Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας-Σαπών για την ανακήρυξη του δάσους Μαύρης Πεύκης σε μνημείο της φύσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας – Σαπών στην συνεδρίαση του στις 13 Οκτωβρίου 2020 ενέκρινε ομόφωνα το κάτωθι ψήφισμα με το οποίο προτείνει την ανακήρυξη του δάσους Μαύρης Πεύκης σε μνημείο της φύσης.

Τα δάση Μαύρης Πεύκης αποτελούν έναν σπάνιο τύπο δασών, που φιλοξενούν πολλά και σημαντικά είδη φυτών και ζώων, παίζουν σπουδαίο ρόλο στην προστασία των ορεινών εδαφών από τη διάβρωση και έχουν μεγάλη οικονομική σημασία, λόγω της παραγωγικότητας, προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία και αποτελούν πλούτο υψηλής προστιθέμενης αξίας σ’ ένα τόπο.

Στο Πέραμα υπάρχει δάσος Μαύρης Πεύκης, το οποίο παρά τις αποφάσεις και τα υπομνήματα συλλογικών οργάνων, υπηρεσιών και συλλόγων δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας – Σαπών αποφασίζει να ζητήσει από την Πολιτεία την άμεση ανακήρυξη του δάσους Μαύρης Πεύκης της περιοχής των Πετρωτών σε μνημείο της φύσης ώστε να διατηρηθεί η μοναδική βιοποικιλότητα της περιοχής και να αξιοποιηθούν οι σπουδαίες δυνατότητες του στην βιώσιμη ανάπτυξη της.

Η ανακήρυξη αυτή αποτελεί συγχρόνως σημαντική συμβολή στην θωράκιση της περιοχής στην προοπτική λειτουργίας χρυσωρυχείων, για τα οποία το δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας – Σαπών ομόφωνα έχει εκφράσει την άρνηση του.

Ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών προτίθεται να συγκροτήσει επιτροπή προώθησης του αιτήματος και διερεύνησης της αξιοποίησης του.

Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στο Γραφείο Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: