Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19 ζητούν οι πρόεδροι Γραβάνης Α. και Αγγελίδης Ν. των αντίστοιχων Επιμελητηρίων της Ροδόπης


Την άρση των περιοριστικών μέτρων του κλεισίματος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τα μεσάνυχτα και του ορίου των πεν
ήντα ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις, για την περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, ζητά ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά με επιστολή του η οποία έχει ως εξής:

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ. Επανερχόμαστε στο πολύ σημαντικό θέμα για την Περιφέρεια μας και την Ροδόπη, σχετικά με την κατάταξη του νομού μας σε υψηλού υγειονομικού κινδύνου και την εφαρμογή του μέτρου των 50 ατόμων ανά κοινωνική εκδήλωση και κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης στις 12 το βράδυ. Να σας ενημερώσουμε λοιπόν πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο νομός Ροδόπης δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ κρούσμα τις τελευταίες περίπου 20 ημέρες. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία πάλι του ίδιου φορέα υπάρχουν πολλές περιφερειακές ενότητες στην χώρα με περισσότερα κρούσματα, στις οποίες δεν έχει επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Επομένως αντιλαμβανόμαστε ότι στη Ροδόπη το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό και τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού και άδικων επιλογών. Οι επιχειρήσεις τις Ροδόπης και κυρίως της εστίασης έχουν επιδείξει επαγγελματισμό και υπευθυνότητα και τήρησαν με δικό τους κόστος, απαρέγκλιτα, όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης από τον COVID-19, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την κατάσταση που προαναφέραμε. Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε την άρση των συγκεκριμένων μέτρων για την περιφερειακή ενότητα Ροδόπης , καθώς είναι αδικαιολόγητη η διάκριση που γίνεται εις βάρος της περιοχής μας. Με εκτίμηση, Αντώνιος Γραβάνης, Πρόεδρος Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης”.

Για το θέμα, επιστολή στον Υφυπουργό με κοινοποίηση στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη και στον Περιφερειάρχη Α.Μ. Θ. κ. Χρήστο Μέτιο, έστειλε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης

 «Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η πρωτόγνωρη αυτή πανδημία του Covid-19, που πλήττει τους τελευταίους μήνες την παγκόσμια κοινότητα, αντιμετωπίστηκε μέχρι στιγμής από τη χώρα μας με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα πιστεύουμε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί πάνω από όλα προέχει η προστασία της υγείας των πολιτών, η οποία είναι αδιαπραγμάτευτη.

Παρόλα αυτά όμως θα θέλαμε να επισημάνουμε μια αδικία, που κατά τη γνώμη μας, πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Αν και η περιοχή μας είναι καθαρή από κρούσματα Covid-19 εδώ και τουλάχιστον 15 ημέρες, με μηδενικό επιδημιολογικό φορτίο, συνεχίζεται η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και καφέ από τις 12:00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7:00 του πρωί καθώς και ο περιορισμός των 50 ατόμων ως ανώτατο όριο σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι περιορισμοί αυτοί θα έχουν σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων αυτών με οδυνηρές επιπτώσεις για τις ήδη επιβαρυμένες τοπική οικονομία και απασχόληση, συμπαρασύροντας μαζί τους και άλλους κλάδους της οικονομίας. Δυστυχώς η προοπτική κλεισίματος επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον φαντάζει πιο ρεαλιστική από ποτέ.

Το πρόβλημα πιστεύουμε ότι ξεκινάει από την εφαρμογή των ανωτέρω υγειονομικών μέτρων σε επίπεδο Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., πράγμα που δεν συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας. Τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου, ανάλογα με την  επιδημιολογική επιβάρυνση της κάθε περιοχής και όχι συλλήβδην για ολόκληρη την Περιφέρεια.

Παρακαλούμε, λαμβάνοντας υπόψιν και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, να επανεξετάσετε το θέμα των περιοριστικών μέτρων στην Π.Ε. Ροδόπης και να αποκαταστήσετε την κατάφορη αυτή αδικία σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: