Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Να επιλυθούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνοφύλακες ως προς την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ

 

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου με ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνοφύλακες ως προς  την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διευκρινίζει ότι με το Νόμο 5018/2023 μπορεί να αποσαφηνίστηκε ότι η κατάταξη στην εθνοφυλακή δεν δημιουργεί σχέση εξαρτημένης εργασίας, όμως η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) επιμένει να θεωρεί τους εθνοφύλακες «απασχολούμενους» και να τους στερεί το δικαίωμα ένταξης στο μητρώο ανέργων. Αυτό σημαίνει ότι τους αποκλείει από παροχές όπως κάρτα ανεργίας, χρόνος ανεργίας, συμμετοχή σε προγράμματα ή σε διαδικασίες επιμόρφωσης, εξειδίκευσης, αναζήτησης εργασίας κλπ.

Ο βουλευτής τονίζει ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται  με τα εργασιακά των εθνοφυλάκων  όπως η ένταξή τους στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ  δεν υλοποιούνται παρά  τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Γι’ αυτό και  καλεί τον αρμόδιο υπουργό να λάβει  μέτρα ώστε οι εθνοφύλακες να αντιμετωπίζονται με  ενιαίο τρόπο από όλους τους κρατικούς φορείς και ειδικότερα να διασφαλίζεται η εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 6 Απριλίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα:«Θα επιλύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνοφύλακες ως προς  την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ»;

Με τον πρόσφατο Ν. 5018/2023 επιχειρήθηκε - όπως είχε δηλώσει δημόσια και επανειλημμένα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς - ο εκσυγχρονισμός της εθνοφυλακής και η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι εθνοφύλακες.

Δυστυχώς ενώ πράγματι με τον νόμο αυτό αποσαφηνίστηκε ότι η κατάταξη στην εθνοφυλακή δεν δημιουργεί σχέση εξαρτημένης εργασίας και ενώ  επιλύθηκαν τα ζητήματα που αντιμετώπιζαν οι εθνοφύλακες σε σχέση με την ΑΑΔΕ, παρέμειναν  άλυτα τα προβλήματα που τους δημιουργούνται από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), η οποία επιμένει να τους θεωρεί «απασχολούμενους» και να τους στερεί το δικαίωμα  ένταξης στο μητρώο ανέργων.

Συγκεκριμένα όπως είναι σε όλους γνωστό οι εθνοφύλακες δε «διορίζονται» αλλά «καλούνται και κατατάσσονται για να υπηρετήσουν» χωρίς να λαμβάνουν μισθό. Εισπράττουν μια  πενιχρή μόνο αποζημίωση, αναγκαία για τις μετακινήσεις, την διατροφή, την ένδυση και την υπόδησή τους, ενώ δεν αποκτούν δικαιώματα ασφαλιστικής, ιατροφαρμακευτικής ή συνταξιοδοτικής κάλυψης. Παρόλα αυτά η ΔΥΠΑ τους αποκλείει από το μητρώο ανέργων και συνακόλουθα από τα ευεργετήματα που αυτό συνεπάγεται, όπως η κάρτα ανεργίας, ο χρόνος ανεργίας, η συμμετοχή τους σε προγράμματα ή σε διαδικασίες επιμόρφωσης, εξειδίκευσης, αναζήτησης εργασίας κλπ. Είναι προφανές ότι η αντιφατική αυτή αντιμετώπιση των εθνοφυλάκων από την Πολιτεία τους οδηγεί σε οικονομικά και εργασιακά αδιέξοδα για τα οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι και τους αποτρέπει από την συμμετοχή τους στην εθνοφυλακή.

Επειδή η δέσμευση της Κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εθνοφύλακες σε σχέση με την ένταξή τους στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ  δεν υλοποιήθηκε  με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Επειδή η κατάταξη στην εθνοφυλακή βασίζεται στον εθελοντισμό, δεν παράγει  εργασιακά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικα κ. α. δικαιώματα, ενώ κατά την ρητή διατύπωση του νέου νόμου 5018/2023 δεν δημιουργεί σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Τι μέτρα θα πάρει για να αντιμετωπίζονται οι εθνοφύλακες με  ενιαίο τρόπο από όλους τους κρατικούς φορείς;

-Θα διασφαλίσει την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων και την συμμετοχή τους στα προγράμματα επιδότησης εργασίας που υλοποιεί η ΔΥΠΑ;

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: