Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Οι κάτοικοι της Ξυλαγανής αγωνίζονται για την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης



350 και πλέον  κάτοικοι της Ξυλαγανής και φίλοι του βιβλίου ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις φωνές τους ζητώντας την επαναλειτουργία ενός χώρου που αγκάλιασε για πολλά χρόνια τα όνειρα και τις αναζητήσεις πολλών, κυρίων μικρών παιδιών. Πρόκειται για την παιδική βιβλιοθήκη που από το 2010 παραμένει ερμητικά κλειστή.

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ‘ 80 όταν μια πλούσια φίλη του Μιτεράν, η Ανέτ Σλουμπερζέ διέθεσε μεγάλο χρηματικό ποσό για τη δημιουργία παιδικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα. Συνολικά σε 22 χωριά της χώρας. Ένα από αυτά ήταν και αυτό της Ξυλαγανής. Το 1981 είχε έρθει με τον τότε υπουργό Γεωργίας, τον κ. Κώστα Σημίτη για τα εγκαίνια της λειτουργίας της βιβλιοθήκης.
Μετέπειτα τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας δημιούργησαν έναν οργανισμό Παιδικών Βιβλιοθηκών και λειτούργησαν μετά το θάνατο της Γαλλίδας. Το 2010, ωστόσο, τις παρέσυρε το «κύμα» της κρίσης και έβαλαν λουκέτο. Κάποιες λίγες, όμως, όπως αυτή στην Νέα Ερυθραία Αττικής και στον  Βελβεντό Κοζάνης λειτουργούν . «Είναι σειρά της Ξυλαγανής ως αίτημα των κατοίκων. Δεν της αξίζει να είναι κλειστή. Μια βιβλιοθήκη είναι πηγή πλούτου, πηγή γνώσης.» δηλώνει ο γραμματέας του Συλλόγου Πατεράδων κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης σημειώνοντας ότι θα προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα επιτρέψουν το άνοιγμα της βιβλιοθήκης.
350 φίλοι της Βιβλιοθήκης ενώνουν τις δυνάμεις τους διεκδικώντας την επαναλειτουργία της, κάνοντας έκκληση σε Δήμο, Περιφέρεια και Υπουργεία να ανοίξουν τον πολύ όμορφο χώρο.Να δώσουν ζωντάνια στο στέκι του βιβλίου.
Μ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: