Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Α. Χατζηοσμάν για τα προβλήματα στις δηλώσεις καλλιέργειας του ΟΣΔΕΟ βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ροδόπης, Αχμέτ Χατζηοσμάν, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Καρασμάνη, για τα προβλήματα που προέκυψαν με το νέο σύστημα υποβολής δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) σε πιστοποιημένους φορείς. Το κόστος υποβολής του ΟΣΔΕ διπλασιάστηκε και τριπλασιάστηκε τη φετινή χρονιά. Ο βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό την παρέμβασή του για τη μείωση του κόστους και την επιστροφή των ποσών στους δικαιούχουςπαραγωγούς. 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ  Αρ. πρωτ.: 1033/11.07.2014
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Ρύθμιση θεμάτων ΟΣΔΕ
Το τρέχον έτος οι αγρότες υπέβαλλαν τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) σε πιστοποιημένους φορείς οι οποίοι με τη σειρά τους εισέπραξαν διαφορετικά ποσά ακόμα και για τις ίδιας κλίμακας επιδοτήσεις.
Κατά το παρελθόν, η υποβολή του ΟΣΔΕ στις κατά τόπους Ε.Α.Σ. διεξαγόταν με πολλά προβλήματα, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι και η νέα διαδικασία είναι δαπανηρή και πολύπλοκη.
Με το νέο σύστημα αντί να ελαφρύνουμε τις τσέπες των παραγωγών μας, οδηγηθήκαμε σε σημαντική επιβάρυνση καθώς οι αγρότες κλήθηκαν να πληρώσουν διπλάσια και κατά περιπτώσεις τριπλάσια ποσά για την υποβολή των δηλώσεων καλλιέργειας, συγκριτικά με τα παρελθόντα έτη.
Οι παραγωγοί μας βρέθηκαν εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι. Ακόμα και ενεργοί παραγωγοί με μικρές εκτάσεις, όπως οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης, κλήθηκαν να καταβάλουν υπερβολικά και δυσβάσταχτα ποσά.
Για όλους τους παραπάνω λόγους
   ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κος ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Γιατί το Υπουργείο ως εποπτεύουσα αρχή δεν παρενέβη προς όφελος των παραγωγών και άφησε να δραστηριοποιηθεί εταιρεία με δικούς της όρους εις βάρος των παραγωγών; 
2. Δεδομένης της φετινής διαμορφωθείσας κατάστασης όπου πλήθος παραγωγών κατέβαλλε διπλάσια και τριπλάσια ποσά για την υποβολή ΟΣΔΕ, θα μεριμνήσει για την μείωση της δαπάνης υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας και την ανάλογη επιστροφή των ποσών που καταβλήθηκαν;
Ο ερωτών βουλευτής Αχμέτ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: