Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Επαναλειτουργία της «Βέννας»



Τώρα που έχουμε πρωτοφανή κύματα μη μεταναστών στη χώρα μας και σε μια περίοδο που η Ευρωπαική ΄Ενωση προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είναι διατεθειμένη να διαθέσει σημαντικά κονδύλια, γιατί δεν επαναλειτουργεί το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στη Βέννα;
Και βέβαια όταν λέμε να λειτουργήσει δεν εννοούμε με την αρχική του μορφή. Εννοούμε να γίνουν συντηρήσεις , επεκτάσεις αναμορφώσεις και να αναβαθμιστεί πλήρως ο χώρος.

Να καταστεί ένας σύγχρονος χώρος φιλοξενίας με όλες τις απαιτούμενες ανέσεις αναβαθμισμένος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να λειτουργήσει με εντελώς άλλη φιλοσοφία προσφέροντας άνετη διαμονή υγειονομική περίθαλψη, ενημέρωση , ψυχολογική στήριξη, ψυχαγωγία και ότι άλλο απαιτείται. Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι όλες οι αγορές, η διατροφή, οι προμήθειες, αλλά και οι όποιες προσλήψεις απαιτηθούν να γίνουν από την περιοχή μας ώστε τα οφέλη να είναι πολλαπλά.
Τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες, όσο για την χώρα, την περιοχή, αλλά και την ίδια την τοπική οικονομία.
Βέβαια κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνδυαστεί και με την αύξηση της αστυνομικής δύναμης που θα συμβάλει συνολικά στην καλύτερη ασφάλεια του τόπου καθώς και με την αναβάθμιση άλλων τοπικών υπηρεσιών όπως π.χ το Κέντρο Υγείας , το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου κτλ.

Σαν … στις Σάπες
Ιδιαίτερα συναισθήματα αισθάνθηκαν αναγνώστες της εφημερίδας μας οι οποίοι πέρασαν λίγες ημέρες ξεκούρασης στην περιοχή Καλλικράτειας στη Χαλκιδική.
Ιδιαίτερα συναισθήματα γιατί βρέθηκαν ανάμεσα σε γνωστούς ανθρώπους καταγόμενους από την περιοχή μας που τους έκαναν να νιώσουν σαν να ήταν στις Σάπες.
Αρχικά συνάντησαν την Καίτη Νικολαίδου του Γεωργίου που κατάγεται από τις Σάπες και τα καλοκαίρια διαμένει στην Καλλικράτεια.
Στη συνέχεια την Βαρβάρα Κοκκίνη του Ιωάννη που έχει παντρευτεί στην Καλλικράτεια.
Ο διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Καλλικράτειας  κ Κώστας Μαλικόπουλος είναι γαμπρός από τη Νέα Σάντα, ενώ στο δήμο εργάζεται και η σύζυγος του Μαρίνα Στιλπνοπούλου.
Στην αγορά της μικρής πόλης βρέθηκε ο Τάκης Κεραμέας πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στις Σάπες ο οποίος βρίσκεται εκεί για οικογενειακή του υπόθεση, ενώ στο κατάστημα της συζύγου του ήταν ο κ Σίμος Χαριτόπουλος από το Λοφάριο, πρώην δημοτικός σύμβουλος του δήμου Σαπών.
Με αυτούς και με κάποιους άλλους γνωστούς από την ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης και της Θράκης , με την άριστη φιλοξενία και την προθυμία τους αισθάνεται κανείς και στη Ν. Καλλικράτεια σαν να είναι στις Σάπες
Σαν να είναι στον τόπο μας!

Χώρος για το ΙΚΑ
Στην ανάκληση της απόφασης συγχώνευσης του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Ορεστιάδας με το ΙΚΑ Διδυμοτείχου προχώρησε ήδη η κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ , μετά τις πιέσεις και τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα στο Β Έβρο.
Η συνέχιση της λειτουργίας του ΙΚΑ Ορεστιάδας ανακοινώθηκε από το διοικητή του ιδρύματος κ Θεωνά.
Ένας από τους λόγους που η διοίκηση θεώρησε ότι δεν προκύπτει πλέον ζήτημα κλεισίματος του ΙΚΑ Ορεστιάδας ήταν η παραχώρηση από τον δήμο χώρου ο οποίος καλύπτει τις ανάγκες της εν λόγω υπηρεσίας.
Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι γιατί και στις Σάπες δεν παραχωρείται , όπως γράψαμε κατ’επανάληψη ένα τμήμα των γραφείων της ΔΟΥ για τη λειτουργία παραρτήματος ή γραφείου ΙΚΑ στην πόλη ;
Πως είναι δυνατόν στο νομό Έβρου σήμερα να λειτουργούν τουλάχιστον 3 υπηρεσίες του ΙΚΑ και στο νομό Ροδόπης μόνο μια στην Κομοτηνή;

Επικίνδυνα κτίρια
Επικίνδυνες έχουν καταστεί , λόγω χρόνιας εγκατάλειψης σε πολλά σημεία οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Ροδόπης στις Σάπες.
Επιχρίσματα πέφτουν, υδρορροές γέμισαν, μπαλκόνια στάζουν, κάγκελα έγειραν και πολλά άλλα παρόμοια φαινόμενα.
Η εφημερίδα μας έχει κάνει μια ολοκληρωμένη πρόταση για συντήρηση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αυτών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας.
Μέχρι όμως να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει οι εν λόγω εγκαταστάσεις να συντηρηθούν τουλάχιστον εξωτερικά για να μην αποτελούν επικίνδυνα σημεία και εγκυμονούν κινδύνους για περαστικούς αλλά και τους περιοίκους των γύρω περιοχών.

Παραμένουν τα επικίνδυνα δέντρα
Κάποια δέντρα, έχουμε γράψει και στο παρελθόν πρέπει να κοπούν από τα νεκροταφεία του Αρσακείου.
Αυτό μας αναφέρουν συνεχώς κάτοικοι του χωριού , οι λόγοι που επιβάλλουν αυτή την ενέργεια έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στα κοιμητήρια, αλλά και την καλύτερη λειτουργία τους.
Ας προχωρήσει άμεσα η όλη διαδικασία γιατί στον τόσο ευαίσθητο αυτό τομέα δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για συζητήσεις και καθυστερήσεις.

Να γίνουν διαγραμμίσεις
Σε πολλά σημεία από τις Σάπες προς την Κομοτηνή και από τις Σάπες προς την Αλεξανδρούπολη, εδώ και πολύ καιρό έχουν γίνει τμηματικές ασφαλτοστρώσεις , λόγω καθίζησης του οδοστρώματος της εθνικής οδού.
Δυστυχώς όμως παρότι πέρασαν πολλοί μήνες δεν έχουν γίνει ακόμη οι διαγραμμίσεις στα σημεία αυτά, με αποτέλεσμα ο δρόμος στα συγκεκριμένα σημεία να παρουσιάζει μεγάλη επικινδυνότητα.
Ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη και αν μπει ο χειμώνας χωρίς τις διαγραμμίσεις τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο για την ασφάλεια των οδηγών και των οχημάτων.

Για το βιολογικό καθαρισμό
Ερωτηματικά καταθέτουν συνεχώς στην εφημερίδα μας κάτοικοι του μόνιμου Οικισμού Ποντίων Σαπών και όχι μόνο, για την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στον οικισμό.
Ιδιαίτερα όσοι κατοικούν στα νότια αυτού, κοντά στο χώρο εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις αλλά και παράπονα για κάποιες παρενέργειες που εμφανίζονται.
Παράλληλα εκφράζουν πολλά ερωτηματικά για την ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και απευθύνουν παράκληση προς τους αρμόδιους να προβούν στην συντήρηση και στην εκσυγχρονισμό του.

Απέδωσε καρπούς
 Ο σπόρος της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ των λαών που είχαν φυτέψει οι δήμοι της Θράκης πριν από 15 περίπου χρόνια αποδίδει διαρκώς καρπούς.
Μετά τις Αυτοδιοικήσεις, τα Πανεπιστήμια, τα Επιμελητήρια, τα Σχολεία, Σύλλογοι και σωματεία κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση πολύ δυναμικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η πρόσφατη φιλοξενία από το σύλλογο Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά», ενός αντίστοιχου συλλόγου από την Κωνσταντινούπολη, του «Horon Evi» με τον οποίο έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερες σχέσεις.
Είναι λοιπόν πολύ θετικό το γεγονός όσο περνούν τα χρόνια ο σπόρος της φιλίας, της συνεργασίας και της καλής γειτονιάς μεταξύ λαών και χωρών  να αποδίδει όλο και περισσότερους καρπούς φυσικά για το καλό των ίδιων των κοινωνιών.

Πετυχημένες εκδηλώσεις
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η γιορτή της ‘’Μιλίνας-Γκάιντας’’ στην Κίρκη καθώς και το αντάμωμα Μεστιωτών στη Μέστη.
Η παρουσία κατοίκων, καταγόμενων και επισκεπτών ήταν πολύ μεγάλη κάτι που καταδεικνύει την καθιέρωση των δύο αυτών δράσεων ως θεσμών πλέον στην περιοχή μας.
Χάρη βέβαια στις εντατικές και ουσιαστικές προσπάθειες των συλλόγων των δύο οικισμών.

Κινητοποιήσεις αγροτών
Σε αναστάτωση βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της Ροδόπης με σημαντικότερα προβλήματα αυτά της φορολογίας, ρο πετρέλαιο , τις ζωνόσουν , τις επιδοτήσεις και άλλα.
Οι ανατροπές που έφερε το τρίτο μνημόνιο, οι μειωμένες παραγωγές , σε συνδυασμό με την πρότερη κακή κατάσταση του αγροτικού κόσμου, προοιωνίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ο κλάδος βιώνει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ανελέητο πόλεμο που τον οδηγεί σε αγώνες για την επιβίωσή του.
Και φυσικά εν τρέφει φρούδες ελπίδες ότι κάτι καλύτερο θα γίνει γι’αυτούς τους επόμενους μήνες.


Κενά, καθ’ οδόν προς το «πρώτο κουδούνι»
Το «πρώτο κουδούνι» στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας πρόκειται να χτυπήσει σε περίπου δύο εβδομάδες. Η αβεβαιότητα, όμως, που επικρατεί γύρω από την εξασφάλιση κονδυλίων για την έγκαιρη πρόσληψη και τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία, δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις αναφορικά με το χρόνο που θα απαιτηθεί για την ομαλοποίηση της διδακτικής διαδικασίας σε όλα τα σχολεία, στις δύο βαθμίδες και σε όλες τις τάξεις. Μάλιστα, υπάρχουν φόβοι ότι η κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, που τα προηγούμενα χρόνια συνηθιζόταν να γίνεται σταδιακά μέχρι και τα μέσα της σχολικής χρονιάς, ενδέχεται φέτος να αποβεί περαιτέρω χρονοβόρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη του διδακτικού έργου.
 
Φυγή ελληνικών επιχειρήσεων προς τη Βουλγαρία
Σε πόλο έλξης έχει μετατραπεί η Βουλγαρία για δεκάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιλέγουν να μεταφέρουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα, κυρίως λόγω της χαμηλής φορολογίας. Εξαιτίας της κρίσης πολλοί επιχειρηματίες προτιμούν να μεταφέρουν τις έδρες των εταιρειών τους εκτός Ελλάδας. 60.000 ενδέχεται να μεταφερθούν στη Βουλγαρία, προειδοποίησε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Πολύ καιρό πριν κλείσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα και ξεκινήσουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, οι Έλληνες άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς και εταιρείες στην γειτονική χώρα. Τους τελευταίους μήνες καταγράφονται νέοι τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και ελληνικές εταιρείες, ιδιαίτερα στις περιοχές κοντά στα σύνορα. Αλλά αυτό ξεκίνησε ήδη από το 2009. Από τότε υπάρχουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία. Προ κρίσης, πριν από πέντε χρόνια περίπου, στη Βουλγαρία υπήρχαν περίπου 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις. Σήμερα είναι περίπου 14.000. Οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εν λόγω επιχειρήσεις υπολογίζονται περίπου στις 70.000. Οι Έλληνες δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου, των ακινήτων και της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: