Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης

 

Βάζετε μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και στην οικονομία της χώρας

v  Παραδίδετε την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα

v  Αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη για το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών στα Χρηματιστήρια

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης σημείωσε «ούτε το χθεσινό πολιτικό φιάσκο του ανασχηματισμού ούτε η σιωπή των ΜΜΕ μπορούν να κρύψουν την εγκληματική απόφαση σας να υπονομεύεστε το δημόσιο διανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα της αλληλεγγύης των γενεών παραδίνοντας την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Στην ομιλία του ανέφερε: «Με εσάς οι λέξεις έχουν χάσει το πραγματικό τους νόημα. Στο όνομα της αναβάθμισης του  επιπέδου σπουδών με την ΕΒΕ οδηγείτε 40.000 νέους πελατεία που αλλού, στα ιδιωτικά συμφέροντα, στα κολέγια. Το δημόσιο σύστημα υγείας σηκώνει το βάρος της πανδημίας, εσείς εμμονικά επιμένετε στο πώς θα βάλετε τα ιδιωτικά συμφέροντα, μέσω ΣΔΙΤ στο δημόσιο σύστημα υγείας. Πριν λίγο πληροφορήθηκα ότι κινδυνεύει να κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κομοτηνής λόγω της τιμωρητικής λογικής σας των αναστολών εργασίας. Διαλύετε τις εργασιακές σχέσεις σε όφελος των εργοδοτών ιδιωτών, «προστασία της εργασίας»  βαφτίσατε το νόμο που ψηφίσατε!

Το ίδιο κάνετε και τώρα, παραδίδετε την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα και εμφανίζεστε ως οι σωτήρες του ασφαλιστικού συστήματος που κινδυνεύει η βιωσιμότητά του. Ό,τι είναι δημόσιο, ό,τι έχει σχέση με το κοινωνικό κράτος το απεχθάνεστε, δεν χωράει στο νεοφιλελεύθερο πολιτικό σας σχέδιο γι’ αυτό και το υπονομεύετε.

Πριν λίγους μήνες εσείς δεν μας διαβεβαιώνατε διά του κου Βρούτση ότι το ασφαλιστικό λύθηκε μία για πάντα, ότι εξασφαλίσατε τη βιωσιμότητά του και την επάρκεια των παροχών; Τι άλλαξε! Εσείς δεν ήσαστε που μας δείχνατε υπερήφανοι τα πιστοποιητικά, που εξασφαλίσατε από την Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού έως το 2070;  Δική σας δεν ήταν κύριε υφυπουργέ η μελέτη επάρκειας των συντάξεων; Πότε μας λέγατε αλήθεια και πότε ψέματα; Τότε ή σήμερα που προσπαθείτε να εμφανίσετε ως μη βιώσιμο το ασφαλιστικό προκειμένου να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης;

Επικαλείστε το δημογραφικό και τους κινδύνους για το ασφαλιστικό, εσείς που προχωρήσατε στην απορρύθμιση της εργασίας, στη φθηνή και ελαστική απασχόληση με δραματικές συνέπειες στις εισφορές και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Αντί να σιωπάτε και να ντρέπεστε για όλα αυτά επικαλείστε το δημογραφικό; Με την σημερινή επιλογή σας εκθέτετε διπλά το ασφαλιστικό, τόσο στο δημογραφικό πρόβλημα όσο και στον κίνδυνο των χρηματαγορών. 

Με το κεφαλοποιητικό σύστημα που εισηγείστε, αναλαμβάνετε πλήρως την ευθύνη για το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών στα Χρηματιστήρια. Όταν μάλιστα από το Νόμο δεν αποκλείονται χρηματοπιστωτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου, όπως τα δομημένα ομόλογα και τα ενυπόθηκα δάνεια. Δεν αντιλαμβάνεστε τους κινδύνους; Τόσο εύκολα ξεχνάτε; Ξεχάσατε τη ζημιά που έπαθαν τα ασφαλιστικά ταμεία από τα δομημένα ομόλογα;  Ξεχάσατε την πτώχευση της ασφαλιστικής Ασπίς Πρόνοια, που άφησε ξεκρέμαστους τους ασφαλισμένους;».

Ο βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις αυτού του νομοσχεδίου στους νέους ασφαλισμένους λέγοντας: «Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε απολύτως τίποτα στους νέους ασφαλισμένους. Θα ξέρουν μόνο τι βάζουν στον κουμπαρά, στο Ταμείο, θα γνωρίζουν τι θα πληρώνουν ως φορολογική επιβάρυνση για να καλυφθεί το κενό του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος, δεν θα γνωρίζουν όμως τι θα λάβουν στο τέλος ως ασφαλιστική κάλυψη. Το βέβαιο είναι ότι θα λάβουν πολύ λιγότερα από όσα θα λάμβαναν από το ισχύον διανεμητικό σύστημα που εσείς θέλετε να ανατρέψετε.

Σταματήστε να εμπαίζετε τους νέους ασφαλισμένους και να καλλιεργείτε ψεύτικες ελπίδες και απαντήστε σε αυτούς και στους νυν συνταξιούχους πως θα καλυφθούν οι πόροι, το κενό στα ασφαλιστικά ταμεία των 56 δις που θα φτάσει στα 75 με 78 δις αν συνυπολογιστούν και οι εγγυήσεις του νέου συστήματος.  Σε μία μακρόχρονη ύφεση το κράτος με τα περιορισμένα έσοδα τι πρώτα θα κληθεί να καλύψει; Το κενό στην χρηματοδότηση του παλαιού συστήματος, δηλαδή των συντάξεων, ή τη διαφορά μεταξύ του χαμηλού επιπέδου απόδοσης του τζόγου και όσων υποτίθεται πως εγγυάστε με το νέο σύστημα; Εσείς με ανευθυνότητα, με ιδεοληπτικές αναφορές ισχυρίζεστε ότι αξιοποιώντας τους πόρους του νέου ασφαλιστικού θα δημιουργήσετε επενδυτικό κλίμα, ανάπτυξη και κάλυψη του ασφαλιστικού κενού».

Και συνεχίζοντας είπε: «Αυτό το έργο δυστυχώς έχει ξαναπαιχτεί και είχε δραματικό τέλος. Για πάνω από 50 χρόνια βάζατε στο χέρι τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων για να χρηματοδοτείτε θαλασσοδάνεια για την επιχειρηματικότητα, την οικονομία και στο τέλος ρίξατε την χώρα στα βράχια χρεοκοπημένη, στα μνημόνια και την επιτροπεία. Αφήσατε τα ασφαλιστικά ταμεία με μία μεγάλη μαύρη τρύπα από τα δομημένα ομόλογα.

Αφήστε τα ωραία λόγια και τις ασκήσεις επί χάρτου. Δοκιμαστήκατε και αποτύχατε. Τίποτα μα τίποτα δε μπορείτε να εγγυηθείτε, μόνο να βάλετε σε νέες περιπέτειες το ασφαλιστικό σύστημα που το βρήκατε σταθεροποιημένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και να επιδεινώσετε το δημόσιο χρέος της χώρας, που και αυτό ρυθμίστηκε για πολλά χρόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκροτείτε ένα Ταμείο, κέντρο διαπλοκής και διαφθοράς με τα ξένα συμφέροντα. Αν τα 100 άτομα που προβλέπεται για προσωπικό στο Ταμείο τα προσλαμβάνατε στον ΕΦΚΑ θα δίνατε μία ανάσα για να προχωρήσει ταχύτερα η έκδοση των συντάξεων.

Λέτε ψέματα ότι αξιοποιείτε δήθεν τη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία. Όσες χώρες κυρίως της λατινικής Αμερικής και ανατολικές χώρες είχαν υιοθετήσει αυτό το κεφαλοποιητικό σύστημα το εγκαταλείπουν και επανέρχονται στο δημόσιο διανεμητικό σύστημα της αλληλεγγύης των γενεών».

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Με τον σημερινό σας νόμο βάζετε μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου διανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος της αλληλεγγύης των γενεών αλλά και στην ίδια την οικονομία της χώρας. Είναι βέβαιο ότι τις συνέπειες των εγκληματικών επιλογών σας θα τις επωμιστούν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, οι ασφαλισμένοι, νέοι και παλιοί και βεβαίως οι φορολογούμενοι. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν αυτό οι εργαζόμενοι τόσο πιο εύκολα μια νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να απενεργοποιήσει τη βόμβα με τις λιγότερες συνέπειες με μία νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος σε όφελος της πλειοψηφίας της κοινωνίας και της νέας γενιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: