Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Χαριστική βολή για την τοπική κτηνοτροφία εν όψει του Πάσχα





Χτύπησε ξανά η ευλογιά στην Ροδόπη, με πάνω από 700 ζώα να θανατώνονται στην Αρίσβη λόγω της ευλογιάς, η οποία φαίνεται ότι έχει έρθει για να μείνει στην περιοχή μας.
Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον ισχύουν όπως κάθε φορά τα μέτρα προστασίας, με ζώνη προστασίας, ακτίνας τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων γύρω από τη μολυσμένη εκμετάλλευση, απαγόρευση της κυκλοφορίας και της μεταφοράς των αιγοπροβάτων περιορισμός των αιγοπροβάτων στην εκμετάλλευση που βρίσκονται. Τα μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη προστασίας, διατηρούνται για 21 ημέρες μετά τη θανάτωση όλων των μολυσμένων εκμεταλλεύσεων και την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης σε αυτές. Μετά τη λήξη της ανωτέρω αναφερόμενης περιόδου, εφαρμόζονται και στη ζώνη προστασίας τα μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη επιτήρησης. Τα μέτρα εφαρμόζονται στη ζώνη επιτήρησης, ακτίνας τουλάχιστον δέκα (10) χιλιομέτρων γύρω απ’ τη μολυσμένη εκμετάλλευση.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται στη ζώνη επιτήρησης, διατηρούνται για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 21 ημερών μετά από τη θανάτωση όλων των ζώων της μολυσμένης εκμετάλλευσης και τη διεξαγωγή των εργασιών καθαρισμού και απολύμανσης σε αυτές.
Η εφαρμογή όλων των απαιτούμενων μέτρων σημαίνει ότι τουλάχιστον για την περιοχή Σαπών θα υπάρξουν περιορισμοί έως την εμπορική περίοδο του Πάσχα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την χαριστική βολή για τους εδώ κτηνοτρόφους, οι οποίοι περιμένουν αυτές τις ημέρες για να πουλήσουν τα ζώα τους και να ανταποκτιθούν στο κύριο μέρος των υποχρεώσεών τους.
 Παράλληλα θα υπάρξει σημαντικό πλήγμα στην τοπική αγορά , αφού μεγάλο μέρος της, άμεσα η έμμεσα στηρίζεται στην τοπική κτηνοτροφία, ακόμη και στα δημοτικά σφαγεία Σαπών που αυτή την περίοδο έχουν τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα στηρίξουν έμπρακτά τους κτηνοτρόφους , την κτηνοτροφία, τους επαγγελματίες, την αγορά και την τοπική οικονομία του δήμου Μαρωνείας - Σαπών καθώς και της ευρύτερης περιοχής Σαπών που κινδυνεύουν με ένα ακόμη βαρύ πλήγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: