Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη: Θα αποσύρετε την αιφνίδια τροποποίηση που πλήττει το κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων;

 

Κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης

 Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αποσύρει την αιφνίδια τροποποίηση που πλήττει το κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων. Πρόκειται για την 8200/109568/17-2-23 ΚΥΑ στην οποία ορίζεται ότι στο εξής η φωτογραφία που απαιτείται για την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας «δύναται να λαμβάνεται απευθείας από τις αρχές έκδοσης», που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων.           

Σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, μετά και την συνάντηση που είχε ο βουλευτής κος Χαρίτου με το Σωματείο Φωτογράφων Ροδόπης επισημαίνεται ότι το ζήτημα αυτό είχε αντιμετωπιστεί από το 2018 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει την αριθμ. 8200/0-297647/27-4-2018 ΚΥΑ, εξασφαλίζοντας πλήρως τους εργαζόμενους του φωτογραφικού κλάδου, διευκολύνοντας τους πολίτες  και προστατεύοντας πλήρως τα προσωπικά δεδομένα τους.  

Οι βουλευτές τονίζει ότι η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, λίγο πριν τις εκλογές, ενέχει το κίνδυνο να οδηγηθούν σε κλείσιμο πολλές φωτογραφικές επιχειρήσεις, ενώ αναπόφευκτα θα προκύψουν και άλλα σοβαρά  προβλήματα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των ίδιων των πολιτών.

Γι’ αυτό και καλούν τον υπουργό να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση από την ΚΥΑ.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα 05/04/2023

EΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: Θα αποσύρετε την αιφνίδια τροποποίηση που πλήττει το κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων;

 

Η  πρόσφατη αριθμ. τροποποιητική 8200/109568/17-2-23 ΚΥΑ, στην οποία ορίζεται ότι στο εξής η φωτογραφία που απαιτείται για την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας  «δύναται να λαμβάνεται απευθείας από τις αρχές έκδοσης» έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο κλάδο των επαγγελματιών φωτογράφων. Η διατύπωση αυτή έχει θορυβήσει δικαιολογημένα την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων που θεωρεί ότι πρόκειται για ρύθμιση που μεταφέρει την αρμοδιότητα λήψης των εν λόγω φωτογραφιών στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα  και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο το εισόδημα και την επιβίωση των 8.000 εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων του φωτογραφικού κλάδου.

Το ζήτημα αυτό, που απασχολούσε τον φωτογραφικό κλάδο της χώρας είχε  αντιμετωπιστεί από το έτος 2018 όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν διαβούλευσης και συνεργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, είχε εκδώσει την αριθμ. 8200/0-297647/27-4-2018 ΚΥΑ που αποτέλεσε και τον προπομπό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myphoto.gr, η οποία τέθηκε εν συνεχεία σε εφαρμογή, εξασφαλίζοντας πλήρως τους εργαζόμενους του φωτογραφικού κλάδου, διευκολύνοντας τους πολίτες  και προστατεύοντας πλήρως τα προσωπικά δεδομένα τους.  

Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, λίγο πριν τις εκλογές, ανατρέπει την  προηγούμενη ρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές φωτογραφικές επιχειρήσεις ενώ αναπόφευκτα θα προκύψουν και άλλα παράπλευρα προβλήματα που σχετίζονται με την ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και με τον φόρτο εργασίας των αστυνομικών υπηρεσιών  σε μια περίοδο μάλιστα που οι ίδιες ζητούν την αποσυμφόρησή τους. Ενώ η αναιτιολόγητη αυτή απόφαση της Κυβέρνησης καθώς και η έλλειψη διαλόγου με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων γεννά σοβαρά ερωτήματα ως προς το «φωτογραφικό» της ρύθμισης  σχετικά με την  προμήθεια και εγκατάσταση  του φωτογραφικού εξοπλισμού που  θα χρειαστεί να έχει η Ελληνική Αστυνομία.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

•Αν είναι στις προθέσεις σας να αποσύρετε την επίμαχη διατύπωση από την ΚΥΑ που έχετε εκδώσει;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Χαρίτου Δημήτρης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αυλωνίτης Χρήστος-Αλέξανδρος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Κόκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουφά Ελισάβετ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: