Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Δήλωση βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου με αφορμή την Κύρωση της Συμφωνίας για τον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας

 


«Οι πολιτικές της κυβέρνησης τραυμάτισαν τις τουριστικές μας σχέσεις με τους Βαλκάνιους γείτονες μας»

«Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει συγγνώμη από επιχειρηματίες και εργαζόμενους στον τουρισμό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και να τους στηρίξει έμπρακτα»

 Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου με αφορμή την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού" σήμερα στη Βουλή έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ψηφίζουμε την κύρωση της συμφωνίας με τη Σερβία που προετοίμασε και υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως καταψηφίζουμε τις πολιτικές της ΝΔ, που τραυμάτισαν, ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα, τις τουριστικές μας σχέσεις με τους Βαλκάνιους γείτονες μας. Σχέσεις που αναβάθμισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  έχοντας ως προτεραιότητα την αύξηση της επισκεψιμότητας στη χώρας μας. Σχέσεις εμπιστοσύνης που με πολύ κόπο οικοδόμησαν όλα αυτά τα χρόνια οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Όλος ο υποτιθέμενος σχεδιασμός της κυβέρνησης για την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, ήταν μια παλινωδία και το διαπιστώνουμε στην παραλιακή ζώνη της Α-ΜΘ και ειδικά της Ροδόπης, που μετατράπηκε φέτος σε κρανίου τόπος.  Και δεν φταίει τόσο η πανδημία, όσο η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού εκ μέρους του υπουργείου Τουρισμού και της κυβέρνησης.

Η χειμαζόμενη οικονομία της περιοχής μετά το lockdown ανέμενε την τουριστική περίοδο ως μάνα εξ ουρανού, ειδικά το άνοιγμα της βασικής πύλης εισόδου στη χώρα μας για τους βαλκάνιους γείτονες μας, του συνοριακού σταθμού της Νυμφαίας, από όπου διέρχονται στην χώρα μας ετησίως πάνω από 1.700.000 επισκέπτες. Η κυβέρνηση άνοιξε τον σταθμό στις 15 Ιουνίου , τον έκλεισε στις 1 Ιουλίου παρά τις δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ και κατεύθυνε τους βόρειους γείτονες στην είσοδο του Προμαχώνα, όπου εγκατέστησε κινητή μονάδα υγειονομικών ελέγχων του ΕΟΔΥ, σα να μη μπορούσε να κάνει το ίδιο για την Νυμφαία.  Στις 15 Ιουλίου απαίτησε τεστ COVID-19 από εργαστήριο των χωρών προέλευσης και πάλι όμως μόνο για είσοδο από τον Προμαχώνα και όχι για είσοδο από την Νυμφαία. Όλα αυτά ήταν η ταφόπλακα του τουρισμού στην περιοχή μας. Μεγάλα ξενοδοχεία είτε δεν άνοιξαν ποτέ, είτε υποχρεώθηκαν πρόωρα σε λουκέτο. Επιχειρηματίες που είχαν αναλάβει με δημοπρασία την εκμετάλλευση παραλιών και είχαν ήδη επενδύσει σε εξοπλισμό καταστράφηκαν. Εποχιακά εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, νέοι που ήλπιζαν σε ένα προσωρινό εισόδημα επέστρεψαν στην ανεργία και στη μιζέρια τους.

Οφείλετε να αναλάβετε την ευθύνη για τις άστοχες ενέργειας σας και να ζητήσετε συγγνώμη και από τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, που έχουν υποστεί τεράστια ζημία από τις ακυρώσεις. Οφείλετε να τους στηρίξετε έμπρακτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: