Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου το κρίσιμο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη

 


Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα συζητηθεί η επίκαιρη ερώτηση με την οποία ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση αν θα προχωρήσει στην εξορυκτική δραστηριότητα παρά την εκφρασμένη αντίθετη θέση των τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης

 Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου το κρίσιμο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει αν εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «εάν δεν υπάρχει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, δεν θα προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή της Θράκης».

Ο βουλευτής Ροδόπης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα συζητηθεί την Δευτέρα 4 Ιουλίου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, εξελίξεις που δυστυχώς δεν έρχονται σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ με την Ελληνικός Χρυσός, αποθρασύνουν τους χρυσοθήρες, που μετά τη Χαλκιδική, επαναφέρουν το θέμα της εξόρυξης χρυσού και στη Θράκη. Το θέμα επανήλθε ξανά με την απόφαση του ΣτΕ να ζητήσει άμεση συμμόρφωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακ.-Θράκης δίνοντας έγκριση για τη διενέργεια 16 «ερευνητικών γεωτρήσεων για ανεύρεση ορυκτών» σε περιοχή των Σαπών από την «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε».

Για το θέμα ο βουλευτής είχε άμεση επικοινωνία με δημάρχους της περιοχής όπως και με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού, τους οποίους έκανε κοινωνούς της πρωτοβουλίας που έλαβε να αναδείξει το θέμα στη Βουλή.

Άλλωστε η τοπική κοινωνία της Θράκης έχει τοποθετηθεί εδώ και χρόνια, σχηματίζοντας ένα συμπαγές μέτωπο απέναντι στις εξορύξεις χρυσού και σε όσους επιχειρούν να φέρουν στην περιοχή ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα ακυρώνει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, το περιβάλλον, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό, την ίδια τη γη της Θράκης. Υπενθυμίζουμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της ΑΜΘ, που δεν επέτρεπε τις εξορύξεις χρυσού, καθώς δεν ήταν συμβατές με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής προβλέποντας ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στη βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Θα προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα στη Θράκη παρά την έλλειψη συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας;»

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συναίνεση των τοπικών κοινωνιών Ροδόπης και Έβρου στα σχέδια εξορυκτικής δραστηριότητας χρυσού. Εντούτοις, η εταιρεία «Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε», είχε καταθέσει Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), προκειμένου να λάβει έγκριση για τη διενέργεια 16 «ερευνητικών γεωτρήσεων για ανεύρεση ορυκτών» στον κεντρικό τομέα ΔΜΧ Ε5 Ροδόπης στη ΝΔ περιοχή των Σαπών.

Η αρμόδια για την αδειοδότηση Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακ.-Θράκης με απόφασή της στις 26-9-2018, δεν ενέκρινε την ΜΠΕ, ενώ είχαν προηγηθεί οι απορριπτικές αποφάσεις όλων των φορέων της περιοχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ, καθώς και οι αρνητικές, με επιστημονική τεκμηρίωση, εισηγήσεις όλων σχεδόν των αρμοδίων προς γνωμοδότηση υπηρεσιών.

Το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ), με την 1524/2020 Απόφασή του, ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και με την 3/2022 νέα Απόφασή του ζητά την συμμόρφωσή της εντός τεσσάρων μηνών με όρους.

Η αντίδραση των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων ήταν άμεση και με ομόφωνες Αποφάσεις διατύπωσαν για μια ακόμη φορά τη βούλησή τους και τη μη αποδοχή της εν λόγω εξορυκτικής δραστηριότητας του χρυσού. Όταν μάλιστα αυτή, δεν είναι συμβατή με το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της ΑΜ-Θ,που εγκρίθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΦΕΚ 248/Α.ΑΠ/25/10-1-2018.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι «εάν δεν υπάρχει συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, δεν θα προχωρήσει η εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή της Θράκης»;


Δεν υπάρχουν σχόλια: