Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ.-Θ


 Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης

"Ξεχειλίζει η οργή των αγροτών και των κτηνοτρόφων από τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης, στο πλευρό τους ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ"

 Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου συμμετείχε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τρακτέρ των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε χθες μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή και σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ανέφερε:

«Βρίσκομαι εδώ για να δηλώσω την αμέριστη υποστήριξή μου στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής μας. Διεκδικούν το αυτονόητο, να μείνουν στη γη τους, να κρατήσουν βιώσιμες τις αγροτικές και κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις.

Η οικονομική ενίσχυση για τους καπνοπαραγωγούς, που ανακοινώθηκε χθες μετά από πολλές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις, έχει ήδη εξαερωθεί από την ακρίβεια, το υψηλό κόστος παραγωγής, ενώ αδυνατεί να ανακόψει τη φθίνουσα πορεία της καπνοκαλλιέργειας που εγκαταλείπεται μαζικά από τους παραγωγούς.


Δυστυχώς στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ήρθε να προστεθεί και η  λαίλαπα της ακρίβειας που εκτινάσσει στα ύψη το κόστος παραγωγής. Τα αναιμικά μέτρα που ανακοινώνει σταδιακά η κυβέρνηση και οι ανέξοδες υποσχέσεις της, αντί να αντιμετωπίζουν επιτείνουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Αν δεν υπάρξουν άμεσα γενναία μέτρα οικονομικής στήριξης, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση, όπως η μείωση στο κατώτατο των ειδικών φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, αν δεν μηδενιστεί η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρονικό ρεύμα, αν δε μειωθούν στο κατώτατο όλοι οι συντελεστές σε όλα τα γεωργικά εφόδια και τις ζωοτροφές  αν δεν υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους μικρούς αγρότες και κτηνοτρόφους, αν δεν υπάρξει άμεση ρευστότητα και χρηματοδότηση στους παραγωγούς από το τραπεζικό σύστημα, τότε είναι βέβαιο ότι θα μείνουν  χωράφια άσπαρτα και ζώα στους στάβλους χωρίς τροφή. Με άμεση συνέπεια την πτώση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και των εισοδημάτων, γεγονός που θα επηρεάσει συνολικά την τοπική οικονομία.

Η  γεωργία και η κτηνοτροφία είναι πυλώνες της πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης. Επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα, ώστε να καταστούν βιώσιμες οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Είναι αδιανόητο να μην εγκρίνονται  τα επενδυτικά σχέδια των αγροτών για τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Είναι ολέθριο να μην εντάσσονται για χρηματοδότηση και υλοποίηση αρδευτικά έργα, όπως το μεγάλο έργο του Φράγματος Κομψάτου στον Ίασμο, που θα μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: