Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Ξεκίνησε το Ραμαζάνι για τους μουσουλμάνους της Θράκης



Η έναρξη του  ραμαζανιού έγινε. Οι ευχές για καλό μήνα ραμαζανιού ξεκίνησαν ήδη μεταξύ των μουσουλμάνων. Το ραμαζάνι εκ του τουρκικού ραμαζάν και αραβικού ραμαντάν, είναι θρησκευτική -μουσουλμανική- εορτή νηστείας, που ξεκίνησε για τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο και για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους όπου σύμφωνα με τη παράδοση δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου να αποτελέσουν οι κανόνες του, οδηγό της ζωής τους. Έτσι το Ραμαζάνι χαρακτηρίζεται ως ένας από τους «πέντε στύλους» του Ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλεασμού και προσευχής προς το Θεό. Σε όλο το χρονικό διάστημα αυτό, διάρκειας ενός μηνός, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές.

Ο μήνας Ραμαντάν είναι μία χρονική περίοδος κατάλληλη για προσευχή, για καλές πράξεις, για περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους. Η νηστεία έχει σκοπό να βοηθήσει τους μουσουλμάνους να μάθουν την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία, αλλά και την υπομονή. Τους θυμίζει επίσης το πόσο υποφέρουν οι φτωχοί, εκείνοι που σπάνια τρέφονται καλά ή δε βρίσκουν το κατάλληλο φαγητό. Ποια γεύματα περιλαμβάνει το Ραμαζάνι; Τα δυο κύρια γεύματα του είναι το σουχούρ πριν την ανατολή και το άλλο μετά τη δύση που λέγεται ιφτάρ.
Επιπλέον οι πιστοί ενθαρρύνονται να διαβάσουν ολόκληρο το κοράνι κατά τη διάρκεια του μήνα και γι’ αυτό έχει χωριστεί σε 30 ίσα μέρη όπως οι 30 μέρες του Ραμαζανίου. Με το τέλος του Ραμαντάν ξεκινά μία τριήμερη περίοδος, η «Γιορτή της διακοπής της νηστείας». Είναι μια χαρούμενη περίοδος η οποία ξεκινάει με μία ειδική προσευχή νωρίς το πρωί και αργότερα ακολουθούν εορτασμοί, τραπέζια και μοίρασμα δώρων και χρημάτων στα παιδιά.
Σύμφωνα με το κυλιόμενο χαρακτήρα που παρουσιάζει το αραβικό ημερολόγιο κάθε χρόνο το Ραμαζάνι εορτάζεται κατά 11 ημέρες νωρίτερα του προηγουμένου έτους. Για το 2014 ξεκίνησε το Σάββατο 28 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Ιουλίου.
Στην περιοχή μας το Ραμαζάνι γιορτάζεται με απόλυτη ευλάβεια και με τον παραδοσιακό τρόπο.
Και στα 280 Τεμένη της Θράκης επικρατεί εορταστικό και κατανυκτικό κλίμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: