Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ακαλλιέργητα 10.000 στρέμματα καπνού στη Ροδόπη



Σε 60.000 στρέμματα υπολογίζεται η έκταση γης, στην οποία θα καλλιεργηθούν καπνά φέτος στο νομό Ροδόπης, έκταση μειωμένη κατά 10.000 στρέμματα σε σχέση με αυτά που υπολόγιζαν στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου οι παραγωγοί. Οι αναποδιές του καιρού, με τις όψιμες βροχοπτώσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να εμφανιστεί στα σπορεία η ασθένεια του περονόσπορου.

Η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται σε περιόδους με μεγάλες θερμοκρασίες και ταυτόχρονα υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής υγρασίας, ενώ υποχωρεί όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει και η υγρασία παίρνει την κατιούσα. Η επέλαση της ασθένειας στα καπνοσπορεία της Ροδόπης συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, που διαρκεί από τις 25 Μαΐου ως τις 15-20 Ιουνίου. Οι παραγωγοί είδαν τα φυτά τους να καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να αφήσουν ακαλλιέργητες μεγάλες εκτάσεις από τα χωράφια τους, ενώ η διαδικασία της σποράς μετατέθηκε χρονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τη ζημιά, που προκλήθηκε από το «χτύπημα» του περονόσπορου, εφόσον τα φυτά δεν βρίσκονταν στα χωράφια.

Η ελπίδα πλέον για τους καπνοπαραγωγούς, όπως τη μετέφερε ο πρόεδρος της τοπικής Κοινοπραξίας, κ. Χουσεΐν Εσάτ, είναι οι καιρικές συνθήκες να διατηρηθούν σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ώστε να μην προκύψουν νέες περιπέτειες και νέα απώλεια παραγωγής. Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, ο κ. Εσάτ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μπορεί να διατηρηθεί υψηλή στις εναπομείναντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, με την προϋπόθεση πάλι ότι δε θα προκύψουν νέα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: