Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου: Η κυβέρνηση διαιωνίζει τα προβλήματα των πολιτών με τους δασικούς χάρτες και σύντομα θα οδηγηθούμε σε νέο αδιέξοδο

Με ερώτησή μου στη Βουλή είχα ζητήσει από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αν θα διορθωθούν τα πρόδηλα σφάλματα των δασικών χαρτών της ΠΕ Ροδόπης, εάν θα εξαιρεθούν από τους αναρτημένους δασικούς χάρτες οι εκτάσεις που έχουν περιληφθεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ και κυρίως εάν θα αναρτηθούν εκ νέου διορθωμένοι δασικοί χάρτες. Ενώ ταυτόχρονα είχα ζητήσει να υπάρξει παράταση του χρόνου κατάθεσης αντιρρήσεων καθώς και να μην επιβαρυνθούν με το κόστος αντιρρήσεων οι πολίτες.

Στην απάντησή του ο υπουργός η οποία αναρτήθηκε και μας κοινοποιήθηκε στις 24/05/2021, μας γνωστοποιεί ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων προς την κύρωση των δασικών χαρτών. Μεταξύ αυτών  θα είναι και αυτά που αφορούν στους δασωµένους αγρούς και στο πρόβληµα των εκχερσωµένων πρώην δασικών εκτάσεων, προβλήματα που αφορούν στην περιοχή μας. Μας ενημερώνει ότι η αίτηση για τα πρόδηλα σφάλματα θα είναι ατελώς, ενώ η απόρριψή της θα την μετατρέπει αυτόματα σε αντίρρηση με οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Ενώ γνωστοποίησε ότι θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα παρατείνει για 6 μήνες την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών καθώς και τη μείωση του τέλους αντιρρήσεων κατά 50% που ανακοινώθηκε με Υπουργική Απόφαση.

Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε με τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή στις 21/05/21 όμως δεν απαντά ουσιαστικά στα ζητήματα που θέσαμε και είναι βέβαιο ότι θα διαιωνίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τους δασικούς χάρτες και σύντομα θα οδηγηθούμε εκ νέου σε αδιέξοδο. Νομοθετική ρύθμιση που δεν προβλέπει την εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών μετά τις διορθώσεις που θα γίνουν από την πλευρά του Δημοσίου. Ενώ εύλογα είναι τα ερωτήματα:  Πώς θα ενημερωθούν οι πολίτες για τις αλλαγές στους δασικούς χάρτες μετά από τις διορθώσεις του Δημοσίου; Πώς θα γνωρίζει ο πολίτης εάν έχει ενσωματωθεί νόμιμη πράξη του Δημοσίου που τον αφορά ή εάν έχει αναγνωριστεί πρόδηλο σφάλμα  και έχει γίνει  νέος χαρακτηρισμός στην ιδιοκτησία του;  Ενώ στην εξάμηνη παράταση που ψηφίστηκε προβλέπεται ότι οι διορθώσεις από την πλευρά  του Δημοσίου θα γίνουν σε 4 μήνες ενώ οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αντιρρήσεις τους 2 τελευταίους μήνες. Γεγονός που περιορίζει ασφυκτικά τον χρόνο υποβολής αντιρρήσεων εάν λάβει κανείς υπόψη ότι με την προηγούμενη ρύθμιση οι πολίτες είχαν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3,5 μηνών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: