Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου: Η κυβέρνηση να σεβαστεί τη θέληση των τοπικών κοινωνιών κατά της εξόρυξης χρυσού

«Ομόφωνα αντίθετο το δημοτικό συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών στη λειτουργία χρυσωρυχείων στη Θράκη»


Είχα καταθέσει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως αναφορά την ομόφωνη απόφαση του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών με την οποία εκφράζεται η αντίθεσή του στην εξορυκτική δραστηριότητα του χρυσού στην περιοχή του Δήμου και ζητούσα από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της.

Ο υπουργός στην απάντησή του αρνήθηκε να αναλάβει δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού, παρότι του έγινε γνωστή για άλλη μία φορά η εκφρασμένη αντίθετη θέση της τοπικής κοινωνίας. Αντιθέτως στην απάντησή του μας ενημερώνει ότι ο φάκελος Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ερευνητικό πρόγραμμα στο κεντρικό τομέα του Δ.Μ.Χ Ε5 Ροδόπης της εταιρείας ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.» που είχε απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται πλέον ως αίτημα στο αρχικό στάδιο αξιολόγησης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου!

Θέλω να επαναλάβω για άλλη μία φορά στον υπουργό ότι πρέπει να σταματήσει να αγνοεί την καθολικά εκφρασμένη αντίθετη θέληση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση για να σταματήσουν οι πολίτες της Θράκης να είναι όμηροι των συμφερόντων της εξόρυξης χρυσού.


Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Θέμα: «Ομόφωνα αντίθετο το δημοτικό συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών στη λειτουργία χρυσωρυχείων στη Θράκη»

 

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορά την επιστολή-ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας - Σαπών με την οποία εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη λειτουργία χρυσωρυχείων στη Θράκη, ενώ καλεί όλους τους πολίτες και τοπικούς φορείς να σταθούν αρωγοί ώστε να μην προχωρήσει η διαδικασία για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι μετά την κύρωση της νέας συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» το δημοτικό συμβούλιο Μαρωνείας – Σαπών έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία διατρανώνει για μία ακόμη φορά την κάθετη άρνησή του στη λειτουργία χρυσωρυχείων στη Θράκη, αφού αποτελεί και καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. 

Επισυνάπτεται η επιστολή- ψήφισμα.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

                                                                                                                         

Αθήνα, 05-04-2021

Ο καταθέτων βουλευτής

Χαρίτου Δημήτριος


Δεν υπάρχουν σχόλια: