Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου: Οριστική ταφόπλακα στην προστασία της πρώτης κατοικίας βάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα που κατέθεσε στη Βουλή

Οριστική ταφόπλακα στην προστασία της πρώτης κατοικίας βάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το νέο πτωχευτικό κώδικα που κατέθεσε στη Βουλή.

Χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται άμεσα με απώλεια της πρώτης τους κατοικίας, καθώς με την πτώχευση διαγράφονται μεν όλες οι οφειλές αλλά αυτή συνοδεύεται ταυτόχρονα και με την απώλεια της περιουσίας τους.

Ενώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά ο νέος πτωχευτικός κώδικας τους μετατρέπει σε ενοικιαστές, αφού προβλέπει ότι ο ειδικός ιδιωτικός φορέας ο οποίος θα αγοράζει το σπίτι, υποχρεούται να το μισθώνει στον πρώην ιδιοκτήτη.

Αν δε ο ευάλωτος δανειολήπτης μετά από 12 χρόνια που πληρώνει ενοίκιο θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε, ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο.

Αυτές τις ρυθμίσεις είχε  υπόψη τράπεζα  όταν προχωρούσε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για ευάλωτους δανειολήπτες την περασμένη βδομάδα στην Κομοτηνή και αιφνιδιάζοντας τους πολίτες κατέθεσε προσφορές και αγόρασε η ίδια τα πέντε από τα δέκα ακίνητα που έβγαλε σε πλειστηριασμό προκειμένου να μην κηρυχθεί αυτός άγονος και επαναληφθεί.

Ζήτησα από τον υπουργό Οικονομικών κ.Σταϊκούρα στην πρόσφατη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης που είχαμε ως Διακομματική να παρέμβει, υπενθυμίζοντας του τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι μέχρι τέλος του χρόνου δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία. Όπως φαίνεται ήταν μόνο κούφια λόγια και βέβαια η συνέχεια  θα δοθεί τώρα στη Βουλή και πρωτίστως μέσα στην κοινωνία προκειμένου να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: