Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Βουλευτής Δημήτρης Χαρίτου: Δεκαέξι μήνες από τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες, ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί οι πολίτες της Ροδόπης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου ζητά να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες για τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις και πλημμύρες της 10ης Ιουλίου 2019 που προκάλεσαν ζημιές σε στέγες σπιτιών και σε επιχειρήσεις σε  οικισμούς των Δήμων Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου.

Ο βουλευτής υπογραμμίζει με ερώτηση του, που συνυπογράφουν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι παρότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα δεκαέξι μηνών και οι πολίτες έχουν επωμιστεί την αποκατάσταση μέρους των ζημιών, η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα να εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, που είναι προϋπόθεση για την καταβολή των αποζημιώσεων.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ 

 Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: Ακόμα περιμένουν οι πολίτες τις αποζημιώσεις δεκαέξι μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις της 10ης Ιουλίου 2019 στην Ροδόπη.

 

Στις 10 Ιουλίου 2019 από ακραία καιρικά φαινόμενα η  Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και ιδιαίτερα οι Δήμοι Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν κυρίως οι στέγες σπιτιών, επιχειρήσεων της περιοχής, δημόσιων κτιρίων των δήμων καθώς και γεωργικές καλλιέργειες. Οι δύο Δήμοι κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι μηχανισμοί καταγραφής των ζημιών. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν στον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών και αφορούσαν αποζημίωση καταστροφών είναι 506, εκ των οποίων 460 σε οικίες και 46 σε άλλα κτίσματα (όπως εκκλησίες, τεμένη, καταστήματα, αποθήκες). Στον Δήμο Ιάσμου ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν και αφορούσαν αποζημίωση καταστροφών ήταν 150.

Με ερώτησή μας που σας καταθέσαμε στις 5 Φεβρουαρίου  2020, επτά μήνες μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν, ζητήσαμε να μας απαντήσετε γιατί καθυστερεί η καταβολή των αποζημιώσεων παρότι είχε παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα και ήταν έκδηλη η ανησυχία των πληγέντων κατοίκων της περιοχής.  Στην απάντηση που λάβαμε στις 16 Απριλίου 2020 με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι δεν είχε εκδοθεί ακόμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την οριοθέτηση των πληγεισών, λόγω της χαλαζόπτωσης και  των πλημμυρών στις 10.07.2019,  περιοχών που ήταν βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Σήμερα βρισκόμαστε στο Νοέμβριο 2020, έχει παρέλθει διάστημα δεκάξι μηνών από τις καταστροφές, σας έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει να προχωρήσει η διαδικασία, εν τούτοις ακόμη είναι άγνωστο αν έχει εκδοθεί η ΚΥΑ για την οριοθέτηση των περιοχών και απροσδιόριστο χρονικά πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Επειδή μέχρι σήμερα, δεκαέξι  μήνες μετά τις πρωτόγνωρες καταστροφές της 10ης Ιουλίου 2019 δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί οι πληγέντες στους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου.

Επειδή  δεν έχετε εκδώσει ακόμη τη σχετική ΚΥΑ  οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών.

Επειδή οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν επωμισθεί το οικονομικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών και εν μέσω πανδημίας  βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.     Πότε θα εκδώσετε την Κοινή Υπουργική Απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών;

2.     Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τις καταστροφές της 10ης Ιουλίου 2019;

Δεν υπάρχουν σχόλια: