πολιτικά ατοπήματα. Δύο μεγάλες, κατά την κρίση μου ατυχείς δηλώσεις.  
Αναλάβατε να φέρετε μία τροπολογία με τον κίνδυνο να καταψηφιστεί και σήμερα θα είχαμε ρεζιλευτεί στην Ε.Ε. και η Ελληνική Βουλή θα είχε καταψηφίσει μία τροπολογία η οποία αναφερόταν στα θεμελιώδη δικαιώματα- και μάλιστα αφορούσε την προσαρμογή μας στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στο ΕΔΔΑ.
Πήρατε τον κίνδυνο να καταψηφιστεί την στιγμή που δεν είχατε διασφαλισμένη την δεδηλωμένη από τους ΑΝΕΛ.
Γνωρίζουμε τις θέσεις των ΑΝΕΛ, τους σεβόμαστε, αλλά είναι αυτοί που είναι.
Είναι και η Χ.Α. εθνικιστές, οπότε κάνατε ένα πολύ μεγάλο λάθος και πήρατε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Γιατί στο τέλος το κόστος θα ήταν  για την πατρίδα μας.
Ένα δεύτερο και σπουδαιότερο λάθος που κάνατε, είναι αυτό που είπατε κατά την  ομιλία σας και συγκεκριμένα κατά τη απόσυρση της τροπολογίας. Είπατε συγκεκριμένα: 
«η προωθούμενη διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ποινικά δικαστήρια, τα οποία κυρίαρχα θα αποφασίσουν και ΔΕΝ υποχρεούνται να εναρμονίσουν την απόφασή τους με αυτή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Δηλαδή, θέλετε να πείτε κύριε Υπουργέ, ότι φέρνετε στην Βουλή τελικά μία τροπολογία προσχηματική, που θα ρίχνει στάχτη στα μάτια των ευρωπαϊκών θεσμών,εναρμονίζοντας δήθεν τις αποφάσεις της ελληνικής έννομης τάξης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ στην ουσία δίδεται μόνο η δυνατότητα της εκ νέου προσφυγής στην ελληνική δικαιοσύνη χωρίς να υπάρχει καμία εγγύηση ότι και αυτή την φορά οι αποφάσεις της θα εναρμονιστούν με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ; 
Τι ήταν αυτό που είπατε; Με άλλα λόγια είπατε στο Σώμα: «Γιατί ανησυχείτε;Ούτως ή άλλως αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί».
Κλείσατε δηλαδή το μάτι και στους ΑΝΕΛ, στους εταίρους σας, και είπατε ότι «την επόμενη φορά που θα το φέρω σε δέκα μέρες,μην φωνάζετε. Στην ουσία, δεν πρόκειται ο εθνικός δικαστής να το εφαρμόσει».
Εγώ πάνω σ’ αυτό κύριε Υπουργέ -γιατί δεσμευτήκατε ότι θα ξαναφέρετε την τροπολογία- θέλω να σας πω δύο-τρία πράγματα.
Καταρχήν κύριε Υπουργέ, ο σκοπός της ΕΣΔΑ είναι η διασφάλιση της εγγύησης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του ατόμου.
Ο στόχος αυτός δεν θα μπορούσε ασφαλώς να επιτευχθεί αν τα 47 κράτη-μέλη ήταν πλήρως ελεύθερα ως προς την ερμηνεία της ΕΣΔΑ.
Αντίθετα, η δέσμευση των εθνικών αρχών από τις ερμηνευτικές λύσεις του δικαστηρίου συμβάλλουν αποφασιστικά στην εμπέδωση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Αν κάποιο κράτος παραβαίνει ορισμένη διάταξη της σύμβασης, δεν μπορεί να προσβάλει την οριστική αυτή απόφαση με κανένα ένδικο μέσο και πρέπει να σεβαστεί το ουσιαστικό δεδικασμένο που αυτή παράγει. Και αυτό απορρέει από το άρθρο 46 παρ. 1 της ΕΣΔΑ.
Σε περίπτωση που το δικαστήριο διαπιστώσει παραβίαση ορισμένου δικαιώματος, το εγκαλούμενο κράτος δεν μπορεί πλέον να υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά του είναι σύμφωνη προς την σύμβαση. 
Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα, και έχει νομικό οπλοστάσιο υπέρ- αρκετό το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα και σέβεται τις Μειονότητες και τους πρόσφυγες.
Με άλλα λόγια κ. Υπουργέ, θα ήταν άτοπο να απευθύνεται η επιταγή του άρθρου 46 παρ.1 της ΕΣΔΑ αποκλειστικά στα όργανα της νομοθετικής λειτουργίας καθώς η αποκατάσταση του παθόντα είναι γνωστή σε όλες τις έννομες τάξεις.
Και τέλος, όταν θα φέρετε τον επόμενο νόμο, σας παρακαλώ κ. Υπουργέ να τα λάβετε όλα αυτά υπόψη, γιατί τέτοιες ατυχείς δηλώσεις μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο ότι αυτό δεν θα είναι δεσμευτικό κ.λ.π., δεν είναι επιτρεπτές.
Καταθέτω στα πρακτικά μία μελέτη του Ομίλου «ΑριστόβολοςΜάνεσις» για να την διαβάσουν οι σύμβουλοί σας, που αφορά «την δέσμευση του εθνικού δικαστή από το νομολογιακό προηγούμενο και δεδικασμένο των ευρωπαϊκών δικαστηρίων». Την καταθέτω για να την διαβάσετε και να δείτε αν είναι υποχρεωτικές ή όχι οι αποφάσεις της ΕΣΔΑ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: