Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ και "ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ"




Την προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου η περιοχή της Θράκης την γνωρίζει από πολλά χρόνια. Ή τουλάχιστον πρέπει. Τόσο η στόχευση των δωρεών, τα κριτήρια επιλογής από τις χιλιάδες αιτήσεις που δέχεται, όσο και οι ήπιοι επικοινωνιακοί του τόνοι, το ξεχωρίζουν από τις πομπώδεις "φιλανθρωπίες" που συναντάμε συχνά, 
Η πρώτη μου επαφή με το έργο του Ιδρύματος στην περιοχή ήταν όταν είχα την τιμή ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τον Δεκέμβριο του 2009 να εγκαινιάσω τον Ξενώνα Φιλοξενίας για συγγενείς και ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που εξακολουθεί να καλύπτει μεγάλες ανάγκες.
Αργότερα, το 2011 ασκώντας αρμοδιότητα αντιεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπίστωσα την προθυμία του Ιδρύματος για συνεργασία στην κάλυψη αναγκών σχολείων που λειτουργούσαν σε σωφονιστικά Καταστήματα. Με τους υπεύθυνους του Ιδρύματος οδηγηθήκαμε στο σχεδιασμό και υλοποίηση νέου Προγράμματος Εκπαίδευσης , στο πλαίσιο του οποίου το Ίδρυμα Νιάρχος ενίσχυσε οκτώ σχολεία σε επτά Καταστήματα Κράτησης (Κορυδαλλό, Αυλώνα, Ελαιώνα Θηβών, Πάτρα, Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα) με την αγορά ηλεκτρονικού και τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και έντυπου υλικού για τους μαθητές.Σε εποχές δημοσιονομικής στενότητας ενισχύθηκε η εκπαίδευση ειδικών κοινωνικών ομάδων, όπως είναι οι νεαροί κρατούμενοι. Το 2012, κλήθηκα από το Ίδρυμα να εκφράσω την άποψή μου ως γνώστης της περιοχής για την μεγάλης αξίας ,υλικής και ηθικής Δωρεά προς το ΠΕΡΠΑΤΩ Κομοτηνής για την ίδρυση και πιλοτική λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ , που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ΑμεΑ. Στην επίσκεψη που έκανα στα παιδιά του ΠΕΡΠΑΤΩ, που τίμησαν έμπρακτα την Δωρεά, διαπίστωσα για άλλη μια φορά και την επιθυμία του Ιδρύματος να την κρατήσει χαμηλά επικοινωνιακά , ενδιαφερόμενο για την ουσία και όχι για την προβολή. Ακόμη και το 2016 χρηματοδότησε τρείς θέσεις εργασία για το Κέντρο Αυτόνομης Διαβίωσης του ΠΕΡΠΑΤΩ.
Σχετικά με το ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ είναι σαφής η τεράστια προσφορά του Ιδρύματος για την κατασκευή του, αφού η προοπτική κατασκευής του φάνταζε πλέον εξωπραγματική. Η πρωτοβουλία του Διοικητή του Νοσοκομείου κ.Φιλιππίδη να απευθυνθεί στο Ίδρυμα Νιάρχος για οικονομική στήριξη σε επισκευές του υφιστάμενου Νοσοκομείου, οδήγησε αε διαπίστωση των αρμοδίων του Ιδρύματος οτι απαιτείται η ανέγερση νέου Νοσοκομείου και η σκοπιμότητα ένταξης του έργου αυτού στην προσφορά των 200 εκατομμυρίων του Ιδρύματος προς το Υπουργείο Υγείας, το οποίο και συνήνεσε ιεραρχώντας τις ανάγκες , στην κατασκευή του. Από το τέλος του 2009 μέχρι το 2012 που σταμάτησα να ασκώ κυβερνητικά καθήκοντα , διαπίστωσα πολύ κόπο πολλών ανθρώπων να ξεπεραστούν προβλήματα γραφειοκρατίας και χρηματοδότησης. Σε συνεργασία με την ΔΕΠΑΝΟΜ, αρμόδια για την ανέγερση Νοσοκομείων της χώρας, τον Πρόεδρό της Γιάννη Φωτάκη, την Περιφέρεια ΑΜ-Θ , την μεγάλη συμβολή του ΤΕΕ Θράκης , το Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου , κατορθώσαμε να ξεπεράσουμε προβλήματα πολεοδομικά, χωροταξικά, να αποφύγουμε την εκπόνηση μελέτης κατασκευής που θα εξαντλούσε από μόνη της όλα τα διαθέσιμα χρήματα και προκρίθηκε η σύνταξη μελέτης , με ελάχιστο κόστος με πρότυπο μελέτη που είχε εκπονηθεί για άλλο Νοσοκομείο της χώρας. Με αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για έναρξη κατασκευαστικών εργασιών, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Αιγείρου, αφού ο μέχρι το 2010 Δήμαρχός του Βαγγέλης Λίτσος πίστεψε στο έργο αυτό και με την παραχώρηση οικοπέδου έκανε την μεγάλη αρχή. .Παρακολουθώντας την πορεία του έργου,θυμάμαι το 2013 μια συνέντευξη Τύπου στη Περιφέρεια στην οποία μάλιστα ορίστηκε και συγεκριμένα ο χρόνος έναρξης των εκσκαφών. Απο κει και πέρα ουσιαστικό βήμα, ουδέν.
Η φιλολογία που μόλις ξεκίνησε για το Νέο Νοσοκομείο θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί. Με πραγματικότητες και πολλούς μύθους. Ακόμη και ο Πρωθυπουργός εξαγγέλοντας το έργο από τη ΔΕΘ δήλωσε ότι είναι "large" και δεν παίρνει την δόξα για το Νοσοκομείο αυτό, όπως θα έκαναν οι "προηγούμενοι". Μας έκανε δηλαδή τη χάρη να μην καρπωθεί μια Δωρεά, η οποία ξεκίνησε από ενέργειες του Διοικητή κ. Φιλιππίδη (για την επιλογή του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας είχε βγάλει ανακοίνωση καταγγελίας) , ο οποίος και "έπεισε τον Υπουργό Υγείας μέρος της δωρεάς να κατευθυνθεί στην ανέγερση νέου Νοσοκομείου". Σημαντική προφανώς η απόφαση του Υπουργού κ. Ξάνθου, ο οποίος επιδεικνύει σοβαρότητα εν αντιθέσει και με τα πολιτικάντικα παλιάς κοπής κορδώματα τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, που "συνεχάρησαν τον σεμνό Υπουργό για την πολιτική του βούληση , την οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν". Αξίζει για την ιστορία να τους υπενθυμίσουμε ότι όταν το θέμα αυτό συζητούνταν αναλυτικά, όταν προσπαθούσαμε να λύσουμε τεχνικά ζητήματα και να διερευνήσουμε τρόπους χρηματοδότησης, σε αναπτυξιακή Ημερίδα στην Κομοτηνή παρουσία του τότε Πρωθυπουργού της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, αυτοί συναγελάζονταν στα απέναντι χωράφια με "προοδευτικούς πετροβόλους" και συναγωνίζονταν στα γιουχαίσματα. Μέχρι να φθάσουν σήμερα να κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα.
Τέλος, ευτυχώς που ο σοβαρός Διοικητής του Νοσοκομείου κάνει μνεία της πραγματικότητας , μήπως και την θυμηθούνε κι άλλοι, που μιλάνε για νυν και προηγούμενους.Και είναι πολλοί και όχι μόνον συριζαίοι.. Η φωτο είναι ο επίλογος από συνέντευξή του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: