Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Εγκρίθηκαν έρευνες για λατομεία μαρμάρου στην περιοχή των Προσκυνητών παρά την αντίθεση των τοπικών φορέων και του Δήμου Μαρωνείας - ΣαπώνΤην έγκρισή του για την έρευνα δύο γειτνιαζόντων λατομικών χώρων μαρμάρων εκτάσεως 99.060,35 τ.μ. και 99.107,75 τ.μ. στη θέση «Επιστάτης»στην περιοχή Τ.Κ. Προσκυνητών του Δήμου Μαρωνείας Σαπών έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εγκρίνοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών όρων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο αγνόησε την αρνητική γνωμοδότηση για την έρευνα που είχε καταθέσει τόσο η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ όσο και το Δημοτικό συμβούλιο Μαρωνείας Σαπών, με το τελευταίο να φέρει ως αιτιολογία την ύπαρξη συμπλέγματος σπηλαίων στην περιοχή.

O χώρος επέμβασης βρίσκεται στην τοποθεσία «Επιστάτης» σε απόσταση 1,5 χλμ βορειοδυτικά του οικισμού των Προσκυνητών, 3,4 χλμ νοτιοανατολικά του οικισμού της Ξυλαγανής και 7 χλμ βορειοδυτικά του οικισμού Μαρώνειας του Δήμου Μαρώνειας - Σαπών. Έχει απόσταση  περίπου 1,5 χλμ από το επαρχιακό οδικό δίκτυο που ενώνει τους οικισμούς Ξυλαγανή - Προσκυνητές, και εντός της ζώνης των 2 χλμ υπάρχουν δασικοί και αγροτικοί οδοί.
Η έρευνα θα γίνει με ορύγματα - εκσκαφές και με γεωτρήσεις. Με την εκσκαφή θα δημιουργηθεί μέτωπο εξόρυξης με πλάτος 5 μέτρων και ύψος 4 μέτρων, αφού πρώτα απομακρυνθεί η φυτική γη, η οποία έχει μέσο πάχος 0,2 μέτρων, και το αποσαρθρωμένο πέτρωμα
Το μέτωπο της εξόρυξης θα χωριστεί σε δύο Βαθμίδες ύψους 2 μέτρων περίπου, από τις οποίες θα γίνει απόληψη περίπου 10 κ.μ. υγιούς όγκου μαρμάρου για να υποβληθεί σε εργαστηριακές δοκιμές για την αντοχή, την κοπή, στίλβωση κλπ
Ύστερα από αυτό θα πρέπει το θέμα να επανέλθει δυναμικά και να υπάρξουν αντιδράσεις από όλους τους τοπικούς φορείς αφού αγνοήθηκε προκλητικά η άποψή τους από το αρμόδιο υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: