Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ συναντήθηκε ο Ιλχάν Αχμέτ σε δείπνο Ιφτάρ που παρατέθηκε στην πρεσβευτική κατοικία

 Υπήρξε και ομιλητής σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα διαφορετικά κίνητρα για την ειρήνη

 

Σειρά σημαντικών διπλωματικών επαφών και δραστηριοτήτων είχε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ στην Αθήνα τις προηγούμενες μέρες, οι οποίες κορυφώθηκαν με την πρόσκληση που έλαβε από τον πρέσβη των ΗΠΑ κ.






 Τζορτζ Τσούνης για να παρακαθίσει σε θρησκευτικό δείπνο «Ιφτάρ»ως μειονοτικός βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, που παρέθεσε ο ίδιος στην πρεσβευτική του κατοικία στην Αθήνα το βράδυ της Τετάρτης.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ είχε ιδιαίτερα εγκάρδια και ουσιαστική συνομιλία με τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και για την περιοχή της Θράκης ειδικότερα , η οποία  αυτή την περίοδο βρίσκεται στο επίκεντρο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.    

Προηγουμένως, ο βουλευτής Ροδόπης ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση που δέχθηκε από την Μ.Κ.Ο.,  «Ευρωπαϊκή Ένωση για την Προάσπιση των Μειονοτήτων» και υπήρξε εκ των κεντρικών ομιλητών στο ιστορικό κτήριο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων με θέμα : «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα διαφορετικά κίνητρα για την ειρήνη».

Με την ομιλία του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, ανέδειξε την περιοχή της Θράκης και της μουσουλμανικής μειονότητας  ως « ένα κλασσικό ΑΝΤΙ-ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ πολέμου, ένα πετυχημένο μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης , που αναδεικνύει, ταυτόχρονα, και τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν και σε άλλες γωνιές του πλανήτη».

Παράλληλα, ο βουλευτής Ροδόπης καυτηρίασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ωμή αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών, την χρησιμοποίηση μειονοτικών ομάδων και πληθυσμών για την αποσταθεροποίηση μιας αναγνωρισμένης κρατικής οντότητας και την defactoδιχοτόμησή της ως πράξεις και ενέργειες που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και αν αντλήσουν την ελάχιστη νομιμοποίηση υπό οποιοδήποτε πρίσμα κι αν εκδηλώνονται.   

Δεν παρέλειψε να σημειώσει, όμως, ότι «από την άλλη πλευρά, όμως, παραμένουμε σταθερά αντίθετοι με την φιλοσοφία της περίκλειστης Ευρώπης-φρούριο, που αντιλαμβάνεται την προστασία των αρχών της μέσα από τον διωγμό και την αποξένωση από άλλους πολιτισμούς, που αποδεδειγμένα συνεισφέρουν στον πλούτο των ιδεών της και συμβάλουν αποφασιστικά στην οικονομική της ανάπτυξη».

«Στην Θράκη ως Μειονότητα που κατοχυρώνει την ύπαρξη της στην Συνθήκη της Λωζάνης, δώσαμε και δίνουμε για πολλές δεκαετίες πολιτικές μάχες για την κατοχύρωση της ετερότητας μας, των δικαιωμάτων μας, για την κατάργηση των προ της δεκαετίας του 90 διακρίσεων και την θέσπιση και νομοθέτηση θετικών μέτρων και θετικών διακρίσεων που ενισχύουν το κράτος δικαίου και εμπεδώνουν το αίσθημα της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας στους κόλπους της κοινωνίας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Είμαι από εκείνους τους πολιτικούς που δεν δίστασα να αναλάβω ποτέ το βάρος της ευθύνης για την προάσπιση των ιδεών και των αρχών μου, με κόστος πολλές φορές προσωπικό και δυσβάσταχτο.

Θα ήθελα να βλέπω μπροστά μου και ένα πολιτικό σύστημα που δεν διστάζει και δεν δειλιάζει μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και διλλήματα.

Με αυτές τις αρχές θα συνεχίσω να μάχομαι και να πορεύομαι με γνώμονα τα μεγάλα και τα σημαντικά και όχι τα πρόσκαιρα και μικρόψυχα που χαϊδεύουν αυτιά αλλά βλάπτουν την προοπτική της Ειρήνης και της Κοινωνικής χειραφέτησης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας» κατέληξε ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ομιλητών στην εκδήλωση αυτή ήταν επίσης οι βουλευτές Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ), Αθανάσιος Παπαθανάσης (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ), Μιλτιάδης Ζαμπάρας (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιωάννης Λοβέρδος (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: