Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΩΝ

 

Εκτάκτως συναντήθηκε με τους Παλινοστούντες Ομογενείς της Ροδόπης ο Βουλευτής της Νεας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης, προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Το τελευταίο διάστημα η Εθνική Τράπεζα απέστειλε χιλιάδες επιστολές σε δανειολήπτες κόκκινων στεγαστικών δανείων ζητώντας νομικά την άμεση καταβολή τους, παρότι όλα τα δάνεια των Ποντίων καλύπτονται από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Η πράξη αυτή της Τράπεζας που κινείται στα όρια της νομιμότητας εξόργισε τον Βουλευτή, ο οποίος αντέδρασε άμεσα και δυναμικά.

Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Ομογενών και στη συνέχεια επικοινώνησε ενώπιον τους με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατήγγειλε την απαράδεκτη συμπεριφορά δικηγορικών γραφείων της τράπεζας που ενοχλούν καθημερινά απειλητικά τηλεφωνικά τους Ομογενείς.

Υπενθύμισε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δηλώνοντας, ότι είναι απαράδεκτο να βάζουμε αυτούς τους ανθρώπους σε ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία, διότι λόγω ανεργίας και κρίσης δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε κάποιες από τις δόσεις του δανείου τους. Η στάση της Τράπεζας ακυρώνει στην πράξη μια ακριβή αλλά σημαντική εθνικά δημογραφική πολιτική που ξεκίνησε στη Θράκη τη δεκαετία του 1990 και σε αυτό η Κυβέρνηση δεν μπορεί να μην αντιδράσει.

Ο πρώην Υπουργός της ΝΔ που και στο παρελθόν πάλεψε για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων αποκατάστασης των Ποντίων και πέτυχε τη διασφάλιση των τίτλων ιδιοκτησίας των ακινήτων τους, παρακολουθεί το θέμα των δανείων εδώ και μήνες παρεμβαίνοντας όπου χρειαστεί. Πριν μερικές εβδομάδες είχε ευαισθητοποιήσει τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ τώρα συνομίλησε με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Θανάση Πετραλιά ζητώντας την δυναμική ενεργοποίηση του προς την ηγεσία της Τράπεζας. Στη συνέχεια ενημέρωσε την αντιπροσωπεία των Ποντίων για τις δεσμεύσεις και τις πληροφορίες που απέσπασε. Συγκεκριμένα τους είπε ότι:

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε 700.000 εκκρεμείς υποθέσεις κόκκινων δανείων από το ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στις οποίες είναι και τα εγγυημένα κόκκινα δάνεια των Ποντίων, για τα οποία δεν είχε κάνει απολύτως τίποτε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά την προηγούμενη παρέμβαση μας θεσμοθέτησε τις 120 δόσεις κατ’εξαίρεση μετά από διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Τον τελευταίο μήνα προσελήφθησαν στην αρμόδια διεύθυνση Δ εκτός από τα 15, άλλα 30 άτομα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ελέγχου των δανειακών φακέλων που υποβάλλονται από την Εθνική Τράπεζα. Με τους ρυθμούς που τρέχει η εξέταση σε ένα χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι καταβολές των κρατικών ενισχύσεων ενεργοποιώντας τις ανάλογες ρυθμίσεις υπέρ των οφειλετών.

Έγινε παρέμβαση σε ανώτατο επίπεδο από το Υπουργείο προς τη διοίκηση της Τράπεζας, ώστε να μην ενεργοποιηθεί καμία απαλλοτρίωση σπιτιού σε βάρος των Ομογενών κάτι που και ακολουθείται τον τελευταίο μήνα.

Ο Βουλευτης Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης ζήτησε να εξεταστούν κατά προτεραιότητα και καθ’υπέρβαση του αριθμού πρωτοκόλλου, αν είναι δυνατόν, οι Φάκελοι των Ομογενών της Θράκης, διότι κάθε άλλη συμπεριφορά θα αποτελούσε προσβολή προς αυτούς τους ανθρώπους και πολιτικό χτύπημα στην εθνική προσπάθεια για δημογραφική ενίσχυση της Θράκης και δεσμεύτηκε αν δεν συμμορφωθεί το τραπεζικό σύστημα να προβεί σε κάθε δυνατή κοινοβουλευτική ή πολιτική ενέργεια.

Η παρέμβαση του φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση από την Κυβέρνηση. Ωστόσο ο Ευριπιδης Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι θα παρακολουθήσει σε κάθε φάση το θέμα, ώσπου να φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα. Όπως τόνισε: «Δε ζητούμε χάρη από κανένα. Δε απαιτούμε να χαριστούν αυτά τα δάνεια, όταν άλλοι τα έχουν πληρώσει. Διεκδικούμε όμως βιώσιμη ρύθμιση που να μπορούν να τη πληρώσουν σταδιακά οι Ομογενείς και κυρίως απαιτούμε ανθρώπινη και νόμιμη συμπεριφορά από τους δικηγόρους των τραπεζικών ιδρυμάτων. Απαιτούμε δε η Πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για τα εγγυημένα δάνεια και να τα καλύψει».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: