Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Πρωταθλητής στην σχολική διαρροή ο δήμος Μαρωνείας - Σαπών



Τα  πρωτεία κατέχουν το γυμνάσιο και το μειονοτικό σχολείο
Η σχολική διαρροή αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Ροδόπη και ακόμη περισσότερο στο δήμο Μαρωνείας Σαπών ,  όπου σύμφωνα και με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.
Μάλιστα η κρίση φαίνεται να έχει αρχίσει να αναστρέφει την πρόοδο που είχε γίνει μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, ιδιαίτερα στις αγροτικοκτηνοτροφικές περιοχές.
 Στη «μάχη» για την αναστροφή αυτού του φαινομένου έχει μπει και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, που έχει δώσει εντολή στα αστυνομικά τμήματα της Ροδόπης να συλλέγουν στοιχεία από τα σχολεία.

 Συνολικά για όλο το σχολικό έτος 2015-16 συντάχθηκαν 91 δικογραφίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης για το αδίκημα της σχολικής διαρροής. Η δικογραφία αφορά τους γονείς των παιδιών, μιας και η μη προσέλευση των παιδιών στο σχολείο είναι αξιόποινη πράξη.
Οι δικογραφίες, αφορούν πάνω από 100 περιπτώσεις παιδιών που δεν προσέρχονται στο σχολείο, με τις περισσότερες να αφορούν το δήμο Μρωνείας - Σαπών ( περίπου 65)
Αναλυτικά έχουμε 32 παιδιά από το γυμνάσιο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Σαπών, 7 από το γυμνάσιο Ιάσμου, 22 από το γυμνάσιο Νέας Καλλίστης, 11 από το γυμνάσιο Οργάνης, 3 από το γυμνάσιο Ξυλαγανής, 12 από το 7ο- 9ο και 12ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής, 3 από το διθέσιο μειονοτικό σχολείο Βέννας, 7 από το διαπολιτισμικό δημοτικό σχολείο Σαπών και 21 από το μειονοτικό σχολείο Σαπών.
Την κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνει η οικονομική κρίση, μιας και σε πολλές περιπτώσεις είναι οικονομικά δύσκολο για τους γονείς να αφήσουν τα παιδιά τους να συνεχίσουν το σχολείο και να ολοκληρώσουν τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση, πόσο μάλλον το λύκειο ή να προχωρήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: