Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΔΥΜΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ : Η καταγγελία των κατοίκων και οι απαντήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ


Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κοινοποίησε επίσημα την δέσμη των υπηρεσιακών απαντήσεων των αρμοδίων υπηρεσιών που εκκρεμούσαν τους τελευταίους μήνες, σχετικά με την αναφορά στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 που αφορούσε διαμαρτυρία των κατοίκων του οικισμού της Δύμης για την λειτουργία του λατομείου των αδρανών υλικών και η οποία είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ.
Δημοσιεύεται όλο το υλικό που εστάλη και φέρει τις υπογραφές α) του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά, β) του προϊσταμένου της  ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ Δ/ΝΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ & ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Β΄, Σ Τζίμα, γ) του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, Ιωάννη Σάββα, δ) της προϊσταμένης του  ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Σοφίας Χριστοφόρου και ε)  του αναπληρωτή προϊσταμένου διεύθυνσης περιβάλλοντος χωρικού σχεδιασμού ΑΜ-Θ , Αν. Παπαγιαννάκη.  
Κοινή συνισταμένη των απαντήσεων ότι οι έλεγχοι γίνονται στο λατομείο, ότι δεν διαπιστώνονται παραβάσεις και ότι έλεγχοι θα ξαναγίνουν.


Ενδεικτικά αναφέρουμε το συμπέρασμα  του αναπληρωτή προϊσταμένου διεύθυνσης περιβάλλοντος χωρικού σχεδιασμού ΑΜ-Θ, ο οποίος τονίζει ότι: "  Συμπερασματικά οι ανωτέρω δραστηριότητες είναι αφενός όλες αδειδοτημένες περιβαλλοντικά και αφετέρου υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που υποχρεώνουν την επιχείρηση να μειώνει και να εκμηδενίζει την εκπομπή σκόνης. Τα τελευταία χρόνια δε η δραστηριότητα στα αδρανή υλικά είναι δραματικά μειωμένη, η ζήτηση έχει υποχωρήσει και τα λατομεία υπολειτουργούν" .

Ενώ από την πλευρά του  ο προϊσταμένος της  ΓΕΝΙΚΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ Δ/ΝΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ & ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ Β΄, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Τζίμας αναφέρει ότι  "κατά πάγιο τρόπο, σε όλες τις πράξεις που εκδίδει και αφορούν εξορυκτικές δραστηριότητες ορυκτών πρώτων υλών, προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και μέτρα για την ορθολογική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, την ασφάλεια εργαζομένων, περιοίκων και έργων και την περιβαλλοντική προστασία. Οι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί ελέγχου προβαίνουν σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους των δραστηριοτήτων αυτών, προκειμένου να τηρούνται οι ως άνω προβλέψεις του Υπουργείου μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ενισχύσει τους ελέγχους του, προκειμένου να αρθούν τα ζητήματα που τίθενται στη συγκεκριμένη Αναφορά των κατοίκων της Π.Ε. Ροδόπης".   

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ"     
Σε δήλωση του ο βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, τέλος, επισημαίνει τα εξής:
"Είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται μακριά από τα άγχη, τις αγωνίες και την καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Δύμης και των υπολοίπων οικισμών του γιακά στην Π.Ε. Ροδόπης.
Συνεπώς, οι απαντήσεις που δίνουν  στην αναφορά των κατοίκων που κατέθεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος σηματοδοτούν την αφετηρία του αγώνα για την οριστική επίλυση του προβλήματος και όχι το τέλος των προσπαθειών.
Η λειτουργία παραγωγικών μονάδων στην Ροδόπη είναι ασφαλώς ζητούμενο, χωρίς όμως η λειτουργία τους αυτή να επιφέρει βαρύ κόστος για την υγεία, την οικονομία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας".             



ΑΝΑΦΟΡΑ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΠΡΟΣ:
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΜ-Θ
Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ, ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΜ-Θ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΤΩΔΙΚΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

Εμείς οι κάτωθι υπογράφοντες άπαντες του οικισμού Δύμη Π.Ε. Ροδόπης σας αναφέρουμε και σας καταγγέλλουμε τα κάτωθι:
Η τεχνική εταιρεία ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΤΕΒΕ είναι μια ανώνυμη εταιρεία με έδρα την Κομοτηνή η οποία δραστηριοποιείται από το 1986 στο χώρο των κατασκευών δημοσίων έργων και ιδιωτικών έργων .
Διαθέτει δύο λατομεία αδρανών υλικών εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στην Δύμη ΠΕ Ροδόπης και είναι δυναμικότητας μεγαλύτερης από 2.000 τόνους ανά ημέρα όπως αναφέρεται στη επίσημη ιστοσελίδα της. Η εταιρεία αυτή εδώ και πολλά χρόνια δημιουργεί ανυπόφορες καταστάσεις για τους κερασοπαραγωγούς του ίδιου οικισμού εξαιτίας έντονου και τεράστιου νέφους σκόνης που δημιουργούν τα συγκροτήματα παραγωγής άμμου και σκύρων αλλά και από διέλευση φορτηγών οχημάτων στους χώρους του εργοταξίου. Η ξηρασία ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένας επιπλέον παράγοντας που συμβάλλει στην επιδείνωση της κατάστασης εξαιτίας της εύκολης παράσυρσης της σκόνης που έχει επικαθίσει στο χώρο του εργοταξίου.
Οι αιωρούμενοι σωματιδιακοί ρύποι που απελευθερώνονται από τον τόπο του λατομείου με την επίδραση του ανέμου μεταφέρονται στα διπλανά χωράφια με τις ροδακινιές και τις κερασιές, με αποτέλεσμα να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των δέντρων αλλά και στην εμπορική αξία του παραγόμενου προϊόντος. Οι κάτοικοι-υπογράφοντες αυτή την αναφορά-καταγγελία του οικισμού που κατά πλειοψηφία ασχολούνται με την καλλιέργεια κερασιού, εκτός από τα φυσικά φαινόμενα έχουν να αντιμετωπίσουν και τέτοιου είδους εχθρικές προς το περιβάλλον επιπτώσεις. Η παραγωγή σκόνης επιβάλλει έγκαιρα την ανάπτυξη μέτρων αντιμετώπισης για την πλήρη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παραγωγών και προστασία των δέντρων τα οποία με τον χρόνο κινδυνεύουν να ξεραθούν από την έντονη αυτή σκόνη. Είναι προφανές ότι πρέπει να επιβληθούν άμεσα τα αναγκαία προκαθορισμένα λειτουργικά μέτρα και να υπάρχει μηχανισμός εκτίμησης και
ελέγχου των ρύπων ώστε να ληφθούν σύντομα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα χωρίς πια να επιβαρυνθούν άδικα και άλλο οι παραγωγοί κερασιών.
Ζητούμε από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές να κινητοποιηθούν έγκαιρα και να υποχρεώσουν την εν λόγω εταιρεία να τοποθετήσει συστήματα εκτόξευσης νερού (μπεκ) στον τροφοδότη των μηχανημάτων με κύριο στόχο την μείωση της εκπομπής της σκόνης και να διαβρέχεται σε καθημερινή βάση ο χώρος του εργοταξίου.
Ζητούμε να προβείτε στους ενδεδειγμένους ελέγχους για το αν πληρούνται οι όροι υπό τις οποίες εδόθη η άδεια λατομείου αδρανών υλικών.
Σε διαφορετική περίπτωση να προβείτε στις νόμιμες ενέργειες είτε για την ανάκληση της άδειας, είτε επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων προς συμμόρφωση της τεχνικής εταιρείας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΤΕΒΕ με τους όρους χορήγησης της άδειας λειτουργίας αδρανών υλικών.

ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕΣ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΕΣ
Ακολουθούν 46 υπογραφές κατοίκων του οικισμού ΔΥΜΗ Π.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤΒουλευτής Ροδόπης-Κίνημα ΑλλαγήςΑΝΑΦΟΡΑΠΡΟΣ:Τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειαςκ. Χατζηδάκη ΚωστήΑθήνα 24 Σεπτεμβρίου 2019Κ. Υπουργέ,
Σας καταθέτω Αναφορά-Καταγγελία δεκάδων κατοίκων του οικισμού Δύμης της
Π.Ε. Ροδόπης, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την λειτουργία λατομείου αδρανών
υλικών δυναμικότητας μεγαλύτερης των 2.000 τόνων ανά ημέρα στην περιοχή τους
που ευθύνεται, σύμφωνα με τους ίδιους, για «ανυπόφορες καταστάσεις στην υγεία
των κατοίκων», ενώ προκαλεί βλαβερές συνέπειες στην παραγωγή του κερασιών
καθώς ο συγκεκριμένος οικισμός είναι ένας από τους πυλώνες της κερασοπαραγωγής
στο νομό Ροδόπης.
Οι κάτοικοι ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να κινητοποιηθούν έγκαιρα και να
υποχρεώσουν την εν λόγω εταιρία να τοποθετήσει συστήματα εκτόξευσης νερού στον
τροφοδότη των μηχανημάτων με κύριο στόχο την μείωση της εκπομπής της σκόνης,
όπως και στην διενέργεια των ενδεδειγμένων ελέγχων για το αν πληρούνται οι όροι
υπό τους οποίους εδόθη η άδεια λατομείου αδρανών υλικών.
Επισυνάπτεται
αυτούσιο
το κείμενο των κατοίκων και παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και την
εκδήλωση της πολιτικής σας ευαισθησίας για την διασφάλιση της αειφορίας και της
περιβαλλοντικής ισορροπίας αλλά και της δημόσιας υγείας σε μια περιοχή που
θεωρείται από τις πλέον παραγωγικές σε επίπεδο γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά
και με πλούσιο φυσικό κάλος στο νομό Ροδόπης.
Ο αναφέρων βουλευτής
Ιλχάν Αχμέτ- Ροδόπης
 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
AYTOTEΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ. ∆/νση: Mεσογείων 119
Ταχ. Κώδικας: 11526 Αθήνα
Πληροφορίες: N.Mυλωνάς
Tηλέφωνα: 213-1513811
FAX: 213-1513512
E-mail: vouli2@prv.ypeka.gr
Αθήνα 30-12-2019
Αρ. Πρωτ. 86465/1458
ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων
ΚΟΙΝ.: Βουλευτή κ. Ιλχάν Αχµέτ
ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Αναφορά»
ΣΧΕΤ: α) Η µε αριθµό πρωτ. 136/26-9-2019 Αναφορά
Σε απάντηση της (α) σχετικής Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Ιλχάν Αχµέτ, κοινοποιούµε:
1. Το υπ΄ αρ. πρωτ. 86465/2351/1-10-2019 έγγραφο της ∆/νσης Λατοµείων Μαρµάρων & Αδρανών
Υλικών/ΥΠΕΝ το οποίο αναφέρεται στην έγκριση της τεχνικής µελέτης για την εκµετάλλευση λατοµείου αδρανών υλικών σε δηµόσια έκταση εντός της λατοµικής περιοχής ∆ύµης, ∆ήµου Ιάσµου Π.Ε. Ροδόπης, υπέρ της εταιρίας «ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ΑΤΕΒΕ».
2. Το υπ΄ αρ. πρωτ. 86465/390/9-10-2019 έγγραφο του Σώµατος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδας.
3. Το υπ΄ αρ. πρωτ. 1611(+1612)/4-10-2019 έγγραφο της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Από
το ανωτέρω έγγραφο προκύπτει ότι:
Η Λατοµική Περιοχή καθορίστηκε µε Απόφαση της τότε οικείας Νοµαρχίας. Σήµερα η αρµοδιότητα αυτή, δηλαδή του καθορισµού Λατοµικών Περιοχών, ανήκει στις Περιφέρειες και στη συγκεκριµένη περίπτωση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.Οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την εκµετάλλευση του λατοµείου αλλά και για την λειτουργία της µονάδας επεξεργασίας και διαλογής αδρανών υλικών ασφαλτοµίγµατος και σκυροδέµατος της εταιρίας «ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ΑΤΕΒΕ», έχουν εκδοθεί από την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Μακεδονίας - Θράκης. Η εταιρία είναι υποχρεωµένη να τηρεί επακριβώς τους όρους οι οποίοι έχουν τεθεί στις Αποφάσεις αυτές.Αρµόδια για τον έλεγχο τήρησης των όρων της σύµβασης ενός δηµόσιου λατοµείου, όπως είναι το λατοµείο αδρανών υλικών της «ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΣ ΑΤΕΒΕ», είναι η οικεία Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση.Η ∆/νση Ανάπτυξης της ΠΕ Ροδόπης διενήργησε πολύ πρόσφατα αυτοψία στη µονάδα επεξεργασίας και διαλογής αδρανών υλικών ασφαλτοµίγµατος και σκυροδέµατος της εν λόγω εταιρίας.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
& ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΤΜΗΜΑ Β΄
Ταχ. Δ/νση : Μεσογείων 119
101 92 Αθήνα
Πληροφορίες: Δ. Κολίτσα
τηλ. : 213 1513534
email: d.kolitsa@prv.ypeka.gr
ΠΡΟΣ:Υ.Π.ΕΝ
Αυτοτελές Τμήμα Κοιν/κού Ελέγχου
Μεσογείων 119, Τ.Κ. 10192 Αθήνα
Email: vouli1@prv.ypeka.gr
Αθήνα,
ΔΛΜΑΥ/Β/Φ.41.16
ΘΕΜΑ: Αναφορά στη Βουλή σχετικά με ”προβλήματα” από εκπομπή σκόνης σε
καλλιέργειες στο χωριό Δύμη της Π.Ε. Ροδόπης, από εγκαταστάσεις επεξεργασίας
αδρανών υλικών της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΤΕΒΕ
Σχετ.: Η με αριθμ. 136/26-09-2019 αναφορά στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή
Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ
Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων
από το Βουλευτή Ροδόπης, κ.
Ιλχάν Αχμέτ, σας γνωστοποιούμε τα εξής:
Η υπηρεσία μας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ενέκρινε την τεχνική μελέτη για την
εκμετάλλευση λατομείου αδρανών υλικών σε δημόσια έκταση 159,425 στρ. εντός της
λατομικής περιοχής Δύμης, Δήμου Ιάσμου Π.Ε. Ροδόπης, υπέρ της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΤΕΒΕ
με την ΔΛΜΑΥ-Β/Φ41.16/175097/1143/25-04-2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα
Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η
οποία τροποποιήθηκε με τις ΔΛΜΑΥ-Β/Φ41.16/173362/707/24-03-2017 (ορθή επανάληψη
25-04-2017) και ΔΛΜΑΥ-Β/Φ41.16/180563/3024/26-09-2017 όμοιες αποφάσεις,
αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην ως άνω εγκεκριμένη τεχνική μελέτη, το υλικό που
εξορύσσεται από το λατομείο αδρανών υλικών μεταφέρεται με φορτηγά αυτοκίνητα για
επεξεργασία σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις θραύσης – λειοτρίβησης (α.π.
ΔΙΒΜ/Φ14.836/485/18-12-2003 απόφαση Νομάρχη Ροδόπης), εγκατεστημένες εκτός του
λατομικού χώρου, ενώ η οδός σύνδεσης του λατομείου με τις εγκαταστάσεις εξυπηρετεί
αποκλειστικά τη λατομική επιχείρηση.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα που θίγονται στη σχετική Αναφορά, η υπηρεσία μας δεν έχει
αρμοδιότητα.
Αρμόδια για τον έλεγχο τήρησης των όρων της σύμβασης ενός δημόσιου λατομείου, όπως
είναι το λατομείο αδρανών υλικών της ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΤΕΒΕ στη Λατομική Περιοχή Δύμης,
η οποία σύμβαση επέχει θέση έγκρισης εκμετάλλευσης, είναι η οικεία Αποκεντρωμένη
Διοίκηση.
Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία τόσο του λατομείου όσο και των
εγκαταστάσεων επεξεργασίας εκτός του λατομικού χώρου γίνεται από τις αρμόδιες
περιβαλλοντικές αρχές, όπως αυτές ορίζονται σύμφωνα με το ν. 4014/2011 (Α΄209) και
την ΚΥΑ 1958/2012 (Β΄/21), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει, ενώ οι αντίστοιχοι
περιβαλλοντικοί έλεγχοι διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 20 του ν.
4014/2011 (Α΄209).
Ο έλεγχος των λατομείων σε ότι αφορά ζητήματα ορθολογικής εκμετάλλευσης, ασφάλειας
των εργαζομένων, εφαρμογής της εγκεκριμένης τεχνικής μελέτης κλπ, διενεργείται από το
αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης (Βόρειας Ελλάδας
στην προκειμένη περίπτωση) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά πάγιο τρόπο, σε όλες τις πράξεις που
εκδίδει και αφορούν εξορυκτικές δραστηριότητες ορυκτών πρώτων υλών, προβλέπει
συγκεκριμένες διαδικασίες και μέτρα για την ορθολογική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων
αυτών, την ασφάλεια εργαζομένων, περιοίκων και έργων και την περιβαλλοντική
προστασία.
Οι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί ελέγχου προβαίνουν σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους
των δραστηριοτήτων αυτών, προκειμένου να τηρούνται οι ως άνω προβλέψεις του
Υπουργείου μας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ενισχύσει τους ελέγχους του, προκειμένου να αρθούν τα
ζητήματα που τίθενται στη συγκεκριμένη Αναφορά των κατοίκων της Π.Ε. Ροδόπης.
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
Σ. Τζίμας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Βαθμός Προτεραιότητας : ΕΠΕΙΓΟΝΤαχ. Δ/νση
Ταχ. Κώδικας
Πληροφορίες
Αρ. Τηλεφώνου
Αρ. Τηλεομοιοτ.
Ηλεκτρον. Δ/νση
: Αδριανουπόλεως 24
Καλαμαριά Θεσσαλονίκης
: 551 33
: Τατιάνα Βασιλειάδη
: 2310 483 228
: 2310 483 247
: t.vasileiadi@prv.ypeka.gr
ΠΡΟΣ: Υ.Π.ΕΝ.
Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Μεσογείων 119, 115 26 ΑθήναΘέμα: Απάντηση στην υπ’ αριθμ. 136/26-09-2019 Ερώτηση του Βουλευτή Ι. Αχμέτ προς τον Υπουργό
Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Σχετ.: Η ΑΠ: 136/26-09-2019 Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
(Α.Π.: ΥΠΕΝ/ΣEBE/86465/390)
Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης και σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:
Η υπηρεσία μας δεν πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στις δραστηριότητες εξόρυξης αδρανών υλικών της εταιρείας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΤΕΒΕ στον οικισμό Δύμης Ν. Ροδόπης. Ωστόσο, το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων (ΤΕΜ) έχει ενημερωθεί σχετικά με έγγραφο του Δήμου Ιάσμου και έχει προγραμματίσει αυτοψία στο προσεχές διάστημα στην περιοχή.
Σύμφωνα με το αρχείο μας, το λατομείο βρίσκεται εντός καθορισμένης λατομικής περιοχής αδρανών
υλικών και έχει μισθωθεί δυνάμει της αριθ. 25030/23-6-2017 σύμβασης μίσθωσης στην εταιρεία
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΤΕΒΕ. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας των υλικών του λατομείου βρίσκονται εκτός της λατομικής περιοχής.
Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι και το Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (ΤΕΠ) στο πλαίσιο κατάρτισης του Νέου Προγράμματος Τακτικών Περιβαλλοντικών Επιθεωρήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.4014/2011, θα εξετάσει τη δυνατότητα ένταξης του εν λόγω λατομείου στο πρόγραμμα.
Με εντολή Υπουργού Π.ΕΝ.
Η Προϊσταμένη Σ.Ε.Β.Ε.
Δρ Σοφία Χριστοφόρου




Δεν υπάρχουν σχόλια: