Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου στην Ολομέλεια της Βουλής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής και την διαχείριση της πανδημίας

Να δώσετε εξηγήσεις γιατί η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής μετατίθεται στα τέλη του 2025, δηλαδή 1,5 χρόνο πίσω από τον αρχικό σχεδιασμό

  Θα παρακολουθούμε βήμα βήμα την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής με γνώμονα την ταχύτερη ολοκλήρωσή του

v  Αποτύχατε ως κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας

v  Μην καλλιεργείτε κλίμα ευφορίας για την πορεία των εμβολιασμών

v  Με 150 ευρώ δε μπορείτε να εκμαυλίσετε τις συνειδήσεις της νέας γενιάς

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την τροποποίηση της από 6.9.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις,  αναφέρθηκε αρχικά στην επίμαχη τροποποίηση της σύμβασης που αφορά στο Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, λέγοντας:

«Κάθε φορά που εισηγείστε τροποποιήσεις στο βασικό νόμο 4564/2018 για τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος και του Ελληνικού δημοσίου δεν σας κρύβω ότι η ανησυχία μας είναι έκδηλη.

Αυτή όμως η τροποποίηση που συζητούμε σήμερα δείχνει ότι υπάρχει κινητικότητα για την υλοποίηση της σύμβασης ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής και αυτό είναι θετικό. Αν εξαιρέσει βέβαια κανείς ότι η ολοκλήρωση του έργου μετατίθεται για τα τέλη του 2025, δηλαδή 1,5 χρόνο περίπου πιο πίσω από τον αρχικό σχεδιασμό.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής και την παιδιατρική της Θεσσαλονίκης είναι μια σημαντική συμβολή στην ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, που όμως φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως γνωρίζετε η βασική συμφωνία επιτεύχθηκε λόγω της προσήλωσης της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο δημόσιο σύστημα υγείας και χάριν της μεγάλης δωρεάς του Ιδρύματος που μετά από συζητήσεις ήρθε πιο κοντά στις ανάγκες που είχε το ΕΣΥ.

Έτσι προέκυψε η απόφαση κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής για μπορεί σήμερα η κοινωνία της Ροδόπης να προσβλέπει σε ένα νέο σύγχρονο Νοσοκομείο.
Δεν είμαι καθόλου βέβαιος κύριοι της κυβέρνησης ότι αν ήσασταν εσείς τότε στη διακυβέρνηση του τόπου  η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος θα είχε αυτή τη θετική κατάληξη για τη Ροδόπη.

Γιατί η δωρεά αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που διαρκώς επαναλαμβάνετε μονότονα, εσείς κύριοι υπουργοί αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Για να μη νομίζετε ότι υπερβάλω σε ό,τι αφορά τις δικές σας προθέσεις και αν θα είχαμε πράγματι αυτή η θετική εξέλιξη για το Νοσοκομείο Κομοτηνής θα σας θυμίσω ότι λίγους μόνο μήνες μετά την εκλογή σας δεν κρύψατε τις εμμονές σας. Προχωρήσατε στην τροποποίηση της βασικής σύμβασης με το Ίδρυμα και με τις ρυθμίσεις του  Ν4667/2020 μεταβάλλατε τον αρχικό χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου και από ΝΠΔΔ τον μετατρέψατε σε ΝΠΙΔ. Προκαλέσατε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των υγειονομικών, των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, των φορέων της περιοχής και της Αυτοδιοίκησης.

Ήταν χρονικά τότε που ξεκινούσε η πανδημία, λίγο πριν αρχίσετε τα υποκριτικά χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια και τα καλά σας λόγια για τους ήρωες με τις πράσινες και λευκές φόρμες.

Σας καταθέσαμε συγκεκριμένη  τροπολογία στο συμπληρωματικό νόμο 4667 του 2020  έναν ακριβώς χρόνο πριν, για να επανέλθει ο χαρακτήρας του Νοσοκομείου σε ΝΠΔΔ, όπως ήταν στην αρχική σύμβαση με το Ίδρυμα που κυρώθηκε με τον Ν.4564/2018. Δυστυχώς όμως δεν κάνατε δεκτή την τροπολογία, για εμάς παραμένει και σήμερα ενεργή.

Σε κάθε περίπτωση κύριοι θα παρακολουθούμε βήμα το βήμα την πορεία των εργασιών ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής με γνώμονα να συμβάλλουμε στην ταχύτερη ολοκλήρωσή του. Αυτό άλλωστε είναι και η βούληση της τοπικής μας κοινωνίας».

Ο βουλευτής στην συνέχεια της ομιλίας του για τις διατάξεις που αφορούν στην διαχείριση της πανδημίας, σημείωσε:

«Όταν ζητάτε να υπάρξει παράταση στις έκτακτες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας.  Αποτυχίας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η εικόνα με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ξεπερνά τις 420 χιλιάδες με καταγεγραμμένους σχεδόν 13 χιλιάδες νεκρούς μόνο σε εικόνα success story δεν παραπέμπει.

Αν αναλογιστούμε με λύπη ότι από τους 400 θανάτους που είχαμε στις αρχές του Οκτώβρη του 2020, δυστυχώς φτάσαμε αυτοί να πολλαπλασιαστούν πάνω από 31 φορές τους επόμενους μήνες. Έτσι σήμερα η χώρα μας είναι 6η στην ευρωπαϊκή ήπειρο και 31η διεθνώς στην κατάταξη ως προς το ποσοστό θνησιμότητας.

Μάταια προσπαθείτε να καλλιεργήσετε κλίμα ευφορίας σε σχέση με την πορεία των εμβολιασμών. Βρισκόμαστε στην 22η θέση σε σύνολο 30 χωρών και υπολειπόμαστε 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ είναι δεδομένη η φθίνουσα πορεία των ρυθμών των εμβολιασμών στην χώρα μας.

Αντί λοιπόν να υπάρξει στοχευμένα συστηματική επιστημονική ενημέρωση για να πειστούν οι επιφυλακτικοί, οι δύσπιστοι εσείς ανοίξατε άγαρμπα τη συζήτηση περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και την ίδια στιγμή αρχίσατε να μοιράζετε δήθεν  προνόμια ως καθρεφτάκια νομίζοντας ότι δεν απευθύνεστε σε πολίτες.

Ποια υγειονομική επιτροπή, ποιοι ειδικοί, πρότειναν την ιδέα χορήγησης δωροεπιταγής στους νέους που εμβολιάζονται λες και πρόκειται για τηλεπαιχνίδι; Μόνο ειδικοί στον εκμαυλισμό συνειδήσεων θα μπορούσαν να σκεφτούν κάτι τέτοιο, δηλαδή τα 150 € με πρόσχημα τον εμβολιασμό.

Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε; Είναι προφανές άλλος είναι ο ανομολόγητος στόχος σας.
Αν νομίζετε όμως ότι με αυτόν το τρόπο θα ξεπλύνετε αμαρτίες για τα βάρη που συσσωρεύονται στη νέα γενιά, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Δε θα  σας δώσουν άφεση αμαρτιών οι 25.000 νέοι που  θα αφήσετε  φέτος εκτός των ΑΕΙ. Δε θα σας το συγχωρέσουν τα αγόρια και τα κορίτσια που τα έχετε αφήσει  απροστάτευτα μέσα στο καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί στην αγορά.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα σας απαλλάξει από τη μήνη της νέας  γενιάς όχι μόνο λόγω του αυταρχικού, αλλά και του εξευτελιστικού τρόπου με τον οποίο την αντιμετωπίζετε.

Αντί να σχεδιάσετε σοβαρά και να πάρετε μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Αντί να θωρακίσετε τις δομές υγείας.  Αντί  να ενισχύσετε τον ΕΟΔΥ με προσωπικό ώστε να προχωρούν πιο γρήγορα οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αναφέρομαι στο σημείο ελέγχου στη Νυμφαία Ροδόπης όπου σχηματίζονται ουρές αυτοκινήτων και επισκεπτών, ενώ η περιοχή αναμένει πολλά από τον οδικό τουρισμό. Αντί, λοιπόν, να πάρετε μέτρα για όλα αυτά εσείς επιδίδεστε σε κινήσεις φτηνού επικοινωνιακού εντυπωσιασμού.

Έχουμε διαμετρικά αντίθετη φιλοσοφία και ριζικά διαφορετική πολιτική στον χώρο της υγείας.

Εμείς έχοντας ενσωματώσει μεταξύ άλλων την εμπειρία της πανδημίας εγγράψαμε στον πυρήνα των προγραμματικών μας θέσεων την ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου συστήματος υγείας, την στελέχωση του και τη γενναία οικονομική στήριξη όσων μοχθούν μέσα στις δομές του. Αυτοί, άλλωστε, αποτελούν το πιο κρίσιμο μέγεθος για την παροχή καθολικά υπηρεσιών υγείας με αξιοπρέπεια σε όλους όσους έχουν ανάγκη.

Εσείς κύριοι της κυβέρνησης σαν να μην καταλάβατε τίποτα από ότι συνέβη με την πανδημία. Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα ανοίγετε τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων λειτουργιών του ΕΣΥ με μοχλό τις περίφημες συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: