Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Δήλωση του Δημάρχου Κομοτηνής για την κινητοποίηση των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της ΑΜΘ

 

«Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των ανθρώπων του Πρωτογενούς Τομέα»

 


Με αφορμή τη χθεσινή συγκέντρωση των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Αυτό που συνηθίζουμε να λέμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η οικονομική ραχοκοκαλιά της περιοχής μας είναι η μεγαλύτερη αλήθεια. Όλοι γνωρίζουν πως όταν πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων τα χρήματα των επιδοτήσεων κινείται η αγορά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια διαρκή εγκατάλειψη της υπαίθρου. Οι νέοι μας σε ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό δεν ακολουθούν τα βήματα των γονιών και των παππούδων τους, γιατί όσοι έχουν μικρό κλήρο δεν μπορούν να επιβιώσουν. Οι δε κτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις σε  ζωοτροφές και με μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις τιμές του γάλακτος και του κρέατος. 

Ως αυτοδιοίκηση ενός τόπου, που το ψηφιδωτό του διαμορφώνεται από τους αγρότες, τους αλιείς, τους κτηνοτρόφους και τους μεταποιητές εξαιρετικών διατροφικών προϊόντων, ζητούμε άμεση και ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Η ύπαιθρος αργοπεθαίνει και η εναλλαγή υπουργών αλλάζει ενδεχόμενα το πρόσωπο που βάζει την ταφόπλακα στο παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Οι αγρότες, όμως και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι μια απλή επαγγελματική ομάδα. Είναι η γη, οι ρίζες μας, οι δικοί μας άνθρωποι, αυτοί που κινούν τα νήματα της οικονομίας, γεμίζουν το τραπέζι μας, δουλεύοντας αμέτρητες ώρες σε αντίξοες συνθήκες.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις δικές σας για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων σας και ζητούμε μεταξύ άλλων: να γίνουν αναδασμοί και έργα υποδομής στον τομέα της άρδευσης γιατί διαφορετικά κανένα μέτρο δεν μπορεί να συγκρατήσει την έξοδο από το επάγγελμα.

Η ύπαιθρος ερημώνει. Ο τόπος μάς χρειάζεται όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: