Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το σχέδιο "Ηρακλής" και την τροποποίηση του Πτωχευτικού Νόμου

v  Αδιαφορείτε για την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, την κοινωνική συνοχή και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας

v  Δεν προστατεύετε τους παλιννοστούντες στη Θράκη που απειλούνται από τις τράπεζες με κατασχέσεις των σπιτιών τους για δάνεια που έλαβαν με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου

v  Με το νέο Πτωχευτικό Νόμο οδηγείτε στην εκποίηση κοψοχρονιά βιώσιμες παραγωγικές μονάδες, όπως η Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

 

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει παράταση του σχεδίου "Ηρακλής" και τροποποιήσεις στον Πτωχευτικό Νόμο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε «Ο νόμος που σήμερα συζητούμε εμφανίστηκε στη διαβούλευση ως ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούσαν τους κανόνες του ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, και έφτασε να κατατεθεί στη Βουλή με δύο επιπλέον κεφάλαια, που τι ακριβώς κάνετε με αυτά; Τροποποιείτε στην πραγματικότητα δικά σας πρόσφατα νομοθετήματα. Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι για ακόμα μια φορά νομοθετείτε στο πόδι, αλλά προφανώς άλλοι είναι οι λόγοι στους οποίους αναφέρθηκε διεξοδικά ο εισηγητής μας.

Τι ακριβώς όμως κάνετε με τις τροποποιήσεις που συζητούμε;

Μήπως λαμβάνετε υπόψη έστω εκ των υστέρων όσα σας είχαμε υποδείξει όταν τροποποιήσατε ως κατεπείγον το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ 1;  Όχι βέβαια!

Θα ξεχάσουμε ότι δεν περιλάβατε καμία πρόνοια για τις βιώσιμες επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια για την αναδιάρθρωση του χρέους τους, ώστε να σταθούν στα πόδια τους;

Ή μήπως μπορούμε  να ξεχάσουμε όταν με επιμονή σας ζητούσαμε την ανάγκη μέτρων προστασίας για τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες; 

Δυστυχώς με τις τροποποιήσεις που εισάγετε ούτε και σήμερα τα λαμβάνετε υπόψη. Το μόνο που σας νοιάζει είναι η διάσωση μόνο των τραπεζών ενώ συνεχίζετε να αδιαφορείτε για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, την κοινωνική συνοχή και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Όχι μόνο δεν δίνετε τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να αγοράσουν οι ίδιοι τα δάνειά τους, αλλά προχωράτε υποχρεωτικά στην τιτλοποίηση και στην παράδοσή τους σε εταιρείες είσπραξης, των οποίων η αμοιβή θα εξαρτάται από τους εισπρακτικούς στόχους που θα πετυχαίνουν.

Ελπίζω να γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες. Και νομίζω μπορούν να καταλάβουν πολύ καλά και οι ίδιοι για το τι πρόκειται να ακολουθήσει με την ακόμη πιο ασφυκτική πίεση των εισπρακτικών εταιρειών. Ενώ ο κίνδυνος να χάσουν τα τραπεζικά τους συμβόλαια είναι πλέον πιο ορατός».

Ο βουλευτής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παραδίδει τους ευάλωτους δανειολήπτες με τα "κόκκινα δάνεια" στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους παλιννοστούντες της Θράκης: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ασφυκτικών πιέσεων που δέχονται είναι οι χιλιάδες παλιννοστούντες ομογενείς για τα δάνεια που έλαβαν στο πλαίσιο του προγράμματος της στεγαστικής τους αποκατάστασης με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου,  που υλοποιήθηκε έως το 2004, και οι οκτώ χιλιάδες από αυτούς διαβιούν στη Θράκη.

Σήμερα στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και κινδυνεύουν  να χάσουν και τα σπίτια τους. Δεν τους φτάνει η φτώχεια και η ανέχεια στην οποία βρέθηκαν μέσα στην κρίση, που ένα μεγάλο μέρος τους επιβιώνει με επιδόματα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιθετικότητα των τραπεζών. 

Μετά  τα  ειδοποιητήρια, τις αφόρητες πιέσεις, τις απειλές, τους εκβιασμούς, τις κατασχέσεις κοινών λογαριασμών, που έχουν με άλλους, πλέον τα τραπεζικά ιδρύματα προχωρούν  στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Εκδίδουν διαταγές πληρωμών σε βάρος τους για εκατοντάδες δανειολήπτες γεγονός για το οποίο σήμερα είναι ανάστατοι αφού ανοιχτά πλέον απειλούνται από τις τράπεζες ότι θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις των σπιτιών τους παρά το γεγονός ότι τα δάνεια έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου.

Ζήτησα πρόσφατα με επίκαιρη ερώτηση μου στη Βουλή από τον παριστάμενο υφυπουργό  να βρεθεί μια λύση, όπως και οι σύλλογοι τους ζητούν να γίνει διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους τους και να ρυθμιστεί η πληρωμή του υπολοίπου.

Όχι μόνο δεν υπήρξε καμία δέσμευση από πλευράς του υφυπουργού αλλά στην απάντηση του ήταν σα να άκουγα όχι τον εκπρόσωπο της Πολιτείας αλλά τον εκπρόσωπο του τραπεζικού συστήματος. 

Κύριοι της πλειοψηφίας δεν αξίζουν τέτοια ανάλγητη μεταχείριση οι ομογενείς που η Ελληνική Πολιτεία τους κάλεσε να επιστρέψουν στη πατρίδα και αυτοί ανταποκρίθηκαν. 

Σας ζητώ να επανεξετάσετε τη θέση σας και να δώσετε λύση στα στεγαστικά δάνεια των ομογενών, που επαναλαμβάνω έχουν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου. 

Ακόμη, κύριοι υπουργοί, εξαιρείτε από τις τιτλοποιήσεις των δανείων πολλά από τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια, αφήσατε όμως απ’ έξω τα δάνεια που χορηγήθηκαν στους παλιννοστούντες με βάση τον Ν. 2790/2000, αφού δεν το αναφέρετε στις ρυθμίσεις όπως τους άλλους Νόμους.

Ελπίζω να οφείλεται σε αβλεψία και να το διορθώσετε, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μη βρεθούν σε πιο δεινή θέση από αυτήν που ήδη βρίσκονται».

Ο βουλευτής Ροδόπης έκανε ειδική αναφορά στην τροποποίηση του Πτωχευτικού Νόμου, που απειλεί βιώσιμες παραγωγικές μονάδες όπως η Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. «Κυρίες και κύριοι τροποποιείτε τον πρόσφατο πτωχευτικό σας νόμο για τον  οποίο κατ´ επανάληψη έχουμε τονίσει τις δυσμενείς, για να μην πω τις δραματικές, συνέπειες που θα έχει για τα νοικοκυριά, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Σε όλους αυτούς που ενώ άντεξαν στη δεκαετή δίνη της κρίσης έρχεστε τώρα εσείς να τους δώσετε τη χαριστική βολή.

Θα περιοριστώ μόνο σε ένα σημείο. Στο νέο πτωχευτικό δίκαιο περιλαμβάνετε ακόμα και τις εκκρεμείς πτωχευτικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη υπάγοντάς τες κι αυτές στη νέα ηλεκτρονική διαδικασία της εκποίησης.

Έτσι διαδικασίες εκποίησης που είχαν δρομολογηθεί υπό το καθεστώς του παλαιού πτωχευτικού κώδικα θα πρέπει να υλοποιηθούν με το νέο Νόμο. Τι σημαίνει αυτό; Πως όλα ξεκινούν από μηδενική βάση.

Θα απαιτούνται νέες διαδικασίες, νέες εκτιμητικές εκθέσεις, νέες διακηρύξεις και ούτω καθεξής. Κι αφού φτάσουν ξανά στο στάδιο της εκποίησης θα προχωρά  αυτή αυτοματοποιημένα.  Μόνο που όταν από τον πλειστηριασμό τελικά υπάρξει μειοδότης και το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό, με τον νέο νόμο δεν υπάρχει διαχειριστής ή ο σύνδικος για να τον κηρύξει ασύμφορο και να τον επαναπροκηρύξει. Τι σημαίνει αυτό; Πως μικρά ή μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, από κατοικίες νοικοκυριών μέχρι μεγάλες ως χτες παραγωγικές μονάδες, θα εκποιούνται εντέλει ελεύθερα, δηλαδή κοψοχρονιά.

Αν συμφωνείτε κ.υπουργοί ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε τέτοιου τύπου εκποιήσεις, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τροπολογία ώστε οι πλειστηριασμοί που ξεκίνησαν με βάση τον παλαιό πτωχευτικό νόμο να ολοκληρώνονται με αυτόν.

Αν όμως με αυτόν τον τρόπο νομίζετε ότι θα αναδιαρθρώσετε σχολάζουσες παραγωγικές μονάδες κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Θα οδηγήσετε σε εκποίηση παραγωγικές μονάδες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας όπως για παράδειγμα η βιομηχανία της Shelman στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής που μπορεί να ανοίξει νέες θέσεις εργασίας και να τονώσει την τοπική οικονομία.

Στη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που οι πολιτικές σας οδηγούν την πλειοψηφία της κοινωνίας και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη με τέτοιες ρυθμίσεις φέρνετε ούτε ανακουφίζετε τα ευάλωτα νοικοκυριά, ούτε θέτετε σε κίνηση την πραγματική οικονομία. Αντίθετα επιτείνετε τα αδιέξοδα και η αναγκαιότητα μιας νέας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης γίνεται σήμερα ακόμη πιο επιτακτική».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: