Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Δεν αποτελούν λύσεις οι απεντάξειςΣτην δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, η εξεύρεση πόρων για έργα και δράσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σαφώς και είναι ένα μεγάλο ζητούμενο.
Οι δυνατότητες στον τομέα αυτό σίγουρα δεν είναι πολλές, αλλά δεν είναι και ανύπαρκτες.
Όταν υπάρχουν οράματα, σωστός σχεδιασμός, ρεαλιστικός προγραμματισμός, ετοιμότητα απορροφήσεων και επιμονή στους στόχους, τότε πολλά προγράμματα από Ευρωπαϊκούς αλλά και Εθνικούς πόρους για έργα και δράσεις μπορούν να εξασφαλιστούν σε μία περιοχή.
Όλη η διαδικασία της ένταξης ενός έργου η δράσης σε κάποιο πρόγραμμα, είναι σίγουρα δύσκολη, χρονοβόρα, κοπιαστική και επίπονη.

Αξίζει τον κόπο όμως γιατί φέρνει έσοδα σε έναν τόπο που πιθανόν δεν θα ερχόταν ποτέ με άλλον τρόπο, ενώ παράλληλα βοηθά στο να δημιουργηθεί πολλαπλή κινητικότητα στην τοπική κοινωνία.
Είναι λοιπόν στοιχειώδης και διαχρονική υποχρέωση όλων, έργα που έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα να συνεχίζονται και να ολοκληρώνονται με την απορρόφηση και των αντίστοιχων κονδυλίων.
Η απένταξη κάποιου έργου δεν είναι λύση, δεν προσθέτει σε τίποτα αλλά δυστυχώς αφαιρεί
Όσες και να είναι οι ελλείψεις οι αδυναμίες και οι παραλήψεις που εντοπίζονται σε ένα ενταγμένο ήδη έργο, άλλο τόσο άμεσες ορθολογικές και ρεαλιστικές πρέπει να είναι οι αναμορφώσεις, οι διορθώσεις και οι συμπληρώσεις σε αυτό, για να μην οδηγηθεί στην απένταξη.
Ανεξάρτητα από τα όποια λάθη ή τις παραλήψεις αυτών που ξεκίνησαν το έργο, οι επόμενοι οφείλουν να το συνεχίσουν προσαρμόζοντας το, εν τω μέτρο του δυνατού, στα δικά τους σχέδια και δεδομένα.
Επιστροφή κονδυλίων δεν θα πρέπει να γίνονται για κανένα λόγο καθώς και απεντάξεις έργων αφού τα χρήματα που σήμερα σπανίζουν και εξασφαλίζονται δύσκολα,  ενώ «καραδοκούν» για να τα απορροφήσουν άλλοι φορείς της ευρύτερης περιοχής.
Πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά οι διοικούντες και ας πράξουν τα δέοντα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων μέσω του προγράμματος Leader από την ΚΕΜΑΣ.
Απεντάξεις έργων γίνονται πού εύκολα εντάξεις έργων όμως γίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία

Δεν υπάρχουν σχόλια: