Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Σε συνέδριο των Συνταγματολόγων της Ρουμανίας ο Ευριπιδης Στυλιανίδης παρουσίασε τις αντοχές και τα εργαλεία με τα οποία το Ελληνικό Σύνταγμα ξεπέρασε την οικονομική και υγειονομική κρίση.

 

Σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο που οργάνωσε η Ένωση Συνταγματολόγων Ρουμανίας και ιδιαίτερα ο πρόεδρος Καθηγητής MihaiBADESCU μαζί με την Κυβέρνηση, το Συνταγματικό τους Δικαστήριο και το Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης. 

  Το θέμα του Συνεδρίου ήταν το Δίκαιο της Ανάγκης στο Σύνταγμα ενώπιον εξαιρετικών καταστάσεων. Ο Ε. Στυλιανίδης παρουσίασε την ανθεκτικότητα που επέδειξε το Ελληνικό Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης, τόσο της οικονομικής (2010-2018) όσο και της υγειονομικής(2020- σήμερα). Ανέλυσε τα συστήματα έκτακτης ανάγκης που προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα για την αντιμετώπιση των κρίσεων, όπως το άρθρο 48 για την Κατάσταση Πολιορκίας, τα δημοψηφίσματα και οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου άρθρο 44 και φυσικά τα κατεπείγοντα Νομοσχέδια. 

  Ο Ευριπιδης Στυλιανίδης περιέγραψε όλα τα μέτρα που πήρε η Ελληνική Πολιτεία, η οποία απέφυγε την ενεργοποίηση του άρθρου 48. Παρουσίασε επίσης τη Νομολογία που διαμορφώθηκε και τις επιπτώσεις που είχε όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση, τόσο στα δικαιώματα των ανθρώπων όσο και στη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος πχ. Ποιότητα της Νομοθέτησης. Επίσης απάντησε στη σύγκρουση που πάει να δημιουργηθεί μεταξύ εμβολιαστών και αντιεμβολιαστών και έδειξε νομικά το δρόμο επιστροφής στην διεθνή κανονικότητα. 

   Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι συνταγματολόγοι καθηγητές από τη Ρουμανία και άλλες Χώρες, Ανώτατοι Δικαστές που ήθελαν να ακούσουν από τον Έλληνα πολιτικό και νομικό τις απόψεις που ακούγονται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου είναι μέλος στην Επιτροπή Νομικών θεμάτων. Η παρέμβαση του Ευριπίδη Στυλιανίδη έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και συζητήθηκε για την πληρότητα των επιχειρημάτων της αλλά και για τα καινούργια ηθικά διλήμματα που έθεσε σε επίπεδο νομολογίας, συνταγματικής θεωρίας αλλά και πολιτικής. 

   Ο πρόεδρος των Ρουμάνων Συνταγματολόγων καθώς και ο Κοσμήτορας της Νομικής Βουκουρεστίου κάλεσαν τον Έλληνα πολιτικό να συμμετέχει εκ νέου στο ετήσιο Συνέδριο που θα διοργανώσει το 2022 το Πανεπιστήμιο τους. 

Ο Ευριπιδης Στυλιανίδης τους ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση που του απευθύνουν για τρίτη συνεχή φορά και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να προσεγγίσουν οι νομικές και πολιτικές μας κουλτούρες στον ευαίσθητο τομέα των δικαιωμάτων όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: