Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: Να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εξωτερικών φρουρών και να καλυφθούν τα κενά προσωπικού στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εξωτερικών φρουρών του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, στους οποίους οφείλονται χιλιάδες δεδουλευμένα, καθώς και να προχωρήσει η πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων προσωπικού, ώστε οι εξωτερικοί φρουροί να επιτελέσουν το δύσκολο έργο της φύλαξης κρατουμένων και της ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης στην Κομοτηνή.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

Θέμα: Να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εξωτερικών φρουρών του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής 

 

Οι εργαζόμενοι εξωτερικοί φρουροί του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, του μοναδικού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα τους οφείλονται χιλιάδες δεδουλευμένα ημερησίων αναπαύσεων (ρεπό) καθώς και όλων των νυχτερινών ωρών, εξαιρέσιμων και αργιών των παρελθόντων ετών και υπάρχει το απαράδεκτο φαινόμενο της απλήρωτης παρεχόμενης πέραν του πενθημέρου εργασίας.

Η Πολιτεία ενώ τους έχει επιφορτίσει με το δύσκολο έργο της φύλαξης των κρατουμένων και της ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης και με αρμοδιότητες όπως,  μεταγωγές κρατουμένων στα δικαστήρια και στα νοσηλευτικά ιδρύματα, επισκεπτήρια συγγενών στο Κατάστημα Κράτησης και στα νοσηλευτικά ιδρύματα κ.α., δεν έχει μεριμνήσει ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις στο σωφρονιστικό κατάστημα στη Κομοτηνή σε προσωπικό εξωτερικών φρουρών, αφού από τις 60 οργανικές θέσεις σήμερα είναι καλυμμένες μόλις οι 46. Ενώ η κυβέρνηση και το Υπουργείο καθυστερούν αναιτιολόγητα να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της προκήρυξης 6Κ/2018, με τμηματική οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και σταδιακή πλήρωση των κενών θέσεων με τους επιτυχόντες εξωτερικούς φρουρούς της συγκεκριμένης προκήρυξης. 

Το πιο σοβαρό όμως είναι ότι οι εξωτερικοί φρουροί εκτελούν τα καθήκοντα τους με απαρχαιωμένα υπηρεσιακά οχήματα λόγω της 20ετούς επιβαρημένης λειτουργίας τους, μεριμνούν με δικά τους έξοδα για την αγορά στολής ακόμη και εξοπλισμού, παρότι η χορήγησή τους προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα.  Προβλήματα που συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια τους.

Επειδή οι εξωτερικοί φρουροί στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής βρίσκονται ως εργαζόμενοι αντιμέτωποι με καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Επειδή οι εξωτερικοί φρουροί ασκούν το δύσκολο έργο της ασφάλειας κρατουμένων και της ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εξωτερικών φρουρών και όχι να επιδεικνύει αδιαφορία και αδιαλλαξία.

Ερωτάται ο κος υπουργός:

1)Θα αποκαταστήσετε την εργασιακή νομιμότητα για τους εξωτερικούς φρουρούς του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής αποδίδοντας όσα εκ του Νόμου δικαιούνται;

2)Θα προχωρήσετε στην ολοκλήρωση της προκήρυξης 6Κ/2018 για την κάλυψη των κενών θέσεων εξωτερικών φρουρών, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες της Υπηρεσίας;

3)Θα προχωρήσετε στον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των εξωτερικών φρουρών (υπηρεσιακά οχήματα, οπλισμός, ρουχισμός κα);

Δεν υπάρχουν σχόλια: