Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Ομιλία βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων


-Επικοινωνιακός αντιπερισπασμός για να κρύψετε τις αποτυχίες των πολιτικών σας

v   - Εργαλειοποιείτε τις ψήφους των αποδήμων, παίζετε επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες των ομογενών

 Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη ψήφο των αποδήμων, τόνισε αρχικά ότι «η συζήτηση θα έπρεπε να έχει ως θέμα όχι την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των αποδήμων, αλλά την άρση των περιορισμών στη λειτουργία του Κοινοβουλίου από το ιδιότυπο lock down που το έχετε οδηγήσει, ενώ την ίδια στιγμή έχει ανοίξει η οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων σημείωσε: «Ποιο είναι το θέμα που στην πραγματικότητα εισηγείστε σήμερα στη Βουλή; Για να καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί. Ζητάτε να αλλάξει, να ανατραπεί ψηφισμένος πρόσφατος νόμος του Δεκεμβρίου του 2019 που και με τις δικές σας ψήφους σχεδόν ομόφωνα ψηφίσθηκε στην αίθουσα αυτή για τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι απόδημοι έλληνες του εξωτερικού».

Απευθυνόμενος στον υπουργό που πριν λίγο είχε μιλήσει ο βουλευτής είπε: «Σας άκουσα κ. υπουργέ πριν λίγο μου φανήκατε απελπισμένος με αυτό που είπατε «φέρτε ό,τι θέλετε για να το ψηφίσουμε»! Όμως για άλλη μια φορά ούτε ένα λόγο δεν μας είπατε για τον οποίο ανακαλείται την ψήφο που δώσατε. Πολύ ωραία όλα αυτά που μας είπατε για τις ανακοινώσεις, για τα ψηφίσματα των ομογενών. Να σας ρωτήσω όμως κ.υπουργέ όλα αυτά δεν τα γνωρίζατε όταν ψηφίζατε τον Δεκέμβρη του 2019 το νόμο; Τι είναι αυτό που βάραινε στην κρίση σας και ζητάτε να ακυρωθεί ένας νόμος που κι εσείς ψηφίσατε; Ένας νόμος κύριοι που δεν πρόλαβε καν να εφαρμοστεί.

Φαίνεται, κύριε υπουργέ, για να το πω κομψά ότι έχει εθιστεί το τελευταίο διάστημα στις κυβιστήσεις δεν εξηγείτε διαφορετικά.

Με την φαρμακευτική κάνναβη τα πήγατε καλά γιατί χρειαζόταν απλή πλειοψηφία και πέσατε στα μαλακά. Εδώ όμως κύριοι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία θα πέσετε έξω από το στρώμα. Γιατί λοιπόν επιμένετε;

Άκουσα τον εισηγητής σας κ. υπουργέ να ισχυρίζεται ότι πήρατε τη σκυτάλη από το χέρι της κας. Τζάκρη και τρέξατε για να αλλάξετε το νόμο, ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟ! Από το χέρι του ίδιου του πρωθυπουργού πήρατε τη σκυτάλη όταν ο κ. Μητσοτάκης στις 22 Μαρτίου όχι τυχαία υποσχόταν σε τηλεδιάσκεψη με τους Έλληνες της Ν. Αμερικής ότι θα αλλάξει ξανά τον νόμο ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά της πατρίδας, να  συμμετέχουν, όπως ανέξοδα τους υποσχέθηκε στη διαδικασία ανάδειξης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Ήταν χρονικά κ. υπουργέ τότε ακριβώς που διαπιστώνατε ότι ο ανομολόγητος στόχος σας να μεταβάλλετε τους εκλογικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της χώρας με την ψήφο των αποδήμων γινόταν άπιαστο όνειρο. Όταν από τις 800 χιλ που ήταν οι αρχικές διαρροές της προσδοκίας των εγγραφών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους αυτές μετέπειτα μειώθηκαν στις 300 χιλ, ενώ οι αιτήσεις 3 μήνες τώρα περιορίστηκαν λίγο πάνω από τις χίλιες και οι εγγραφές κοντά στις 100 όλες και όλες.

Όταν λοιπόν κύριοι καταλάβατε ότι οι υπέρμετρες προσδοκίες που είχατε καλλιεργήσει στους απόδημους έλληνες διαψευστήκαν-όπως άλλωστε διαψεύδονται οι πολιτικές σας στη κοινωνία -τότε καταφύγατε στο πυροτέχνημα του σημερινού νόμου προκειμένου να διασκεδάσετε τις εντυπώσεις και να μεταθέσετε τις ευθύνες σας στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για την κοινωνία αντιλαμβάνεται το θέατρο των επιδιώξεών σας, να εργαλειοποιήσετε τις ψήφους των αποδήμων. Γίνονται αντιληπτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζεται στις πλάτες των ομογενών μας νομίζοντας ότι δεν καταλαβαίνουν την κωλοτούμπα σας όσο επιδέξια και αν προσπαθείτε να την κάνετε.

Ενεργοποιήσατε κύριοι το μόνιμο πια σύνδρομο που σας διακατέχει οι φτηνοί επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί για να συσκοτίζετε τη πραγματικότητα για να καλύψετε τις αποτυχίες των ασκούμενων πολιτικών σας, όπως αυτή την περίοδο την αποτυχία σας να ανοίξετε με σχέδιο τον Τουρισμό. Το ζούμε έντονα στην περιφέρεια της ΑΜΘ με την επιπολαιότητα που χειριστήκατε το άνοιγμα του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας υπονομεύοντας τον τουρισμό της περιοχής». 

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο βουλευτής τόνισε: «Μην προσπαθείτε  να μεταθέσετε τις δικές σας ευθύνες στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μην στοχοποιείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για να κρύψετε την αθέτηση της υπογραφής που βάλατε μαζί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στον νόμο για τους αποδήμους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει πάντα την ίδια σταθερή θέση. Να έχουν φωνή και ψήφο οι απόδημοι. Να μην ψηφίζουν μόνο αλλά και να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους. 

Εμείς δεν θέσαμε και ούτε θέτουμε σε αμφισβήτηση τον νόμο του Δεκεμβρίου του 2019 που ήταν ένας προωθητικός συμβιβασμός για την συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές.

Από την πλευρά μας επαναφέρουμε το αίτημα να ψηφίζουν οι απόδημοι και τους εκπροσώπους τους σε εκλογικές περιφέρειες που θα οριστούν, όπως προβλέπεται πλέον στο Σύνταγμα, για να φανεί   ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για τους απόδημους. Εδώ είναι η πρόταση να αναλάβετε τις ευθύνες σας, φτάνουν τα μεγάλα λόγια. Κυβερνήσατε για παρά πολλά χρόνια τη χώρα, δεν κάνατε τίποτα δεν πήρατε καμία πρωτοβουλία για το ζήτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ως κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες. Σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να προτείνει νόμο που θα έδινε απάντηση στο πάγιο αίτημα των ομογενών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς την οποία της πλειοψηφίας δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων με 288 ψήφους από τη Βουλή, νόμο τον οποίο αρνείστε να εφαρμόσετε.

Με την ευθύνη που μας αναλογεί ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθαμε σε αυτή την συζήτηση μολονότι εξαρχής διαφαινόταν από την πλευρά σας ότι την αντιμετωπίζατε προσχηματικά  και με επικοινωνιακό τρόπο.

Με αίσθημα ευθύνης είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε ώστε ο ψηφισμένος κοινός νόμος τον Δεκέμβρη του 2019 να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατόν συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων γεγονός που θα είναι σε όφελος της χώρας».

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: