Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στο Κέντρο Υγείας Σαπών

Επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μπήκαν από χθες στη «μάχη» του εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, όπως είχε προαναγγείλει την Δευτέρα κατά την ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ένα εξ αυτών και στη Ροδόπη. Ο λόγος για το Κέντρο Υγείας Σαπών, στο οποίο χθες Τετάρτη 20/01 έγιναν οι πρώτοι εμβολιασμοί ηλικιωμένων άνω των 85 ετών. Θυμίζουμε πως οι πρώτοι εμβολιασμοί υγειονομικών στη Ροδόπη ολοκληρώθηκαν το περασμένο διάστημα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, έτσι ώστε «να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα 1.000» σύμφωνα με τον κο Θεμιστοκλέους. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, προσεχώς, θα προστεθούν εμβολιαστικά κέντρα στους Δήμους Κομοτηνής, Ιάσμου, Αρριανών.

«Καμία δόση χαμένη»
Εν τω μεταξύ, σε εφαρμογή παραμένει κι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας «καμία δόση χαμένη». 

Έτσι, εάν κάποιος ηλικιωμένος που έχει λάβει ενημέρωση να προσέλθει για εμβολιασμό δεν το κάνει, σε «επιφυλακή» εμβολιασμού βρίσκονται άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η εφαρμογή της πρωτοβουλίας έγινε, για παράδειγμα, χθες στην περίπτωση της αστυνομικού Σταυρούλας Τζατζανά στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. 

Η κα Τζατζανά έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου, η οποία ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό, και σηματοδότησε τα εξής: «Εύχομαι ο δρόμος προς Λευτεριά να είναι σύντομος για να ανθίσει ξανά η ελπίδα και το χαμόγελο για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

6 όχι 5 δόσεις ανά φιαλίδιο
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι από την Δευτέρα, σύμφωνα με τον κο Θεμιστοκλέους χρησιμοποιούνται 6 δόσεις και όχι 5 δόσεις του εμβολίου από κάθε φιαλίδιο της Pfizer.

Η οδηγία αυτή προέκυψε όπως είχε εξηγήσει από καινούργια αίτηση και καινούρια έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Έχουμε καινούργιο φύλλο οδηγιών χρήσης και από εδώ και πέρα, θα χρησιμοποιούμε 6 δόσεις ανά φιαλίδιο της Pfizer» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται με βάση μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες. 

Θυμίζουμε πως οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν με την οδηγία να χορηγούνται 4 δόσεις εμβολίου ανά φιαλίδιο των Pfizer/BioNTech, αριθμός που αυξήθηκε αρχικά στις 5 και τώρα… στις 6.

Δεν υπάρχουν σχόλια: