Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Ομιλία βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ενώπιων της υπουργού Παιδείας για το καταστροφικό νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση τη ΝΔ εν μέσω πανδημίας και lockdown, αναφέρθηκε αρχικά στο πογκρόμ διώξεων και αστυνομοκρατίας που πυροδότησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη διάρκεια του χθεσινού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, λέγοντας «κύριοι της κυβέρνησης οφείλατε μετά τις καταγγελίες που ακούστηκαν μέσα στη Βουλή να καλέσετε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να έρθει εδώ. Άλλωστε είχε ήδη προκαλέσει με την ομιλία του, αλλά και με το πογκρόμ που έχει εκδηλωθεί απέναντι στους διαδηλωτές, αλλά και στην αντιπρόεδρο της Βουλής, μέσα στο κλίμα αστυνομοκρατίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Παρακαλώ κε Πρόεδρε της Βουλής και εσείς κύριοι της πλειοψηφίας να το λάβετε σοβαρά υπόψη».

Ο βουλευτής στην ομιλία του για το νομοσχέδιο τόνισε: «τα Πανεπιστήμια αποτέλεσαν για δεκαετίες έως και σήμερα βασικό παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μοχλό για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας μας. Ήταν και είναι για την ελληνική οικογένεια το όραμα, η μόνη προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της. Η δημιουργία μετά την μεταπολίτευση των περιφερειακών πανεπιστημίων όπως το ΔΠΘ έδωσε ώθηση σε νέα γνωστικά πεδία, σε φρέσκιες ιδέες, στην έρευνα, για να φτάσουν σήμερα να κατέχουν υψηλές θέσεις στην κατάταξη διεθνώς. Σήμερα η αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξής τους, με την στελέχωση και την οικονομική στήριξή τους έχει κομβική σημασία για την χώρα μας.

Όμως εσείς κα. Υπουργέ μέσα στο ζόφο της πανδημίας, με τα πανεπιστήμια κλειστά, τη βουλή υπό περιορισμό με τις ρυθμίσεις που εισάγετε σε ποιές ανάγκες, σε ποια προβλήματα της Ανώτατης εκπαίδευσης θέλετε να δώσετε απάντηση; Απολύτως σε κανένα».

Για τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ο βουλευτής ανέφερε: «Θεσπίζετε την ελάχιστη βάση εισαγωγής στο πανεπιστήμιο όταν σας είναι γνωστό ότι θα μειωθεί κατά το 1/3 ο αριθμός των εισακτέων. 25.000 νέοι θα μείνουν εκτός των πανεπιστημίων από τους 75.000 φοιτητές που εισήχθησαν πέρυσι. Μάλιστα ισχυρίζεστε με δόσεις αλαζονείας ότι είναι μόνο η αρχή, γιατί με τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη που ετοιμάζετε, σχεδόν το 1/3 των σημερινών πανεπιστημιακών τμημάτων δεν θα συνεχίσει να υφίσταται.

Εμάς δεν μας ακούτε. Το ίδιο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ακούστε τουλάχιστον κ. Υπουργέ τι σας λένε, με τεκμηριωμένο λόγο, οι πρυτανικές αρχές και οι άλλοι φορείς της εκπαίδευσης. Ακούστε τι σας λέει η Σύγκλητος ενός περιφερειακού πανεπιστημίου του ΔΠΘ  “Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προκαλεί έντονη ανησυχία στο Δ.Π.Θ καθώς η εφαρμογή του – ακούστε το κ. Υπουργέ – απειλεί την βιωσιμότητα των τμημάτων του”. Πόσο πιο καθαρά θέλετε να το ακούσετε!

Οι τοπικές κοινωνίες στην Θράκη ανέμεναν την ίδρυση των νέων τμημάτων που έχει αποφασίσει η Σύγκλητος και είχε προκρίνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.  Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί επί 1,5 και πλέον χρόνο μείνατε άπραγοι. Εσείς σχεδιάζετε όχι να ενισχύσετε αλλά να ακρωτηριάσετε, όπως φαίνεται τα πανεπιστήμια και βέβαια το ΔΠΘ».

Είναι να αναρωτιέται κανείς και δικαιούνται επιτέλους να γνωρίζουν οι ελληνικές οικογένειες με ποιά ακριβώς ακαδημαϊκά κριτήρια διαμορφώσατε αυτό το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που θα αποκλείει 25.000 νέους, που στην πλειονότητά τους θα είναι από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Οδηγείτε τη νέα γενιά ως νέα πελατεία σε μια υποβαθμισμένη βιομηχανία γνώσεων, αυτή των ιδιωτικών κολεγίων, που γιγαντώνονται στις μέρες σας για να κάνουν μπίζνες με τις πλάτες μιας κυβέρνησης πρόθυμης να τα εξυπηρετήσει. Είναι συνειδητή επιλογή σας να διευρύνετε τις ανισότητες ανάμεσα στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, των μεσαίων στρωμάτων από τη μία και των ελίτ από την άλλη, που έχουν την οικονομική άνεση να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά κολέγια και αν χρειαστεί και στο εξωτερικό.

Μόνο ερωτήματα γεννά η ρύθμιση της διαγραφής των φοιτητών επί πτυχίω που δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε 4+2 χρόνια. Αντί  να υπάρξει μέριμνα, ώστε να αντιμετωπισθούν οι οικονομικές ή άλλες δυσκολίες που έχουν, εσείς τους αντιμετωπίζετε με απίστευτη σκληρότητα, όταν μάλιστα γνωρίζετε ότι δεν κοστίζουν τίποτα στο κράτος».

Για το ζήτημα της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας με ένστολους ειδικούς φρουρούς, που θα υπάγονται απευθείας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο βουλευτής τόνισε: «Οι Πρυτάνεις σας διαμήνυσαν ότι το μέτρο δε θα δώσει λύση. Αντίθετα θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στα  Πανεπιστήμια. Οι Ενώσεις των Αστυνομικών επίσης διαφωνούν πλήρως με το μέτρο. Μόνον εσείς επιμένετε, λοιδορώντας μάλιστα στους πρυτάνεις και εκβιάζοντας τα ιδρύματα. Όπως άκουσα πριν να κάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ενώ γνωρίζετε ότι το μέτρο θα μείνει στα χαρτιά επιμένετε και επιμένετε κύριοι γιατί ο στόχος σας είναι άλλος η κατασυκοφάντηση των  πανεπιστημίων ως χώρων ανομίας και εγκληματικών δράσεων. Ολόκληρη ντροπιαστική έκθεση φωτογραφίας μας παρουσιάσατε κυρία υπουργέ και εσείς κύριε υφυπουργέ. Συγχαρητήρια! Μόνο που με αυτόν τον τρόπο κύριοι υπονομεύετε το κύρος των πανεπιστημίων και το έργο που παράγει η πανεπιστημιακή κοινότητα».

Ο βουλευτής καταψήφισε το νομοσχέδιο με την βεβαιότητα ότι όπως και άλλα αντιδραστικά νομοσχέδια έτσι και αυτό θα μείνει στα χαρτιά και δε θα μακροημερεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: