Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου: Να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των Δήμων της Π.Ε. Ροδόπης με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου μετά τις συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους των εργαζομένων στους Δήμους, με δημάρχους της περιοχής και στις δημοτικές υπηρεσίες, όπως των Σαπών, έθεσε στον υπουργό Εσωτερικών το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Ροδόπης.

Ο βουλευτής ζητά από την κυβέρνηση να καλύψει άμεσα τις κενές θέσεις που σήμερα  έχουν επείγοντα χαρακτήρα προκειμένου οι Δήμοι να ανταποκρίνονται στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες  και στον σημαντικό αναπτυξιακό τους ρόλο. Ζητά να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση με τους νησιωτικούς Δήμους της χώρας, δηλαδή να εξαιρεθούν και οι Δήμοι της ακριτικής Ροδόπης από την απαγόρευση των προσλήψεων.

Ο βουλευτής στην ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών παραθέτει αναλυτικά με στοιχεία την δραματική υποστελέχωση δημοτικών υπηρεσιών σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, που είναι σε πολύ μεγαλύτερη ένταση από άλλες περιοχές της χώρας και επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης νέων προσλήψεων. Το αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ο βουλευτής, είναι οι Δήμοι εξαιτίας της υποστελέχωσης να βρίσκονται σε αδυναμία να παρέχουν τις αναγκαίες υπηρεσίες προς τους δημότες τους. Ενώ δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα  χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να αντλήσουν πόρους για έργα χρήσιμα για τους δημότες και με θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία.

Ο βουλευτής καλεί την κυβέρνηση να αξιολογήσει τη μεγάλη σημασία που έχουν οι Δήμοι στην ανάπτυξη μιας ακριτικής περιοχής όπως η Ροδόπη και να δώσει άμεσα λύση στο σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 21 Ιουλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Θα αντιμετωπίσετε τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Π.Ε. Ροδόπης;

 

Οι τέσσερις Δήμοι της ΠΕ Ροδόπης είναι δραματικά υποστελεχωμένοι από προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, γεγονός που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και της μακρόχρονης απαγόρευσης νέων προσλήψεων. Χαρακτηριστικά ο μητροπολιτικός Δήμος Κομοτηνής από ένα σύνολο 586 οργανικών θέσεων έχει κενές τις 326 θέσεις. Αντίστοιχα ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών από σύνολο 156 έχει 90 κενές θέσεις, ο  Δήμος Ιάσμου από  σύνολο 100 έχει 55 κενές θέσεις και ο Δήμος Αρριανών από σύνολο 150 έχει 51 κενές θέσεις. Ουσιαστικά οι Δήμοι της ΠΕ Ροδόπης λειτουργούν με καλυμμένο  περίπου το 47% των οργανικών τους θέσεων, ενώ καλούνται μετά τον Καλλικράτη να ανταποκριθούν στις ανάγκες δεκάδων απομακρυσμένων οικισμών, έχοντας τεράστιες ελλείψεις σε σημαντικές υπηρεσίες τους, όπως η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Κομοτηνής, οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, οι Υπηρεσίες Καθαριότητας  κ.α.  

Στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού προσωπικού για το 2021 οι συνολικά 16 προσλήψεις για τους τέσσερις Δήμους που έγιναν ήταν πολύ λιγότερες από αυτές που είχαν αυτοί ζητήσει για να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους και δεν  στάθηκαν ικανές να καλύψουν τα κενά και να αλλάξουν την κατάσταση. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον λόγω των πολλών επερχόμενων συνταξιοδοτήσεων, καθώς οι υπηρετούντες δημοτικοί υπάλληλοι έχουν κατά μέσο όρο την ηλικία των 53 ετών και είναι προφανής ο κίνδυνος να μην υπάρξει συνέχεια και μεταφορά της γνώσης και της εμπειρίας τους σε άλλους νεότερους.

Τη στιγμή που αυξάνονται οι αρμοδιότητες και οι ανάγκες των Δήμων σε προσωπικό ο μεγάλος αριθμός των κενών θέσεων  έχει οδηγήσει σε καταπόνηση το υπάρχον  προσωπικό τους, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στην παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες της περιοχής η εξυπηρέτηση των οποίων δυσχεραίνεται. Ιδιαίτερα οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των Δήμων να σχεδιάσουν και να προωθήσουν έργα αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα, έργα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική ανάπτυξη.

Η απόφαση της κυβέρνησης με την υπ. αριθ. 56/21-12-2021 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για  την αναστολή των διορισμών σε όλο τον Δημόσιο τομέα για ένα ακόμα έτος, αποτέλεσε  πλήγμα για τους ΟΤΑ της Ροδόπης που είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένοι. Ενώ η κάλυψη των αναγκών τους με βάση την κινητικότητα ή την προσωρινή απασχόληση συμβασιούχων, μαθητευόμενων κα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα, αφού έχει αποδειχθεί πως η μεν κινητικότητα οδηγεί ακόμη περισσότερους δημοτικούς υπαλλήλους στην έξοδο με την μετάταξή τους προς άλλες υπηρεσίες, οι δε προσωρινά απασχολούμενοι δεν μπορούν εκ των πραγμάτων για νομικούς λόγους να αναλάβουν ουσιαστικές ευθύνες.

Η κυβέρνηση όφειλε να αξιολογήσει τη σημασία των Δήμων μιας ακριτικής περιοχής όπως η Ροδόπη και να τους εξαιρέσει από την απαγόρευση των προσλήψεων, όπως έγινε στο   παρελθόν για τους νησιωτικούς Δήμους της χώρας.

Επειδή  ο πολύ μεγάλος αριθμός των κενών οργανικών θέσεων στους Δήμους της Π.Ε. Ροδόπης δείχνει το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσής τους.

Επειδή οι ακριτικοί Δήμοι της Π.Ε. Ροδόπης έχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας. 

Επειδή οι εν λόγω Δήμοι οδηγούνται σε αδυναμία παροχής των αναγκαίων υπηρεσιών προς τους δημότες τους.

Επειδή οι Δήμοι αυτοί εξαιτίας της υποστελέχωσής τους δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους και να αντλήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στον πολύ σημαντικό αναπτυξιακό τους ρόλο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Είναι στις προθέσεις σας να καλύψετε άμεσα τις κενές οργανικές θέσεις που έχουν αιτηθεί  οι Δήμοι  της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης;

2.Θα εξαιρέσετε τους Δήμους της ακριτικής Ροδόπης από την απαγόρευση των προσλήψεων, όπως έγινε στους νησιωτικούς Δήμους της χώρας; 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: