Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Δημήτρης Χαρίτου: Να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά με παρέμβασή του στη Βουλή να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της ΠΕ Ροδόπης που επλήγησαν από  τις παγωνιές και τους ισχυρούς ανέμους που επικράτησαν στην περιοχή το τελευταίο δίμηνο.    

Ο βουλευτής  είχε επικοινωνήσει τις προηγούμενες μέρες τόσο με τον ΕΛΓΑ Θράκης όσο και με εκπροσώπους των ελαιοπαραγωγών, που τον ενημέρωσαν για τις σοβαρές ζημιές που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα σε πολλά αγροκτήματα στους περισσότερους Δήμους της Ροδόπης. Ο βουλευτής ζητά να ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ ώστε να παρακολουθήσει συστηματικά το επόμενο διάστημα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να κινητοποιηθούν το ταχύτερο  οι μηχανισμοί, ώστε να αποζημιωθούν μέσω των ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) οι πληγέντες παραγωγοί.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &  Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ: «Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις ζημιές που προκλήθηκαν στους ελαιώνες της ΠΕ Ροδόπης;»

 

Σύμφωνα με τον  ΕΛΓΑ Θράκης,  οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Μάρτιο και οι μεγάλης διάρκειας παγωμένοι βόρειοι άνεμοι στις αρχές του Απρίλη έπληξαν τις δενδροκαλλιέργειες στην ΠΕ Ροδόπης και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα, μία δυναμική και αναπτυσσόμενη καλλιέργεια της περιοχής.

Τα πρωτόγνωρα για την εποχή καιρικά φαινόμενα, που βρήκαν απροετοίμαστες τις δενδροκαλλιέργειες, προκάλεσαν εκτεταμένες και σοβαρότατες ζημιές σε αγροκτήματα με ελαιόδεντρα, αφού είχαν σαν αποτέλεσμα την ολική φυλλόπτωση, σκισίματα σε φλοιούς κορμών μεγάλων δένδρων, σκάσιμο σε βραχίονες, σε βλαστούς και κλαδίσκους, καθώς και την καταστροφή καρποφόρων οργάνων (μάτια). Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι ζημίες στις νεαρές φυτείες των ελαιόδεντρων που πάγωσαν και ένα μεγάλο μέρος τους θα χρειαστεί να αντικατασταθεί.

Οι συνέπειες από τις ζημίες που προκλήθηκαν θα είναι μακροχρόνιες μέχρι να αποκατασταθούν οι φυτείες των ελαιόδεντρων. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να  μειωθεί σημαντικά η παραγωγή για τα επόμενα χρόνια και κατ’ επέκταση να συρρικνωθεί δραστικά το εισόδημα των παραγωγών που πλήγηκαν,  σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον αγροτικό κόσμο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Θα ενεργοποιηθεί ο ΕΛΓΑ ώστε να παρακολουθήσει συστηματικά το επόμενο διάστημα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί;

2.Προτίθεται να ενεργοποιήσει το ταχύτερο τους μηχανισμούς ώστε να αποζημιωθούν μέσω των ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) οι πληγέντες παραγωγοί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: